Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Eurobank: Συρρίκνωση του ελλείμματος των τρέχουσων συναλλαγών τον Απρίλιο - Γιατί παρουσίασε διεύρυνση το α' τετράμηνο του 2019

Οι λόγοι διεύρυνσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο τετράμηνο

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά €85,2 εκατ. τον Απρίλιο 2019. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα -€1,400.3 εκατ. από -€1.485,5 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Για το σύνολο του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε ετήσια βάση κατά€334,8 εκατ. H προαναφερθείσα διεύρυνση προήλθε από την ενίσχυση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων (μονομερείς μεταβιβάσεις μεταξύ κρατών) κατά €604,4 και €329,7 εκατ. αντίστοιχα.

Τέλος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά €532,1 εκατ. είχε αντισταθμιστικό ρόλο στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο 2019 ήταν αποτέλεσμα, 1ον της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά €98,7 εκατ. και 2οντης ενίσχυσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά €72,2 εκατ. Στον τομέα των αγαθών πρωταγωνίστησε η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων κατά €160,3 εκατ. και στον τομέα των υπηρεσιών κυριάρχησε η διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών κατά €111,3 εκατ.

Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, έπειτα από την πτώση που κατέγραψαν τον Μάρτιο 2019 (-1,9% ή -€38,6 εκατ.), ανέκαμψαν και ενισχύθηκαν κατά 11,7% ή €202,3 εκατ. τον Απρίλιο 2019.

Για το σύνολο του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου 2019, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία επιβραδύνθηκε στο 6,0% από 12,6% το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η προαναφερθείσα αύξηση προήλθε από τις παρακάτω κατηγορίες αγαθών: χημικά προϊόντα,βιομηχανικά είδη, πρώτες ύλες μη εδώδιμες και τρόφιμα & ζώα ζωντανά.

Ωστόσο, η άνοδος των εξαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία συνοδεύτηκε από υψηλότερη ενίσχυση των αντίστοιχων εισαγωγών με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εν λόγω ελλείμματος κατά€58,6 εκατ.

Τέλος, στον τομέα των υπηρεσιών, πέραν της θετικής συνεισφοράς του κλάδου των μεταφορών, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6,9% ή €34,5 εκατ. Εντούτοις, η προαναφερθείσα ενίσχυση, 1ον ήταν χαμηλότερη κατά €8,5 εκατ. από την αντίστοιχη αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών (μείωση του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για 2ο μήνα στη σειρά) και 2ον ήταν μικρότερη τόσο σε απόλυτους όσο και σε ποσοστιαίους όρους σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες (επιβράδυνση στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων).

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ