Π. Μπεχράκης: Ο άνθρωπος που θα "σώσει" τους καπνιστές - Επικεφαλής της εκστρατείας για να κοπεί επιτέλους το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους (φωτό-βίντεο)

Ποιος είναι ο διακεκριμένος επιστήμονας που εδώ και πολλά χρόνια δίνει μάχη κατά του καπνίσματος

Επικεφαλής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος αναλαμβάνει ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, καθώς αποδέχτηκε την πρόταση που του έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Αποστολή της επιτροπής θα είναι η άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη μείωση του καπνίσματος και την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.


Ποιος είναι ο Παναγιώτης Μπεχράκης

Ο Παναγιώτης K. Μπεχράκης, MD, PhD (McGill), F.C.C.P. είναι Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Πρόεδρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention, τ. Αν. Καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Adjunct Professor of Harvard University, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας του καπνίσματος και του Καρκίνου του Πνεύμονος

Μάλιστα ο Παναγιώτης Μπεχράκης είναι ιατρός και κάτοχος τριών ειδικοτήτων στην Παθολογία, την Πνευμονολογία και την Εντατική Θεραπεία

Εργάζεται ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, Διευθυντής του Ερευνητικού εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Σε διεθνές επίπεδο, ο κ.Μπεχράκης είναι focal point του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για το κάπνισμα στην Ελλάδα, Συντάκτης του περιοδικού Tobacco Prevention and Cessation και Επικεφαλής του Joint Action for Tobacco Control προγράμματος στην Ευρώπη.

Το Πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο γενικός στόχος είναι να υποστηριχθεί η εφαρμογή της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού σε όλα τα 28 ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Σε Εθνικό επίπεδο, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας επί 10 και πλέον έτη καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για 13 συναπτά ετή.

Τέλος, με παλαιότερη Υπουργική απόφαση, υπήρξε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας.

Έχει περισσότερες από 150 διεθνείς πλήρεις δημοσιεύσεις και περισσότερες από 300 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια με 4 βραβεύσεις καθώς και περισσότερες από 2900 αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία.

Μπεχράκης :Μείωση καπνίσματος κατά 33% μέσα σε 5 χρόνια

Σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο σχολίασε καταρχάς πως «έπαψε ο Έλληνας να είναι θεριακλής» και εκτίμησε πως «θα υπάρξει κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου» μια και «παρατηρείται αλλαγή νοοτροπίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «σε πολλά μέρη εφαρμόζεται ο νόμος από την καρδιά και τη θέληση του Έλληνα, όχι λόγω των ελεγκτικών μηχανισμών» και πρόσθεσε ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που λέει ότι «μεταξύ 2009-2014 μειώθηκε το κάπνισμα κατά 33% στις ηλικίες 16-24».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ