Με ρεκόρ ψήφων εξελέγη ο Νέος Πρόεδρος της Βουλής: 283 ψήφους έλαβε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, περισσότερες από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτό)

Υπέρ της εκλογής του τάχθηκαν τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

Ο κ. Τασούλας έλαβε 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων, εξασφαλίζοντας την στήριξη όχι μόνο των 158 βουλευτών της γαλάζιας παράταξης αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεκαπέντε βουλευτές ψήφισαν παρών ενώ απουσίαζαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ

 

Υπέρ της εκλογής του τάχθηκαν τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία το 2015 είχε αναδειχθεί επικεφαλής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με 235 ψήφους ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε εκλεγεί με 181 ψήφους.

Τι δήλωσε ο ίδιος μετά την εκλογή του

«Πριν απ’ όλα ευχαριστώ τα μέλη της Θ΄Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων, αυτής που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου για την άκρως τιμητική υπερψήφιση της υποψηφιότητός μου, μιας υποψηφιότητος που μου επεφύλαξε τη μεγάλη διάκριση και ευθύνη να υποβάλλει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιτρέψτε μου όμως να εκφράσω ξεχωριστά τις ευχαριστίες, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου προς τους πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδος μου, των Ιωαννίνων, που επί εικοσαετία, σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με επιλέγουν ως εκπρόσωπό τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας». 

Παράλληλα, τόνισε πως «όταν μιλάμε και επιδιώκουμε την ισχυρή Ελλάδα, κυριολεκτικά δεν ζητούμε επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά προσπάθεια κατάκτησης της κανονικότητας, χωρίς φυσικά να αρνούμαστε ένα ιστορικών διαστάσεων έργο εδαφικής επέκτασης και οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, που επιτελέστηκε, παρά τους επτά πολέμους, τους τέσσερις εμφυλίους και τις επτά πτωχεύσεις».

«Το έργο της Βουλής έχει μια ιδιοτυπία» εξήγησε ο κ. Τασούλας, συμπληρώνοντας πως το έργο αυτό «δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο.

Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της».

Απεθυνόμενος στα μέλη του Κοινοβουλίου υπογράμμισε: «Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, σοβαρά και υπεύθυνα και οφείλω, διευθύνοντας τις εργασίες του Σώματος, ως Πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλής, όπως ένας συνεπής Νεοδημοκράτης κάλλιστα μπορεί να είναι, με τη συνεργασία των Αντιπροέδρων που θα εκλεγούν αργότερα, να μεριμνώ για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης διεξαγωγής των συνεδριάσεών του, την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, και την τήρηση της τάξης.

Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Νίκο Βούτση για την ενδελεχή ενημέρωση που ο ίδιος και οι συνεργάτες του μου παρείχαν.

Καλούμαστε συνεπώς να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι, όχι προφανώς συμφωνώντας σε όλα, αλλά μέσα από μια πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μορφή ελευθερίας».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Στο χέρι μας είναι να το επιτύχουμε. Καλή επιτυχία, καλή δουλειά, και καλή συνεργασία σε όλες και όλους».

Θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων. Η ΝΔ θα προτείνει ως αντιπροέδρους της Βουλής τους κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Θανάση Μπούρα και Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα. Το ΚΙΝΑΛ θα προτείνει αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γιάννη Λαμπρούλη.

Who is who

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά.
Είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και γεωργίας (1989-1990).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993.

Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς.

Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.

Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009 και του 2012 (Μάϊος και Ιούνιος).

Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.

Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε, από τον κ.Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού ενώ το 2016 ορίστηκε Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Στις εκλογές τις 7ης Ιουλίου επανεξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Ιωαννίνων, 12.474 ψήφους.

Ο κ. Τασούλας θα είναι ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ