Σε μια διαφορετική συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας στον Σρόιτερ για εκλογές, τον Μπ. Ομπάμα και την οικογένειά του (βίντεο)

Όλα όσα είπε λίγες ημέρες πριν την κάλπη! 

«Ο λαός μας τώρα που του δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει προς τα μπροστά, δεν πρέπει να ξαναεπιλέξει το όχημα που τον οδήγησε στον γκρεμό». Το μήνυμα αυτό έστειλε στους πολίτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Πέμπτης, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «το αποτέλεσμα είναι απολύτως ανοικτό, εξαρτάται από το πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν». 

Ο κόσμος δεν έχει οργή όπως το 2012 ή το 2015, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία - με επιλογή των πολιτικών του αντιπάλων - να γίνει μια ουσιαστική αντιπαράθεση, να ενημερωθεί ο κόσμος, να καταλάβει το διακύβευμα των εκλογών αυτών.

Όμως, η σύγκριση με το πού ήταν η Ελλάδα τέσσερα χρόνια πριν και πού είναι σήμερα, είναι μια σύγκριση που «με κάνει να κοιμάμαι τα βράδια απολύτως ήσυχος με τη συνείδησή μου. (...) Πήγαμε τη χώρα πέντε βήματα πιο μπροστά», σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: 

Δείτε επίσης: Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: "Ο λαός δεν είπε ακόμα την τελευταία λέξη" (βίντεο)

 

«Έδωσα μέχρις εσχάτων μια μάχη για να τηρήσω και να τιμήσω την εντολή που μου έδωσε ο ελληνικός λαός το 2015, και αυτό το συνειδητοποίησε και ο τελευταίος Έλληνας, και αυτός που με κατηγορεί και εκείνος που θεωρεί ότι καλώς το έκανα».

Ενώ «άξιζε τον κόπο να συγκρουστούμε για την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού, δεν έχασε η χώρα από αυτήν τη σύγκρουση, κέρδισε» υποστήριξε. 

«Αν μείνει κάτι από αυτά τα 4,5 χρόνια - θα μείνουν και οι αστοχίες και οι παραλείψεις κ.ο.κ. - είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις: οι άλλοι έβαλαν τη χώρα σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, εμείς την βγάλαμε». 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την απόφασή του να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, υποστηρίζοντας πως πήρε «μια έντιμη πολιτική απόφαση που ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μου και την περπατησιά μου στην πολιτική». Άλλωστε, «στις ιστορικές στιγμές με ενδιαφέρει το αποτύπωμα που αφήνω - και αυτή ήταν η όλη μου πορεία. Εμείς αφήσαμε αποτύπωμα και στο Μακεδονικό, και στην προσπάθεια να βγούμε από τα μνημόνια». 

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Αντ. Σρόιτερ, αν σε περίπτωση ήττας θα παραδώσει στον αντίπαλό του, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτό είναι αυτονόητο κομμάτι του πολιτικού πολιτισμού, αλλά «ο προκάτοχός μου δεν είχε το κουράγιο να τηρήσει. Στη ζωή και στην πολιτική, καθένας πρέπει να γνωρίζει να κερδίζει αλλά και να χάνει, και να ξανασηκώνεται και να ξανακερδίζει.  

Ευελπιστώ να είμαι εδώ για να συνεχίσουμε μια προσπάθεια (...) και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσουμε μια - δύσκολη - πορεία, αλλά προς τα εμπρός», υπογράμμισε. 

Στη διάρκεια της συνέντευξης που δεν είχε τα χαρακτηριστικά πολιτικής συνέντευξης με αυστηρή δομή, ο κ. Τσίπρας είπε πως «το κρίσιμο είναι να κάνεις συμβιβασμούς χωρίς να χάνεις τους στόχους και τις αξίες σου», με την προσθήκη πως «δεν έχει αλλάξει το μέταλλό μου, οι αξίες μου».  

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Αλ. Τσίπρας ξενάγησε το δημοσιογράφο στο Μέγαρο Μαξίμου, του μίλησε για τους ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε εκεί και είπε πως ξεχωρίζει από όλες τις διεθνείς προσωπικότητες, τον Μπάρακ Ομπάμα, και για τη συναισθηματική νοημοσύνη που τον διακρίνει.

Ακόμη παρουσίασε στον τηλεοπτικό φακό κάποια από τα δώρα που του χάρισαν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες. Επίσης, απάντησε στο ερώτημα αν έχει επιβάλει κάποιο dress code στο Μ. Μαξίμου, και μίλησε και για τους κανόνες εθιμοτυπίας. Όσον αφορά το μεγαλύτερο λάθος του, αυτό όπως ανέφερε, ήταν οι επιλογές του σε πρόσωπα.

Κάποιοι, όπως παρατήρησε, διεκδικούσαν την προβολή τους και την ικανοποίηση του ναρκισσισμού τους, την ώρα που εκείνος διεκδικούσε μια καλύτερη πορεία για τη χώρα. Δεν αρνείται μάλιστα, ότι από τις πιο δύσκολες στιγμές του, είναι όταν ανακοινώνει σε συνεργάτες του ότι θα τους αντικαταστήσει, αν και, από την άλλη, επισημαίνει πως έχει πάρει και δύσκολες αποφάσεις.

Ως εκ του τούτου, η αλήθεια έγκειται - όπως τόνισε - στο ότι θέλει να κρατά μια έντιμη στάση απέναντι στους συνεργάτες του. 

 

 

Στο σημείο αυτό, στη συζήτηση τέθηκε και η περίπτωση του Π. Καμμένου: «Δεν τον έδιωξα, αλλά φτάσαμε σε σημείο καμπής όπου υπήρχε υπαρξιακό ζήτημα για το μέλλον της χώρας και της κυβέρνησης. Δεν είχαμε άλλη επιλογή...», ανέφερε, προσθέτοντας πως ορισμένες φορές οι άνθρωποι θέλουν να ακούν αυτά που τους βολεύουν, και όχι την πραγματικότητα.

Επικαλέστηκε δε, σύσκεψη που είχε για το Μακεδονικό με τους κ.κ. Κοτζιά και Καμμένο, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών να περιγράφει τα στάδια συμφωνίας με το βόρειο γείτονα. Άρα, την αλήθεια την ήξερε επακριβώς ο κ. Καμμένος, τόνισε ο πρωθυπουργός.  

Δείτε επίσης: Αλέξης Τσίπρας στον Παπαδάκη: Το χάρηκα & το διασκέδασα που πήγα στον ΣΚΑΙ – Δεν κρύβομαι από τους πολίτες!

 

Σε αυτήν τη διαφορετική συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για τη σύντροφό του, Μπ. Μπαζιάνα, για τα παιδιά τους, και το πώς ο ίδιος, παρά το ανελαστικό πρόγραμμά του, είναι παρών όποτε χρειαστεί, στα πάρτυ τους, στο μπάσκετ, στο σχολείο κ.ο.κ., αν και το βάρος πέφτει λίγο μεγαλύτερο στη σύντροφό του, όπως αναγνώρισε.

Οι ανθρώπινες προτεραιότητες είναι πολύ ψηλά για τον ίδιο, σημείωσε με έμφαση. Αναφέρθηκε όμως και στο μόνο κοινό χρόνο που έχει με τους γιους του, από την ώρα που τους ξυπνάει ως την ώρα που θα τους πάει στο σχολείο.  
 
«Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος...», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ