Ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής - Ολα όσα έγιναν (φωτό & βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης η ορκωμοσία του νέου υπουργικού σχήματος...

 

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο τα μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος της Νέας Δημοκρατίας.

Τα 51 μέλη του υπουργικού σχήματος προσήλθαν λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης 9 Ιουλίου με τις οικογένειές τους στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστούν, σε μια τελετή με έντονα θρησκευτικό άρωμα.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής σε όλα τα υπουργεία.

Δείτε επίσης: Βίντεο & φωτό από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Βρίσκομαι σε γνωστά μέρη. Για εννέα μήνες βρισκόμουν εδώ 2009. Σ' αυτήν εδώ την αίθουσα παρέδωσα και εγώ στο παρελθόν. Η πολιτική κάνει κύκλους. Νομίζω ότι η σημερινή παράδοση-παραλαβή είναι ένδειξη πολιτικού πολιτισμού και αυτό είναι κατάκτηση για τη Δημοκρατία», είπε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παραλαμβάνοντας το υπουργείο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος - μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ περιέγραψε ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως είπε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές, που είναι «άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο» σημειώνοντας ότι «ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Χατζηδάκης είναι:

- Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία. «Η εταιρεία, τόνισε, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω»

- Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.

- Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.

- Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

- Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο, το 2009, και προσέθεσε ότι θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες που, «πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές».

- Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή.

- Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.

- Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει αλλά θα κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει και υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία.

 

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε στο νέο υπουργό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Χρήστο Σταϊκούρα o Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χρήστος Σταϊκούρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ΥΠΟΙΚ
«Θα εργαστώ έντιμα και σκληρά. Το συμφέρον της χώρας και των πολιτών θα είναι στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου. Θα κρατήσουμε τα όσα θετικά έγινα τα προηγούμενα χρόνια και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Θα επιδιορθώσουμε όμως σφάλματα και θα αξιοποιήσουμε το πλούσιο δυναμικό του υπουργείου. Καλώ όλους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Εμείς με την στρατηγική και τις πολιτικές μας θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρα στην τοποθέτησή του, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε και τον απερχόμενο υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ενημέρωση.

Θόδωρος Σκυλακάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γεώργιος Ζαββός και Απόστολος Βεσυρόπουλος η τετραμελής ομάδας του ΥΠΟΙΚ
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


«Είναι μεγάλη τιμή για μένα από τον πρωθυπουργό η ανάθεση αυτού του χαρτοφυλακίου. Η ασφάλεια ταυτίζεται με την Δημοκρατία. Χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στις δηλώσεις του παραλαμβάνοντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την απερχόμενη υπουργό, Ολγα Γεροβασίλη. «Ποτέ ξανά Μάτι», τόνισε αναφερόμενος στην φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Κουμουτσάκος, Παπακώστα, Χρυσοχοϊδης, Γεροβασίλη και Οικονόμου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Υγείας


«Πρώτη προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος. Η πολιτική μας θα είναι ανθρωποκεντρική», είπε μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις ο Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας από τον απερχόμενο υπουργό, Ανδρέα Ξανθό. «Υπάρχουν μικροί ήρωες στο σύστημα Υγείας. Αυτούς του ανθρώπους θα αναδείξουμε γυρίζοντας κάθε δομή της χώρας», συνέχισε.

Ο Βασίλης Κικίλιας με τον Ανδρέα Ξανθό στην παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Υγείας
Ο απερχόμενος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, γνωστός για τους ήπιους τόνους που επέλεξε κατά την διοίκηση του υπουργείου Υγείας, έκανε έναν απολογισμό του έργου του. Παρέδωσε κάνοντας λόγω «για πολιτικό πολιτισμό και για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι ο Παύλος Πολάκης δεν εμφανίστηκε στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ναυτιλίας
«Δεν επιχειρώ απολογισμό. Θέλω απλά να καλωσορίσω το νέο υπουργό», είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Φώτης Κουβέλης λίγο πριν παραδώσει το υπουργείο στο νέο υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Παιδείας


Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου παρέδωσε το υπουργείο στη νέα υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Ο Κώστας Γαβρόγλου με την Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέλαβε ο Μάκης Βορίδης. Σε δηλώσεις του ο νέος υπουργός τόνισε ότι οι εργαζόμενοι του υπουργείου θα αντιμετωπίζονται όλοι ως πολύ στενοί συνεργάτες.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας


Ο απερχόμενος υπουργός, Ευάγγελος Αποστολάκης παρέδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο νέο υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Νίκος Παναγιωτόπουλος και Ευάγγελος Αποστολάκης στο υπουργείο Αμυνας
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Τουρισμού
Λίγο μετά την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Ανάπτυξης άρχισε και αυτή της παραλαβής του υπουργείου Τουρισμού. Ο απερχόμενος υπουργός, Θανάσης Θεοχαρόπουλος παρέδωσε το υπουργείο στο νέο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη.

«Ευχαριστώ φίλε Θανάση για τη δουλειά που έκανες στο υπουργείο και την ενημέρωση που μας έδωσες. Θα είμαστε εδώ κάθε μέρα με σηκωμένα μανίκια», είπε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο των δηλώσεών του ο Χάρης Θεοχάρης.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Ο Γιάννης Δραγασάκης αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό για το έργο του υπουργείο, εν συνεχεία το παρέδωσε στο νέο υπουργό που επέλεξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης. «Η ανάπτυξη δημιουργείται.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν απαξιώνω καθόλου το έργο των προκατόχων μου», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Γεωργιάδης σε δηλώσεις που έκανε, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα γνωρίσει τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά του υπουργείου. «Εγώ δεν έχω σκοπό να πάω διακοπές τα επόμενα χρόνια. Θα είμαι εδώ κάθε μέρα. Δεν θέλουμε περίοδο χάριτος», κατέληξε ο νέος υπουργός.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εσωτερικών

Η δεύτερη παράδοση-παραλαβή ήταν αυτή του υπουργείου Εσωτερικών.Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το παραδίδει στον Τάκη Θεοδωρικάκου.

«Σ' αυτή τη νέα φάση για τη χώρα μας η δημόσια διοίκηση έχει κρίσιμο έργο να επιτελέσει», τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν μαζί της. «Κύριε υπουργέ εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Από την μεριά του ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για την άριστη διοργάνωση από μέρος της, της παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ενώ τόνισε ότι ένα τμήμα του συγκεκριμένου υπουργείου θα ενταχθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα παρουσίασε και τους συνεργάτες στο κρίσιμο ρόλο που ανέλαβε, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά τα όσα υπογραμμίζουν εδώ και καιρό κυβερνητικά χείλη ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στο δημόσιο.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών


Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος , ο οποίος είχε αναλάβει μετά την αποπομπή του Νίκου Κοτζιά, παρέδωσε το υπουργείο στον Νίκο Δένδια, τον οποίο επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Σημειώνεται ότι η τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε ως πρωτεύον ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής


Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Νίκος Παππάς παραδίδει στον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Νίκο Παππά στην παράδοση παραλαβή του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Πολιτισμού


Η Λίνα Μενδώνη παρέλαβε το υπουργείο από την απερχόμενη υπουργό, Μυρσίνη Ζορμπά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ