Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αποφυλακίζεται ο Κορκονέας μετά από 11 χρόνια φυλακή - Πως τα ισόβια έγιναν 10 χρόνια

Έσπασαν τα ισόβια για Κορκονέα - Αθώος ο Σαραλιώτης - "Η απόφαση σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα" , λέει η Κωνσταντοπούλου

Την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για την δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποφάσισε σήμερα και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, σε αντίθεση ουσιαστικά με την πρόταση του εισαγγελέα για μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. 

Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν δεν παρέστη. Παρόντες όμως στην απόφαση του δικαστηρίου ήταν οι γονείς του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, που άκουσαν για δεύτερη φορά τη λέξη ένοχος.

Αθώος λόγω αμφιβολιών, κρίθηκε ο συνάδελφος του Κορκονέα  Βασίλης Σαραλιώτης, που βρισκόταν εκτός φυλακής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και περίμενε τη σημερινή κρίση, προκειμένου να δει αν θα επιστρέψει στη φυλακή.  Να θυμίσουμε ότι ο Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε  10ετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2012 μέχρι την εκδίκαση του Δευτεροβάθμιου, όπου τον έκρινε σήμερα αθώο.

Ήδη ο Βασιλης Σαραλιώτης αποχώρησε από την αίθουσα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής των κατηγορουμένων, αναμένεται η εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών και της ποινής, οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και η τελική κρίση του δικαστηρίου. Η διαδικασία βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα σε εξέλιξη, αναφέρει το Lamia Now

 

 Σπάνε τα ισόβια για τον Κορκονέα / Η απόφαση σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα δηλώνει η Κωνσταντοπούλου



«Σπάει» τα ισόβια για τον Επ. Κορκονέα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, αφού του αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και τον καταδίκασε τελικά σε 13 χρόνια κάθειρξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την γρήγορη αποφυλάκιση του αφού σύμφωνα με  το νέο Ποινικό Κώδικα, ανώτατη ποινή κάθειρξης που μπορεί να του επιβληθεί είναι τα 15 έτη.

Μάλιστα, ο Κορκονέας  έχει ήδη εκτίσει πραγματική ποινή 10 ετών. Ταυτόχρονα προσμετρώνται και τα μεροκάματα που έχει κάνει μέσα στη φυλακή, κάνοντας το δρόμο προς την ελευθερία ακόμα πιο σύντομο.

Το δικαστήριο συμφώνησε με  την πρόταση του εισαγγελέα Β. Χανή, ο οποίος είχε εισηγηθεί να χορηγηθεί στον Επ. Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Αντίθετα, απορρίφθηκαν τα υπόλοιπα  ελαφρυντικά που είχε ζητήσει ο συνήγορος υπεράσπισης, Βαγγ. Ανδρούλας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Lamia Report

Έντονες ενστάσεις και αντιρρήσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής της Ζωής και του Νίκου Κωνσταντόπουλου, οι οποίοι προανήγγειλαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Η απόφαση σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονεα, δήλωσε προς την έδρα η συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου”  Ζωή Κωνσταντοπούλου.” Ο δολοφόνος μέσα στο δικαστήριο συμπεριφθηκε σαν τυμβωρυχος. Είναι το αποκορύφωμα της θρασύτητας. Ο νεκρός Αλέξανδρος να λοιδορείται μέχρι και την τελευταία στιγμή”, είπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

 

Οι πρωτόδικες αποφάσεις

Ήταν Οκτώβριος του 2010 όταν η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκφώνησε την απόφαση επί της ενοχής των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή δεκαετούς κάθειρξης στον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Πήγαινε έλα στο Εφετείο για 5 ολόκληρα χρόνια!

Η πρώτη απόπειρα εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό καταγράφηκε στις 9 Απριλίου του 2014. Η εκδίκαση αναβλήθηκε τότε λόγω της στάσης εργασίας της γραμματέας έδρας καθώς και της συμμετοχής στην Πανελλαδική απεργία της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Φυλακών Δομοκού, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η μεταγωγή του κρατούμενου. Η έφεση επαναπροσδιορίσθηκε για τον Μάρτιο του 2015, και συγκεκριμένα στις 11 Μαρτίου όμως και πάλι είχε πάρει αναβολή για τις 13 Απριλίου 2016.  Μετ΄εμποδίων και αναβολών συνεχίστηκε η διαδικασία μέχρι σήμερα.

Η πρόταση του Εισαγγελέα και η αλλαγή της κατηγορίας

25 Φεβρουαρίου 2019, η πρόταση του εισαγγελέα πέφτει σαν βόμβα στην αίθουσα του εφετείου. Ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας Βασίλειος Χανής προτείνει την τροποποίηση του κατηγορητηρίου από ανθρωποκτονία με ευθύ δόλο σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, για τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Για μία ακόμη φορά ακολουθούν έντονες αντιδράσεις από τους συνηγόρους της οικογένειας Γρηγορόπουλου, που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο σπάσιμο των ισόβιων και ατιμωρισία.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του και αναλύοντας τα γεγονότα για κείνη την κρίσιμη βραδιά της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο εισαγγελέας Εφετών είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Αποδεικνύεται πως δεν υπήρχε άμεσος δόλος να σκοτώσει τα άτομα που ήταν απέναντί του. O Aλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν ο άτυχος της στιγμής».

Η αναβολή της απόφασης

Η απόφαση είχε προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου. Και πάλι όμως υπήρξε αναβολή, αυτή τη φορά με αφορμή την απουσία του συνηγόρου υπεράσπισης του Κορκονέα, Βαγγέλη Ανδρούλα ο οποίος βρισκόταν για λόγους υγείας στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Η αναβολή της απόφασης είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκου και Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκαναν λόγο για ακραία και προκλητική μεθόδευση προκειμένου οι δύο κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν με τις νέες ευνοικές διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα. Υπενθυμίζεται, ότι στο νέο Κώδικα εκτός από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, προβλέπεται διαζευκτικά και ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ