Αυτά είναι τα “πρέπει” των καλεσμένων σε ένα βρετανικό βασιλικό γάμο!

Εσύ τα ήξερες όλα αυτά; 

Ένας βασιλικός γάμος είναι ένα μεγάλο γεγονός και κάθε τυχερός καλεσμένος πρέπει να ακολουθήσει το αυστηρό πρωτόκολλο, που επιβάλλει η μέρα.

Μη χάσεις την πρόσκληση.

Εννοείται πως η πρόσκληση είναι το πολύτιμο διαβατήριο για το γάμο. Όμως, ακόμα και ο πιο διάσημος προσκεκλημένος αν είσαι, δεν μπορείς να μπεις στην εκκλησία αν δεν δείξεις την πρόσκλησή σου.

Απαγορεύεται να φορέσεις οποιαδήποτε απόχρωση του λευκού και του μαύρου.

Απαγορεύεται οι καλεσμένοι να φορέσουν μαύρα, γιατί θυμίζουν πένθος, αλλά και άσπρα, γιατί θεωρείται ότι κλέβουν την παράσταση από τη νύφη, που είναι η μόνη που δικαιούται να φοράει λευκά εκείνη τη μέρα.

Προσοχή στο τακούνι.

Το τακούνι στις γυναικείες γόβες δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα ψηλό, καθώς δεν θεωρείται σικάτο.

Το καλσόν.

Οι κανόνες για τους καλεσμένους σε ένα βασιλικό γάμο ορίζουν ότι θα πρέπει οι γυναίκες να μην έχουν γυμνά τα πόδια τους, αλλά οπωσδήποτε να φορούν καλσόν στο χρώμα του δέρματος. Και φυσικά να μην αποκαλύπτονται τα πόδια πάνω από το γόνατο.

Απαραίτητο το καπέλο.

Στον ενδυματολογικό κώδικα των καλεσμένων περιλαμβάνεται και το καπέλο. Όμως, θα πρέπει να έχει επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή για να είναι κομψό και όχι υπερβολικό. Ένας λόγος που ισχύει αυτός ο κανόνας είναι για να μην κλέβουν οι καλεσμένοι την παράσταση από τη νύφη, αλλά και για να μην εμποδίζουν τους από πίσω τους, που κάθονται στην εκκλησία στο να βλέπουν μπροστά (θυμήσου τα σχόλια για το καπέλο της πριγκίπισσας Βεατρίκης στο γάμο του Γουίλιαμ και της Κέητ).

Απαγορεύονται οι τιάρες.

Η μόνη που έχει δικαίωμα να φορά τιάρα τη μέρα ενός βασιλικού γάμου είναι η νύφη. Ασχέτως αν οι προσκεκλημένοι είναι βασιλείς, δεν συνηθίζεται να φορούν τις τιάρες τους.

Σεμνή ενδυμασία.

Άντρες και γυναίκες θα πρέπει να είναι ντυμένοι κατάλληλα για εκκλησία. Οι υπερβολές απορρίπτονται. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, θα πρέπει να έχουν καλυμμένους τους ώμους, να μη φορούν τίποτα αποκαλυπτικό, όπως εντυπωσιακά ντεκολτέ ή πέδιλα και peep toe παπούτσια. Δεν ενδείκνυνται.

Τα χέρια έξω από τις τσέπες.

Δεν επιτρέπεται οι καλεσμένοι να στέκονται ή να περπατούν με τα χέρια στις τσέπες. Θεωρείται κίνηση ασέβειας.

 Ώρα άφιξης μία ώρα πριν.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να φτάσουν μία ώρα πριν από την επίσημη ώρα έναρξης της τελετής, για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα πέσουν πάνω στη βασίλισσα την ώρα που φτάνει, τελευταία πριν τη νύφη. Εννοείται πως, όπως είναι λογικό, δεν θα είναι καθόλου ωραίο να φτάσει ένας καλεσμένος μετά τη νύφη.

Απαγορεύονται τα κινητά.

Τα κινητά απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια ενός βασιλικού γάμου. Ο πρώτος λόγος είναι για να μην διαρρεύσουν φωτογραφίες και βίντεο από το γάμο και ο δεύτερος φυσικά, για να μη χτυπήσει κανένα κινητό σε ακατάλληλη στιγμή.

Δεν κάθεται ο καθένας όπου θέλει.

Σε ένα βασιλικό γάμο δεν κάθεται ο κάθε καλεσμένος όπου θέλει στην εκκλησία. Οι θέσεις είναι προκαθορισμένες από το πρωτόκολλο και σχετίζονται με το αξίωμα του κάθε καλεσμένου και τη σχέση του με το ζευγάρι και τη βασιλική οικογένεια.

Το δώρο.

Όπως είναι λογικό, σε ένα βασιλικό γάμο δεν πρόκειται ένας καλεσμένος να εμφανιστεί με δώρο ένα σίδερο ή ένα μίξερ. Είναι κάτι περιττό σε βασιλιάδες. Στις περιπτώσεις περισσότερες περιπτώσεις, το ζευγάρι ζητά τα χρήματα για το δώρο, να δοθούν σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει διαλέξει σύμφωνα με το tsemperlidou.

Οδηγίες προς τους καλεσμένους.

Πριν από κάθε βασιλικό γάμο, δίνονται οδηγίες στους καλεσμένους, που περιλαμβάνουν το θέμα του ντυσίματος και άλλες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, στο γάμο της Κέητ με τον Γουίλιαμ, η βασίλισσα είχε αποστείλει οδηγίες 22 σελίδων προς τους καλεσμένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ