Πρωτοφανής καύσωνας στην Ευρώπη: Οι Άλπεις στους 28 βαθμούς - "Καίγονται" Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία - Γιατί δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

Θερμές μάζες από την Αφρική φέρνουν υψηλές θερμοκρασίες "ρεκόρ" για τα τελευταία 100 χρόνια

Συναγερμός για «κύμα καύσωνα» στη Ισπανία, «σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα» σε ισχύ στο Παρίσι, προειδοποιήσεις για «ισχυρό καύσωνα» στο Βέλγιο: η Ευρώπη προετοιμάζεται για το κύμα ακραίας ζέστης που φέρνουν οι άνεμοι από την Αφρική και είναι πιθανόν να διατηρηθεί για ολόκληρη την εβδομάδα.

Θερμοκρασίες «άνω των 35 ° C», ίσως και μεγαλύτερες των 40 ° C θα επικρατήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου, αλλά «δεν αποκλείεται και να παραταθούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου», προειδοποιεί η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET στο τελευταίο δελτίο της, προκαλώντας συναγερμό για τον επερχόμενο καύσωνα.

Οι βελγικές αρχές απηύθυναν επίσης προειδοποίηση για «ισχυρό κύμα ζέστης» που θα φθάσει τους 34 ° ή 35 ° από την Τρίτη, σύμφωνα με το Βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Η Γερμανία περιμένει νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όχι μόνο για τον Ιούνιο, αλλά για ολόκληρο το καλοκαίρι, που είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τους 40,3 ° C, θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Ιούλιο 2015 στην Βαυαρία. Επιρρίπτοντας την ευθύνη στον άνεμο που έρχεται από την Σαχάρα, η Deutsche Wetter προβλέπει «τουλάχιστον μία εβδομάδα» καύσωνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί κυρίως για «σφοδρές καταιγίδες», για τις οποίες έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για την Δευτέρα και την Τρίτη. Προβλέπεται «ζέστη, υγρασία και αστάθεια», σύμφωνα με το site του MetOffice.

Στην Γαλλία, ο αιφνίδιος και σφοδρός καύσωνας αναμένεται να σπρώξει το θερμόμετρο μέχρι τους 40 ° C σε πολλές περιοχές από την Τρίτη, ανάμεσά τους και στο Παρίσι, όπου σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα 3ου βαθμού στην 4βαθμη κλίμακα έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των ηλικιωμένων, των ασθενών, των παιδιών και των αστέγων, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Γαλλία φοβάται μία επανάληψη του καύσωνα του 2003, που βαφτίστηκε «φονικό καλοκαίρι» και προκάλεσε τον θάνατο 15.000 ανθρώπων ανάμεσα στις 4 και τις 18 Αυγούστου.

 

Ο καύσωνας που πλήτει από σήμερα την Ευρώπη, είναι πρωτοφανής από το 1947  με θερμοκρασίες που μπορεί και να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου κατά την διάρκεια της εβδομάδας, φθάνοντας σε νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Το κύμα φθάνει από την Σαχάρα και αναγκάζει τις αρχές να πληθαίνουν τις προειδοποιήσεις προς τον πληθυσμό, την ώρα που η υπερθέρμανση του πλανήτη, που συνδέεται με την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το κλιματικό φαινόμενο απειλεί να επαναληφθεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

«Ο ήλιος μπορεί να να μην κρυφτεί καθόλου, μεγάλες ποσότητες θερμού αέρα μας έρχονται από την Αφρική», σύμφωνα με την Ζαμπίνε Κρούγκερ, της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας DWD, η οποία θεωρεί ότι το νότιο τμήμα της χώρας θα πληγεί περισσότερο.

Στη Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET δημοσίευσε σήμερα σειρά συμβουλών για την αντιμετώπιση των επεισοδίων του καύσωνα και επέστησε τη προσοχή για πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών στη Καταλονία, την Αραγονία, την Ναβάρα και την Εστρεμαδούρα.

Ομως, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Γιατί δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί άμεσα από τον καύσωνα της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου, καθώς θα βρίσκεται κάτω από την επιρροή ενός βαρομετρικού χαμηλού, που θα οδηγήσει σε άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει και πάλι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα μας, κυρίως στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το EAA-meteo, μεταξύ 24 και 29 Ιουνίου αναμένεται ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κινηθούν σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα σε πολλές χώρες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της ηπείρου.

Αιτία αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας είναι η δημιουργία μιας διάταξης "Ω" των βαρομετρικών συστημάτων, δηλαδή οι υψηλές πιέσεις περιβάλλονται από χαμηλές πιέσεις στα δυτικά (Ατλαντικός) και ανατολικά (Βαλκάνια).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι θερμές αέριες μάζες εγκλωβίζονται για αρκετές ημέρες κάτω από την "καρδιά" των υψηλών πιέσεων, στην προκειμένη περίπτωση στη δυτική Ευρώπη. Αξιοσημείωτη θα είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στον Ατλαντικό μέχρι τις Αζόρες, ενώ την ίδια ώρα στη Γαλλία η θετική απόκλιση της θερμοκρασίας θα υπερβεί τους 15°C από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές την Τετάρτη.

Πολλές χώρες αναμένεται να επηρεαστούν από αυτό το πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης. Κυρίως η Ισπανία, η Γαλλία, τα νότια τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας, που θα αντιμετωπίσουν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ επί τρεις και πλέον ημέρες.

Στην Ελβετία αυτή την εβδομάδα το θερμόμετρο αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 32 βαθμούς ενώ η θερμοκρασία στις Άλπεις έφτασε τους 28 βαθμούς.

Αν επαληθευθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι αέριες μάζες που θα «επισκεφθούν» την περιοχή της Γαλλίας, πιθανώς να σπάσουν κάθε γνωστό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας. Το 2003 οι υψηλότερες τιμές που μετρήθηκαν σε υψόμετρο περί τα 1.500 μέτρα ήσαν περίπου 22-24°C, ενώ οι προγνωστικές τιμές για τις 26-28 Ιουνίου 2019 δείχνουν έως και 28ºC.

Οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε Ισπανία και Γαλλία, με το θερμόμετρο να φτάνει ή να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τα ρεκόρ των τελευταίων 100 ετών. Πάντως στη Βόρεια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, οι βορειοανατολικοί άνεμοι μετά την Τετάρτη ίσως αποτρέψουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Η θερμοκρασία τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ευρώπη. Το τελευταίο σοβαρό κύμα καύσωνα καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2003 με περισσότερους από 35.000 νεκρούς, κυρίως στην Γαλλία (14.802 νεκροί). Η θερμοκρασία τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου 2003 ξεπερνούσε καθημερινά τους 35°C σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ σε ορισμένες περιοχές της νότιας Γαλλίας τους 40°C επί οκτώ ημέρες.

Από τότε οι Γαλλικές Αρχές αναθεώρησαν τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, εξοπλίζοντας τα δημόσια κτίρια με κλιματιστικά, βελτιώνοντας τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αποφυγή διακοπών ρεύματος λόγω υψηλής ζήτησης και προσφέροντας μεγαλύτερη βοήθεια στον ευάλωτο πληθυσμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ