Μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα – Απειλούνται σπίτια (φωτό)

Φωτιές, επίσης, μαίνονται στη Λέσβο καίγοντας δασική έκταση,  στον Κιθαιρώνα και στο γήπεδο Μαρκόπουλου.

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για φωτιά που εκδηλώθηκε στην Αγία Τριάδα Μεγάρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά έφτασε σε κατοικημένη περιοχή με τις φλόγες να έγλειψαν αυλές σπιτιών.

H Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την φωτιά στις 13:13 μ.μ. 

Επιχειρούν 28 πυροσβέστες, 14 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 2 Ε/Π».

Στο σημείο σπεύδει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού κάνουν δύο ελικόπτερα.

Φωτιά στη Λέσβο

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτική έκταση στην περιοχή Νησέλια στη Λέσβο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, ενώ στο σημείο πνέουν μέτριοι άνεμοι.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 16 πυροσβέστες, 5 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Ρίψεις νερού από αέρος κάνουν δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Στο μεταξύ, σε ύφεση είναι αυτή την ώρα η πυρκαγιά μαίνεται το απόγευμα του Σαββάτου Κιθαιρώνα Αττικής.

Από το πρωί, στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν ενισχυμένες δυνάμεις 205 πυροσβέστες, 32 πυροσβεστικά οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Επίσης, συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας, των Δήμων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα.

​Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει δάσος με έλατα.

Επιπλέον το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά και σε αγροτική περιοχή των Ιωαννίνων.

Η φωτιά στον Κιθαιρώνα παραμένει εκτός ελέγχου

Μαίνεται για δεύτερη συνεχή ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο την περιοχή του Κιθαιρώνα Αττικής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο πευκοδάσος όπου ξέσπασε η φωτιά υπάρχουν ακόμα πολλές ενεργές εστίες, μέσα στα καμένα.

Οι φλόγες εξακολουθούν να μαίνονται σε δύσβατο μέρος σε χαράδρα, σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, ενώ βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής έσπευσαν το πρωί της Κυριακής να ενισχύσουν δύο ελικόπτερα, τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι δυνάμεις που πνέουν στην περιοχή αυτή τη στιγμή είναι 145 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας, της δήμων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φωτιά στο γήπεδο του Μαρκόπουλου

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο πίσω από το γήπεδο Μαρκόπουλου στην Αττική. Η πυρκαγιά καίει ξερά χόρτα και σκουπίδια. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι εντάσεως έως 5 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 2 ελικόπτερα, 1 συντονιστικό ελικόπτερα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Στην περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έχουν σπεύσει και 10 εθελοντές με 4 οχήματα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4)) προβλέπεται για αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ