Ξεμπλοκάρει μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ιθάκη - Αλλάζει όψη μια έκταση 3000 στρεμμάτων

Το φιλόδοξο έργο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη προβλέπει τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με συνολική χωρητικότητα 2.500 επισκεπτών, σε έκταση 1.500 στρεμμάτων

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις, η οποία έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας εδώ και αρκετά έτη.  Πρόκειται για επένδυση ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί στο νότιο τμήμα του δήμου Ιθάκης σε έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Το φιλόδοξο έργο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη προβλέπει τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με συνολική χωρητικότητα 2.500 επισκεπτών, σε έκταση 1.500 στρεμμάτων. Το κατάλυμα θα αποτελείται από ένα κεντρικό ξενοδοχειακό συγκρότημα και δύο οικιστικές περιοχές, στις οποίες θα κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες, σε έκταση 79.000 τμ.

Στην περιοχή θα κατασκευαστούν επίσης πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, καταστήματα και ελικοδρόμιο. Τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν και τη δημιουργία υδατοδρομίου. Άλλωστε η κυβέρνηση αναμένεται να τροποποιήσει το νόμο που διέπει τη λειτουργία υδροπλάνων, προκειμένου να επιτρέπεται η αδειοδότηση υδατοδρομίων και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

ithaki-ependysi2_iefimerida.jpg

Το ύψος της επένδυσης για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του εγχειρήματος με την επωνυμία “Ithaca Odyssey” θα ανέλθει σε 320 εκατομμύρια ευρώ. Την ολοκλήρωση του έργου έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η εταιρεία Smenter Limited, συμφερόντων της οικογένειας Τσαλικίδη με έδρα την Αυστραλία.

Οι ομογενείς επενδυτές αγόρασαν την έκταση το 2005, ενώ έως τώρα έχουν καταβάλει συνολικά 23 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση της γης και την πληρωμή φόρων. Στις αρχές του 2016 υπέβαλαν φάκελο στο Enterprise Greece, προκειμένου να ενταχθεί η πρώτη φάση του έργου στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, γράφει ο Αχιλλέας Τόπας στο ρεπορτάζ του για το Kefalonia Press.

Ωστόσο, η υπαγωγή της επένδυσης στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει δοθεί η έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων.

ithaki-ependysi4_iefimerida.jpg

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Smenter Limited, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει διαμηνύσει στην εταιρεία πως μέσα στον Αύγουστο οι αρμόδιοι υπουργοί θα εγκρίνουν τα επενδυτικό σχέδια, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα. Η ένταξη του έργου στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων είναι απαραίτητη ώστε να εκδοθούν οι άδειες που απαιτούνται.

ithaki-ependysi1_iefimerida.jpg

Οι επενδυτές έχουν σκοπό να αγοράσουν παρακείμενη έκταση 1.500 στρεμμάτων στην οποία θα υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του έργου. Tα σχέδια της Smenter προβλέπουν την κατασκευή δύο πολυτελών ξενοδοχείων 300 κλινών, γηπέδου γκολφ και μαρίνας που θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 85 σκαφών.Για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης θα απαιτηθεί η επένδυση κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπέρ της επένδυσης στη νότια Ιθάκη τάσσεται η δημοτική αρχή του νησιού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιθάκης, Διονύση Στανίτσα, η υλοποίηση του “Ithaca Odyssey” θα ωφελήσει όχι μόνο το νησί, αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, δεδομένου πως θα συμβάλλει στην προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ