Μπόρις Τζόνσον: Αυτοί που στοιχημάτισαν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα - Αποχωρούμε από την Ε.Ε χωρίς "εάν" & "όμως" (φώτο-βίντεο)

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι και επισήμως από σήμερα το απόγευμα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού η βασίλισσα του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης και εκείνος αποδέχτηκε αυτήν την εντολή.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι "εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα". Αναφερόμενος στο Brexit, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς "εάν" και "όμως".

Εκείνοι που στοιχημάτισαν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα επειδή εμείς θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και θα εκπληρώσουμε τις επανειλημμένες υποσχέσεις του κοινοβουλίου στον λαό και θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς εάν ή όμως", δήλωσε στην πρώτη ομιλία του, έξω από τον αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες για το Brexit, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιταχύνει τις διαδικασίες. "Και τα λιμάνια θα είναι έτοιμα, και οι τράπεζες θα είναι έτοιμες, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα και ο φανταστικός τομέας των τροφίμων και της γεωργίας θα είναι έτοιμος και θα περιμένει να πουλήσει ακόμη περισσότερα, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλον τον κόσμο", τόνισε.

"Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για τη μακρινή πιθανότητα οι Βρυξέλλες να αρνηθούν να διαπραγματευτούν και να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή είναι λογικό να προετοιμαστούμε", πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ότι μολονότι θα συγκροτήσει "μια θαυμάσια ομάδα από άνδρες και γυναίκες", αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη "για την αλλαγή που θέλω να δω".

 

Για τη φορολογία, είπε αόριστα ότι θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να παράσχει "πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις σε κεφάλαιο και στην έρευνα".

Μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, "μια καλύτερη συμφωνία που θα μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες για το Brexit ενώ θα μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια νέα συναρπαστική εταιρική σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βασισμένη στο ελεύθερο εμπόριο και την αμοιβαία υποστήριξη", όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι "πεπεισμένος" ότι θα τα καταφέρει μέσα σε 99 ημέρες. "Αλλά δεν θα περιμένουμε 99 ημέρες επειδή ο βρετανικός λαός βαρέθηκε να περιμένει, έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να λάβουμε αποφάσεις, να δώσουμε μια ισχυρή ηγεσία και να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο", τόνισε , σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ένα από τα θέματα που εμπόδισαν την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι, να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ήταν το "δίχτυ ασφαλείας" για την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop. Ο Τζόνσον, κάνοντας ένα (αμετάφραστο) λογοπαίγνιο με τη λέξη, είπε: "Μην σας νοιάζει το backstop. Ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του".

Για να υλοποιήσει το Brexit, ο νέος πρωθυπουργός θα διορίσει τον Ντόμινικ Κάμινγκς, το διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης ("Vote Leave) σε θέση υψηλόβαθμου συμβούλου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμινγκς, απόφοιτος της Οξφόρδης, γνωστός για το μαχητικό στιλ του, υποστηρίζει ότι το πολιτικό σύστημα στη Βρετανία έχει διαλυθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υπονομεύτηκαν από αξιωματούχους και πολιτικούς που διαστρέβλωσαν τη βούληση του λαού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ