Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Αλέξης Παπαχελάς: Θα πάμε καλά αν η νέα κυβέρνηση φανεί αποφασιστική & γενναία

"Ο λαός γύρισε σελίδα και περιμένει"

Ο ελληνικός λαός ψήφισε με σοφία. Εδωσε στον κ. Μητσοτάκη μια άνετη πλειοψηφία και μια ισχυρή εντολή. Ενα ποσοστό τόσο κοντά στο 40% είναι πρωτοφανές για τα χρόνια της κρίσης. Το ίδιο και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Είναι βεβαίως κάποιοι που θεωρούν... λίγο αυτό το ποσοστό και μικρή τη διαφορά των 8 μονάδων. Είναι πιθανότατα οι ίδιοι οι οποίοι πριν από 2-3 μήνες μάς έλεγαν πως «αυτοί δεν θα φύγουν ποτέ», επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πως η αστική παράταξη «έχει ψυχή καρδερίνας». Ανάμεσά τους και μερικοί που προέβλεπαν διαφορά 2-3 μονάδων στις ευρωεκλογές και τώρα ήθελαν 15...

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς στην Καθημερινή

Ισως οι ψηφοφόροι να τρόμαξαν από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για μια θηριώδη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Και να έδωσαν την αυτοδυναμία, χωρίς όμως τις υπερβολές που θα προκαλούσαν πιθανώς αλαζονεία. Πρόκειται για μια σαφή, ισχυρή, αλλά λελογισμένη λαϊκή εντολή, που αποτελεί επιτυχία του κ. Μητσοτάκη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε επίσης ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να δώσει δύο μάχες ταυτόχρονα από εδώ και πέρα. Πρώτα απ’ όλα τη μάχη για τον μεσαίο χώρο, όχι τον χώρο της πιο ακραίας Δεξιάς.

Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι με τον ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα χρόνια, όπως πολύ ευκρινώς έδειξε χθες ο κ. Τσίπρας. Αλλά ταυτόχρονα να βρει τρόπους να συνομιλήσει με το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που νιώθει ακόμη πολύ ευάλωτο και ταλαιπωρημένο από την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει ταχύτατα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οσο πιο γρήγορα κινηθεί τόσο το καλύτερο. Και χωρίς να σκέπτεται τι πλειοψηφία έχει.

Το αποτέλεσμα ήταν, όμως, σοφό γιατί έδωσε στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να αποφασίσει σε τι κόμμα θέλει να ηγείται. Αν θα αφήσει πίσω του για πάντα τα βαρίδια του 3% και θα μεταλλαχθεί σε ένα κεντροαριστερό κόμμα εξουσίας. Κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει, το παιχνίδι είναι δικό του.

Εχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια. Θα πάμε καλά αν η νέα κυβέρνηση φανεί αποφασιστική και γενναία και η νέα αντιπολίτευση ωριμάσει και φερθεί πιο υπεύθυνα από ό,τι στο παρελθόν. Ο λαός γύρισε σελίδα και περιμένει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ