Ο Τιτανικός ΄΄βυθίζεται΄΄ ξανά, 107 χρόνια μετά το διασημότερο ναυάγιο στην ιστορία (φωτό - βίντεο)

Ο Τιτανικός, το διασημότερο ναυάγιο του κόσμου καταρρέει.

 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια ομάδα εξερεύνησης βαθέων υδάτων, η πρώτη που επισκέπτεται το περίφημο πλοίο εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια.

Οι εικόνες που ήρθαν στο φως, αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ φαίνεται ότι το ναυάγιο καταστρέφεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ολόκληροι χώροι έχουν εξαφανιστεί εντελώς και η διάβρωση που υφίστανται τα εναπομείναντα μέρη είναι ταχύτατη.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Κατά τη διάρκεια πέντε υποβρύχιων καταδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, οι εξερευνητές παρακολούθησαν το ναυάγιο του βυθισμένου πλοίου.

«Ο Τιτανικός επιστρέφει στη φύση», δήλωσε ο Παρκς Στέφενσον, ιστορικός πλοίων που μίλησε στο BBC και έλαβε μέρος στο εγχείρημα καταγραφής του ναυαγίου.

«Το ναυάγιο είναι ο μόνος “μάρτυρας” της ιστορίας του Τιτανικού που έχουμε σήμερα. Όλοι οι επιζώντες του ναυαγίου έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπλιθ, από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Γκρίνουιτς, στη Βρετανία και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες που μας δίνει πριν χαθεί εντελώς».

Οι λόγοι που οδήγησαν στη ραγδαία αποσύνθεση του πλοίου

Ο Παρκς Στέφενσον δήλωσε πως όσα είδε κατά την διάρκεια της κατάδυσης ήταν «σοκαριστικά».

Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, η διάβρωση από το αλάτι και τα βακτήρια που τρώνε τα μέταλλα είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην αποσύνθεση του Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο από τον Απρίλιο του 1912, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 600 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών του Νιουφάουντλαντ του Καναδά.

Οι νέες καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν από ένα υποβρύχιο μήκους 4,6 μέτρων και η πλοήγηση γύρω από το διάσημο ναυάγιο, το οποίο κείτεται κομμένο σε δύο κομμάτια σε απόσταση 600 μέτρων το ένα από το άλλο, αποτέλεσε πρόκληση για την αποστολή.

Οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο διαβρώνονται διαφορετικοί τύποι μετάλλων στα βαθιά νερά του Ατλαντικού, προκειμένου να εκτιμήσουν πόσο ακόμη χρόνο έχει ο Τιτανικός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ