Με 3 νεκρούς ξεκίνησε το 3ημερο καύσωνα στην Ευρώπη – 45αρια στην Γαλλία, φλογερή η cool Δανία (φωτό)

Πρωτοφανές είναι το κύμα καύσωνα που πλήττει από χθες την Ευρώπη...

Tα πρώτα θύματα από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη καταγράφονται στη νότιο Γαλλία. 

Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 70 και 75 ετών αντίστοιχα και μια γυναίκα ηλικίας 62 ετών. 

 

 

Το κύμα της ιδιαίτερα έντονης και πρώιμης ζέστης, σύμπτωμα αναμφίβολα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενσκήπτει στην Ευρώπη, όπου αναμένονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ορισμένες χώρες έως το τέλος της εβδομάδας.

Στη Γαλλία, τα θερμόμετρα έδειξαν χθες 36 βαθμούς Kελσίου, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 από σήμερα Τετάρτη, με την κορύφωση των φαινομένων να αναμένεται το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

«Είμαι ηλικιωμένη, επομένως θα μείνω στο σπίτι» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μιρέιγ Σολέρ, μια 80χρονη από τη Μασσαλία. «Πίνω πολλά υγρά, ενυδατώνομαι. Όμως, είναι ανησυχητικές αυτές οι θερμοκρασίες, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».

«Τα κύματα ζέστης είναι σήμα κατατεθέν της υπερθέρμανσης του πλανήτη» επισημαίνει ο Ζαν Ζουζέλ, πρώην πρόεδρος του Giec (ειδικοί επί του κλίματος στον ΟΗΕ) και «ξεκάθαρα η πρόγνωση είναι ότι θα γίνουν πιο πρώιμα, πιο έντονα, πιο συχνά».

Εξάλλου, το ειδικό ινστιτούτο κλιματολογίας του Πότσνταμ υπογραμμίζει ότι τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη από το 1500 καταγράφηκαν όλα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα: το 2018, το 2010, το 2003, το 2016 και το 2002.

Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, τα τελευταία 30 χρόνια καταγράφηκαν διπλάσια σε αριθμό κύματα ζέστης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και η συχνότητά τους αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, τονίζει η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Την ώρα που στη χώρα παραμένουν νωπές οι μνήμες του καύσωνα του 2003, με τους 15.000 νεκρούς, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει ότι «όλη η κυβέρνηση» έχει κινητοποιηθεί.

Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα μεταδίδουν μηνύματα επαγρύπνησης προς τους πολίτες, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους δρόμους έχουν κρεμαστεί αφίσες με τις οποίες οι αρχές απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να μην εφησυχάζει.

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ανέλθουν την Παρασκευή στους 45 βαθμούς κελσίου στη Τζιρόνα (Καταλονία) ή τους 44 το Σάββατο και την Κυριακή στη Σαραγόσα (Αραγωνία).

Για σήμερα Τετάρτη, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε περιφέρειες στον ισπανικό βορρά. Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή σε 10 επαρχίες στην κεντρική και βορειοανατολική Ισπανία.

Η Γερμανία προετοιμάζεται για θερμοκρασίες αύριο στους 39 βαθμούς Kελσίου στο Βρανδεμβούργο, στα περίχωρα του Βερολίνου, όπου μια δασική πυρκαγιά έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 1000 στρέμματα γης από τη Δευτέρα σύμφωνα με το ΑΠΕ

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, όμως επί του παρόντος, δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αποκλείσουμε δρόμους ή να απομακρύνουμε κατοίκους» επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας...

Στις φωτογραφίες που βλέπετε και που δημοσίευσε τo BBC φαίνεται καθαρά πως οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων ψάχουν τρόπου να δροσιστούν....

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ