Οι καλύτερες συνταγές για μάσκα με άργιλο σε πρόσωπο, σώμα ή μαλλιά

Δείτε όλες τις σπιτικές συνταγές...

Η άργιλος θεωρείται ένα ευρέως διαδεδομένο υλικό στο χώρο της ομορφιάς και της περιποίησης, χάρη στις θεραπευτικές και ευεργετικές της ιδιότητες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλές έτοιμες μάσκες αργίλου, ενώ η διαθεσιμότητα της συγκεκριμένης πρώτης ύλης στα περισσότερα φαρμακεία, μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε αρκετές μάσκες με άργιλο από τα χεράκια μας για κάθε χρήση.

 

Στη συνέχεια του άρθρου θα βρείτε πολλές εύκολες συνταγές για σπιτική μάσκα με άργιλο για το πρόσωπο, το σώμα αλλά και τα μαλλιά.

Πρώτα όμως, ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψιν σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στη χρήση της αργίλου στο πρόσωπο, τα μαλλιά και το σώμα

  • Είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά σκεύη και εργαλεία για την παρασκευή μιας μάσκας αργίλου, διότι έχει την τάση να αλληλεπιδρά με τα μέταλλα και να απορροφά τις τοξίνες τους.
  • Χρησιμοποιήστε την ιδανική άργιλο για τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά είδη αργίλου σε κάθε σημείο του προσώπου σας κάνοντας multi masking.
  • Η εφαρμογή κάθε μάσκας προσώπου με άργιλο πρέπει να γίνεται σε καθαρό και στεγνό πρόσωπο.
  • Η άργιλος και ιδιαίτερα η πράσινη απορροφά την λιπαρότητα του δέρματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε με την συχνότητα εφαρμογής της, αλλά και με το χρόνο που την αφήνετε να δράσει, προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση και τον ερεθισμό της επιδερμίδας. Συνίσταται η εφαρμογή της μια φορά την εβδομάδα για 10-15 λεπτά.
  • Μόλις ξεπλύνετε τη μάσκα, εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα προκειμένου να επαναφέρετε την απαραίτητη υγρασία.

Δείτε αναλυτικά τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η άργιλος στην ομορφιά, ανάλογα με το είδος (χρώμα) της.

Μάσκα αργίλου (2)

Άργιλος στο πρόσωπο

Η πιο απλή και γρήγορη μάσκα προσώπου με άργιλο για αποτοξίνωση της επιδερμίδας είναι ο συνδυασμός της σκόνης με νερό. Αναμείξτε σε ένα μη μεταλλικό μπολ 2 κουταλιές της σούπας πράσινη άργιλο με 2 σφηνάκια νερό για να πάρετε μια ομοιόμορφη πάστα. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και το λαιμό σας και αφήστε το να δράσει για 10-15 περίπου λεπτά. Όταν η μάσκα αρχίσει να στεγνώνει και νιώσετε ένα τράβηγμα ξεπλύντε τη καλά με άφθονο χλιαρό νερό και εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα.

Σε περίπτωση που το δέρμα σας είναι ξηρό, προσθέστε στο μείγμα λίγες σταγόνες από έλαιο αβοκάντο, αν είναι ευαίσθητο αλόη και αν είναι λιπαρό έλαιο τζοτζόμπα. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και λίγη βιταμίνη Ε.

Σπιτική μάσκα προσώπου για λάμψη με άργιλο

Για λιπαρό δέρμα με τάσεις ακμής ακολουθήστε αυτή τη συνταγή, ενώ για ξηρό δέρμα αντικαταστήστε το λεμόνι με λίγο μέλι. Αν πάλι η επιδερμίδα σας είναι κανονική, θα χρειαστείτε 3 κουταλιές σούπας άργιλο με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό και λίγο γάλα.

Θα χρειαστείτε:
– 3 κουταλιές της σούπας άργιλο
– 1 κουταλάκι του γλυκού νερό
– Λίγες σταγόνες λεμόνι

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο σας, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια και αφήστε τη να δράσει για 15 με 20 λεπτά. Ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και βάλτε την ενυδατική σας κρέμα.

Φυσική μάσκα με άργιλο για ρυτίδες και ακμή

Πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες της αργίλου που έχουμε αναφέρει, η αντιγηραντική αυτή μάσκα εκμεταλλεύεται και τα οφέλη του δεύτερου βασικού συστατικού της, δηλαδή του σκόρδου.

Πρόκειται για ένα υλικό που θεωρείται πολύ καλός σύμμαχος στην καταπολέμηση της γήρανσης, αλλά και της ακμής. Πιο συγκεκριμένα, το σκόρδο έχει αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που έχουν ευεργετική δράση στο δέρμα.

Για να φτιάξετε την μάσκα αργίλου που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ρυτίδων, αλλά και της ακμής ακολουθήστε τη παρακάτω συνταγή.

Θα χρειαστείτε:
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
– 1 κουταλιά της σούπας σκόνη αργίλου

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά ξεφλουδίστε την σκελίδα σκόρδου και λιώστε τη. Μετά προσθέστε το μέλι και την σκόνη της αργίλου και ανακατέψτε καλά για να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε τη μάσκα σε καθαρό πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ και αφήστε τη να δράσει για 15 λεπτά. Μετά ξεπλύντε τη με άφθονο χλιαρό νερό.

Μάσκα αργίλου (3)

Εύκολη μάσκα αργίλου για ακμή

Η ευεργετική ιδιότητα της πράσινης αργίλου να ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, αλλά και να καθαρίζει σε βάθος τους πόρους του δέρματος, μπορεί να φανεί χρήσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπιση της ακμής. Παράλληλα το δέρμα απολεπίζεται απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα, τα οποία αποτελούν βασική αιτία για την δημιουργία σπυριών.

Φτιάξτε λοιπόν την δική σας σπιτική μάσκα προσώπου με άργιλο και αντιμετωπίστε φυσικά την ακμή και τα ανεπιθύμητα σπυράκια.

Θα χρειαστείτε:
– 2-3 κουταλιές της σούπας έτοιμο αφέψημα χαμομηλιού
– Πράσινη άργιλο
– 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμονιού

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε σε ένα μη μεταλλικό μπολ το χαμομήλι και προσθέστε σιγά σιγά την άργιλο, ανακατεύοντας παράλληλα μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη πηχτή κρέμα. Τέλος προσθέστε το αιθέριο έλαιο λεμονιού και ανακατέψτε εκ νέου.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας και αφήστε τη να στεγνώσει. Έπειτα, αφαιρέστε τη με άφθονο χλιαρό νερό και βάλτε την ενυδατική σας κρέμα.

Αν μετά την αφαίρεση της μάσκας παρατηρήσετε μια ελαφριά κοκκινίλα στο πρόσωπο σας, αυτό είναι κάτι παροδικό και θα φύγει μετά από λίγο. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση η οποία οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος που προκαλείται από την άργιλο.

Επίσης, ενδέχεται το πρώτο διάστημα της εφαρμογής της μάσκας αργίλου να παρατηρήσετε κάποια έξαρση στην ακμή σας. Αυτό προκύπτει από την απομάκρυνση των τοξινών της επιδερμίδας και είναι προσωρινό. Σιγά σιγά θα υποχωρήσει και το δέρμα σας θα είναι καθαρό χωρίς την ενοχλητική ακμή.

Καλό θα είναι βέβαια να συμβουλευτείτε και τον δερματολόγο σας, διότι ανάλογα με την ένταση και το πρόβλημα της ακμής που αντιμετωπίζετε ενδέχεται να χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.

Μάσκα αργίλου για μαύρα στίγματα

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλιά της σούπας σκόνη αργίλου
– 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο

Τρόπος παρασκευής: Φτιάξτε μια πάστα αναμειγνύοντας καλά τα δυο υλικά.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το μείγμα στην περιοχή της μύτης ή σε όποιο σημείο θέλετε να φύγουν τα μαύρα στίγματα και αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά. Μετά ξεπλυθείτε καλά με άφθονο χλιαρό νερό και εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα.

Μάσκα προσώπου με άργιλο για αποτοξίνωση και βαθύ καθαρισμό

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλιά της σούπας άργιλο μπετονίτη
– 1 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο
– 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού

Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε τη μάσκα σε όλο το πρόσωπο και αφήστε τη να δράσει για 15 λεπτά. Μετά ξεπλυθείτε καλά με άφθονο χλιαρό νερό.

Πίλινγκ για λιπαρές επιδερμίδες και με τάση ακμής

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού λεπτόκοκκο μαγειρικό αλάτι
– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
– 1 κουταλιά της σούπας πράσινη άργιλο
– 1 κουταλιά της σούπας τριμμένα φύλλα μέντας, καμφοράς ή δυόσμου
– 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
– 2 – 4 κουταλιές της σούπας αφέψημα καλέντουλας ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο καλέντουλας

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά ανακατέψτε σε ένα μη μεταλλικό σκεύος όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι και την καλέντουλα. Μετά προσθέστε και αυτά, ανακατεύοντας ξανά.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το scrub σε καθαρό και βρεγμένο πρόσωπο κάνοντας μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και βάλτε την ενυδατική κρέμα σας.

Προσοχή όμως, λόγω της ύπαρξης του λεμονιού, το οποίο προκαλεί φωτοευαισθησία στο δέρμα, το πίλινγκ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται το βράδυ.

Μάσκα αργίλου (4)

Άργιλος για τα μαλλιά

Η χρήση της αργίλου στα μαλλιά είναι επίσης ιδιαίτερα ευεργετική. Τα καθαρίζει σε βάθος, διώχνοντας υπολείμματα από τα προϊόντα styling και τους συσσωρευμένους ρύπους, κάνοντας τα να παραμένουν καθαρά για 3 ημέρες. Απορροφά την λιπαρότητα και αφήνει την τρίχα απαλή, βαθιά ενυδατωμένη, χωρίς ξηρότητα και φριζάρισμα. Επιπλέον η πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία σύνθεση της θρέφει σε βάθος τα μαλλιά και τα βοηθάει να παραμείνουν υγιή με αποτέλεσμα να μακρύνουν γρηγορότερα.

Φυσικό σαμπουάν με άργιλο

Δείτε πως να φτιάξετε το δικό σας σαμπουάν με άργιλο, ιδανικό για ξηρά και όχι μόνο μαλλιά. Το φυσικό αυτό προϊόν θα καθαρίσει σε βάθος την τρίχα χωρίς να κάνει λιπαρά τα μαλλιά σας.

Θα χρειαστείτε:
– 30 γραμμάρια σκόνη πράσινη άργιλο
– Νερό
– Λίγες σταγόνες δαφνέλαιο (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής: Ρίξτε τη σκόνη πράσινης αργίλου μέσα σε ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο ρευστό μείγμα. Αν θέλετε να ενισχύσετε την ανάπτυξη της τρίχας και να κάνετε τα μαλλιά σας πιο δυνατά, υγιή και να μακρύνουν πιο γρήγορα, προσθέστε μερικές σταγόνες δαφνέλαιο.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το χλιαρό μείγμα στα μαλλιά σας, αφού πρώτα τα βρέξετε, κάνοντας κυκλικές απαλές κινήσεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με αρκετό χλιαρό νερό.

Μάσκα μαλλιών με πράσινη άργιλο για λάμψη χωρίς λιπαρότητα

Είναι ιδανική για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της πιτυρίδας, ενώ παράλληλα χαρίζει λάμψη και ζωντάνια στα μαλλιά, διατηρώντας τα υγιή και όμορφα.

Θα χρειαστείτε:
– 4 κουταλιές της σούπας πράσινη άργιλο
– Το χυμό μισού λεμονιού
– Λίγο νερό

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε σε ένα δοχείο που δεν είναι μεταλλικό την πράσινη άργιλο με το νερό χρησιμοποιώντας μια ξύλινη ή πλαστική σπάτουλα / κουτάλα μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη πάστα. Μετά προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε εκ νέου το μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε τη μάσκα μαλλιών σε νωπά μαλλιά, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 20 λεπτά και προχωρήστε κανονικά στο λούσιμο. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε ένα σκουφάκι ή πλαστική μεμβράνη και από πάνω μια πετσέτα όσο περιμένετε. Έτσι θα ενισχύσετε τη δράση της μάσκας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το λεμόνι έχει την ικανότητα να ενισχύει την στυπτική δράση της πράσινης αργίλου, εξισορροπώντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή σμήγματος. Κάνοντας την λοιπόν μια φορά την εβδομάδα θα απαλλαγείτε από τη λιπαρότητα και θα αποκτήσετε όμορφα και λαμπερά μαλλιά.

Άργιλος ενάντια στην κυτταρίτιδα

Ένας από τους φυσικούς και πολύ αποτελεσματικούς συμμάχους στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι και η πράσινη άργιλος. Οι θεραπευτικές για το δέρμα ιδιότητες της είναι ιδανικές για να μειώσετε την όψη του φλοιού πορτοκαλιού.

Ο λόγος είναι πως τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και συγκρατεί την θερμότητα, δημιουργώντας υπεραιμία στην επιδερμίδα. Παράλληλα κάνει αποτοξίνωση και απολέπιση.

Δείτε μερικές από τις φυσικές μάσκες ή κρέμες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας που βασίζονται στις θαυματουργές ιδιότητες του πράσινου πηλού, όπως αλλιώς αποκαλείται.

Μάσκα αργίλου (5)

Κρέμα για την κυτταρίτιδα

Θα χρειαστείτε:
– 1/4 του φλιτζανιού πράσινη άργιλο
– 3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε καλά τα υλικά μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη πάστα και η φυσική κρέμα με άργιλο κατά της κυτταρίτιδας είναι έτοιμη.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε τη στα σημεία που θέλετε κάνοντας κυκλικές κινήσεις μασάζ και τυλίξτε τα με διάφανη μεμβράνη. Αφήστε το body wrap να δράσει για 30 λεπτά και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Επαναλάβετε την συγκεκριμένη θεραπεία 1 φορά την εβδομάδα μέχρι να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μάσκα σώματος με πράσινο άργιλο και φύκια για κυτταρίτιδα

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας πράσινη άργιλο σε σκόνη
– 2 κουταλιές της σούπας σκόνη από φύκια
– 1 ποτήρι ροδόνερο ή αποσταγμένο νερό
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού λεπτόκοκκο αλάτι
– 10 σταγόνες βάμμα ιωδίου

Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε με τη βοήθεια μια ξύλινης ή πλαστικής σπάτουλας τη μάσκα σε όλο το σώμα. Έπειτα, βάλτε από πάνω μια διάφανη μεμβράνη και σκεπαστείτε με μια κουβέρτα για 20-30 λεπτά προκειμένου να αυξήσετε τη θερμότητα, βοηθώντας τα ευεργετικά συστατικά του μείγματος να εισχωρήσουν καλύτερα στην επιδερμίδα σας. Μετά ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και εφαρμόστε ένα λάδι μασάζ με αιθέρια έλαια.

Μπορείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη μάσκα 2 φορές την εβδομάδα. Προσοχή όμως, σε περίπτωση που έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα η συγκεκριμένη μάσκα δεν ενδείκνυται, διότι περιέχει ιώδιο.

Θεραπεία σώματος με άργιλο για σύσφιξη και αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Φτιάξτε τη δική σας μάσκα σώματος και επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της πράσινης αργίλου και των φυκιών, όπως την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, αποτοξίνωση, απολέπιση, βαθύ καθαρισμό και σύσφιξη του δέρματος. Επίσης, το τζελ αλόης κάνει την επιδερμίδα πιο απαλή, την ενυδατώνει και την επουλώνει.

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 φλιτζάνι σκόνη πράσινης αργίλου
– 1/2 φλιτζάνι σκόνη από φύκια
– 1/4 του φλιτζανιού τζελ αλόης
– 2-3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά ανακατέψτε πολύ καλά τις σκόνες μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέστε την αλόη και ανακατέψτε εκ νέου. Στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά το νερό και εξακολουθήστε να ανακατεύετε μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη κρεμώδη υφή.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε με κυκλικές κινήσεις μασάζ το μείγμα στις προβληματικές περιοχές και τυλίξτε τα σημεία αυτά με διάφανη μεμβράνη. Μετά αφήστε το να δράσει για 20-30 λεπτά και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Τέλος, εφαρμόστε ένα προϊόν ή σπιτικό λάδι κατά της κυτταρίτιδας.

Μάσκα αργίλου (6)

Σύσφιξη στήθους με άργιλο

Τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία που περιέχει η άργιλος έχουν την ιδιότητα να συσφίγγουν το δέρμα του στήθους, καθώς και ολόκληρου του σώματος, αυξάνοντας το κολλαγόνο που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται ή ακόμη καλύτερα προλαμβάνεται η χαλάρωση του.

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή της παρακάτω πάστας μια φορά την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το όβλημα.

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας (περίπου 20 γραμμάρια) άργιλο σε σκόνη
– 1/4 του φλιτζανιού νερό (δηλαδή 62 ml)

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε την άργιλο με το νερό μέχρι να δημιουργήσετε έναν ομοιόμορφο πολτό.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το μείγμα κάνοντας μασάζ με ανοδικές κυκλικές κινήσεις και αφήστε το μέχρι να στεγνώσει, περίπου 15 λεπτά. Τέλος, ξεπλυθείτε με κρύο νερό που βοηθάει στην σύσφιξη του δέρματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ