Ανδρέας Ανδρεάδης: "Χωρίς σχεδιασμό δεκαετίας & crisis managment η Σαντορίνη θα καταρρεύσει"

Το νησί κινδυνεύει να πέσει θύμα της ίδιας της δημοφιλίας του

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον υπερτουρισμό στην Σαντορίνη, κρούει με ανάρτηση του στο twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO του ομίλου Sani/ Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης.

"Χωρίς σχεδιασμό 10ετίας & crisis management  η Σαντορίνη νομοτελειακά θα καταρρεύσει", γράφει στην ανάρτηση του ο κύριος Ανδρεάδης και  θυμίζει ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει επισημάνει: Άμεση επιβολή τέλους ανά αποβιβαζόμενου επισκέπτη κρουαζιεροπλοίου υπέρ υποδομών. Φρένο σε άναρχη υπέρ δόμηση. Συμμετρική φορολόγηση σε μισθώσεις Airbnb.

 

 

Αφορμή για την ανάρτηση του κυρίου Ανδρεάδη, υπήρξε το άρθρο του Economist με τίτλο "Το ανησυχητικό μέλλον του πιο φωτογραφημένου στο Instagram νησιού της Ελλάδας"

Στο άρθρο  διατυπώνεται ο προβληματισμός για το μέλλον της Σαντορίνης, λόγω της εξαιρετικά υψηλής δημοφιλίας της στους τουρίστες σε όλο τον κόσμο.

Η δημοφιλία αυτή, όπως τονίζεται, ανατροφοδοτείται από την προβολή του νησιού μέσα από τα social media, που αναρτούν συνεχώς ειδυλιακές φωτογραφίες από τη Σαντορίνη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ετικέτα #santorini εμφανίζεται σε 5.119.277 θέσεις στο Instagram.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στη Σαντορίνη αυξήθηκε κατά 66%, όπως επισημαίνεται. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση της επιτροπής μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προειδοποιεί για τους κινδύνους από τον υπερ-τουρισμό στη Σαντορίνη.

Οι προτάσεις που έχει επισημάνει ο ΣΕΤΕ σχετίζονται καταρχάς με την άμεση επιβολή τέλους ανά αποβιβαζόμενου επισκέπτη κρουαζιερόπλοιου υπέρ της βελτίωσης των υποδομών, δεδομένου ότι το νησί αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό στην Ελλάδα για τις κρουαζιέρες, επιβαρύνοντας ωστόσο υπέρμετρα το νησί από την στιγμή που τις ημέρες αιχμής του καλοκαιριού πραγματοποιούνται έως και επτά προσεγγίσεις την ημέρα με χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν για λίγες ώρες το νησί.

Από τις πιο δύσκολες μέρες του φετινού καλοκαιριού για την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη, στην οποία μάλιστα είχε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ήταν η 6η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία έφθασαν στο νησί επτά κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.372 επιβατών, ενώ με βάση τα στοιχεία του Λιμενικού Ταμείου Θήρας λιγότερες είναι οι προσεγγίσεις σε ημερήσια βάση εφεξής.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ