16 πίτσες η μία καλύτερη από την άλλη στο σπίτι και σε χρόνο λιγότερο από... delivery - πιο υγιεινή και ναι απείρως νοστιμότερη! Αφιέρωμα στην πίτσα!

Το ντελίβερι θέλει τουλάχιστον 30 λεπτά. Εμείς φτιάχνουμε την πίτσα σε λιγότερα ενώ μαθαίνουμε να φτιάχνουμε και το δικό μας ζυμάρι. 16 συνταγές για σπιτική πίτσα + 1 γλυκιά εκδοχή. Ακόμη, τιπς, βίντεο και άλλα νόστιμα.

Το ντελίβερι θέλει τουλάχιστον 30 λεπτά. Εμείς φτιάχνουμε την πίτσα σε λιγότερα ενώ μαθαίνουμε να φτιάχνουμε και το δικό μας ζυμάρι. 16 συνταγές για σπιτική πίτσα + 1 γλυκιά εκδοχή. Ακόμη, τιπς, βίντεο και άλλα νόστιμα.



Σπιτική πίτσα με ντομάτα και κασέρι

Διαδικασία

Ζύμη: Βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος, ώσπου να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνειά του. Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και τα δουλεύουμε καλά για 5 - 8 λεπτά, ώσπου να ετοιμάσουμε μια λεία ζύμη. Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τη ζυμώνουμε με τα χέρια για λίγο και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, τα οποία πλάθουμε σε μπάλες και τα αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά, ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο.

Σάλτσα ντομάτας: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο, για 15 δευτερόλεπτα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά της. Λίγο πριν αποσύρουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας και αλατοπιπερώνουμε.

Πίτσες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200º C. Ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης με τον πλάστη, σε δίσκους λεπτού πάχους. Απλώνουμε σε κάθε δίσκο μια μικρή ποσότητα (περίπου 1 κουτ. σούπας) σάλτσα ντομάτας και καλύπτουμε με το κασέρι. Τοποθετούμε τις πίτσες σε ταψάκια της πίτσας και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά, σε δόσεις.

Συμβουλές

Η συνταγή για τη ζύμη που σας δίνουμε είναι εύκολη, σχετικά γρήγορη και πολύ νόστιμη, πράγμα που θα διαπιστώσετε και μόνοι σας αν τη φτιάξετε. Για να γλιτώσετε χρόνο, μπορείτε να φτιάξετε τις πίτσες χρησιμοποιώντας μεγάλες αραβικές πίτες που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, μόνο που θα πρέπει να τις ψήσετε λιγότερο, ίσα να λιώσει το τυρί, γιατί αλλιώς θα καούν.
Αν δεν διαθέτετε ταψάκια πίτσας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε στρογγυλό ταψάκι, με πολύ χαμηλά τοιχώματα, ώστε να ψηθεί καλά η ζύμη.
Η ποσότητα της σάλτσας είναι μεγάλη. Οση δεν χρησιμοποιήσετε θα τη διατηρήσετε στο ψυγείο για άλλη χρήση, π.χ. σε μακαρονάδες.

Υλικά

Για τη ζύμη

    1 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
    1 πρέζα ζάχαρη
    2/3 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
    2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
    1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

    500-700 γρ. κασέρι (κατά προτίμηση Σοχού), τριμμένο
    2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
    1 κιλό ντομάτες (το καλοκαίρι), ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη (ή 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με τα υγρά τους, τριμμένα στο μούλτι)
    20 φύλλα από φρέσκο βασιλικό (το καλοκαίρι) ή 20 φύλλα από φρέσκο δυόσμο ή 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Ελληνική πίτσα «4 τυριά»



Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C (προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα).

Πασπαλίζουμε ένα ταψί (ειδικό για πίτσα ή τη λαμαρίνα του φούρνου) με το καλαμποκάλευρο. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε διάμετρο περίπου 38 εκ. και το απλώνουμε στο ταψί.

Στρώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη ζύμη και σκορπίζουμε το κεφαλοτύρι, το μελίχλωρο, το ανθότυρο, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και ψήνουμε στη χαμηλότερη θέση στο φούρνο, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Βγάζουμε για λίγο το ταψί από το φούρνο, σκορπίζουμε σε διάφορα σημεία το κατίκι με ένα κουτάλι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να λιώσει ελαφρώς το κατίκι και να ροδίσει η ζύμη και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της. Κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια και σερβίρουμε.

Συμβουλή

Το μελίχλωρο είναι ημίσκληρο αιγοπρόβειο τυρί. Το βρίσκουμε σε καλά παντοπωλεία, π.χ. Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Αλεξανδρής, Περί Λέσβου, Culpa Deli, Ζεμπίλι)

Υλικά

    1 λεπτή ζύμη για πίτσα (βλ. συνταγή στο τεύχος που κυκλοφορεί την Κυριακή ) ή έτοιμη νωπή ζύμη για πίτσα του εμπορίου
    200 ml σάλτσα ντομάτας (βλ. συνταγή στο τεύχος που κυκλοφορεί την Κυριακή) 
    100 γρ. μελίχλωρο Λήμνου, τριμμένο* ή πικάντικο κασέρι της αρεσκείας μας
    80 γρ. κεφαλοτύρι της αρεσκείας μας, τριμμένο
    120 γρ. ανθότυρο, χοντροθρυμματισμένο
    70 γρ. κατίκι Δομοκού
    1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ξερό, καλά κοπανισμένο
    1 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο

Πατήστε εδώ για να δείτε και τις υπόλοιπες συνταγές - Gastronomos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ