Αποκλειστικό - Γιώργος Κουμουτσάκος: Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Μητσοτάκη - Για την 8η Ιουλίου θα επέλεγα το τραγούδι «Are you ready to rock»

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται ξανά σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους βουλευτές, παλιούς και νέους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια του Βορείου Τομέα της πρώην Β' Αθηνών.

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιο είναι αυτό το περίφημο «διακύβευμα» των εθνικών εκλογών για το 2019; Γιατί θεωρείτε πως έχουν χαρακτηριστεί τόσο σημαντικές;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Οι εκλογές αυτές θα σφραγίσουν το τέλος μιας διακυβέρνησης που δίχασε και πλήγωσε τους Έλληνες, τραυμάτισε την οικονομία με την υπερφορολόγηση, έπληξε την καθημερινότητα των πολιτών, τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Βύθισε  την Ελλάδα σ’ ένα τέλμα απαισιοδοξίας. Σε μια νοσηρή λογική ότι «στη χώρα δε μπορεί να αλλάξει τίποτα» διότι «όλοι ίδιοι είναι».  Ε, λοιπόν και αυτή η χώρα μπορεί να αλλάξει και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο, με τους  Έλληνες να κοιτάζουν το αύριο με σιγουριά και πραγματική ελπίδα.  

Αλλά για να συμβεί αυτό δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Στιβαρή, αυτοδύναμη, με συγκροτημένο πρόγραμμα, έτοιμη να κυβερνήσει, να δώσει λύσεις. Γι αυτό πιστεύω ότι είναι εθνικό και όχι κομματικό στοίχημα η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατία. Για να αποφύγουμε άλλες περιπέτειες, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Η πολιτική σταθερότητα είναι το ζητούμενο για να πάμε μπροστά και όχι να πισωγυρίσουμε, ενδεχομένως με νέες εκλογές με την διαβρωτική απλή αναλογική που σκόπιμα  έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Χ.Α.: Όπως φάνηκε και από την πρόσφατη τριπλή κάλπη, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα κερδίσει με άνεση τη μάχη των εθνικών εκλογών. Σας βαραίνουν με ευθύνη οι υψηλές προσδοκίες από τον ελληνικό λαό; Πώς θα ανταποκριθείτε;

Γ.Κ.: Οι προσδοκίες είναι υψηλές λόγω της θεμελιώδους ανάγκης της χώρας να σταθεί στα πόδια της . Να χαράξει την πορεία της επόμενης ιστορικής φάσης. Να επουλώσει τις πληγές που άφησε στην κοινωνία η δεκαετής κρίση. Να αισθανθούν οι Έλληνες περήφανοι ξανά. Αυτό είναι ένα ιστορικό βάρος που το έχει αναγνωρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό έχουμε διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει αναλυτικά ο πρόεδρος του κόμματος.  

Με συγκεκριμένες - κοστολογημένες δεσμεύσεις, με ένα εύρος πολιτικών που ανταποκρίνονται στα δεδομένα αλλά και τις δυνατότητες της χώρας. Με έτοιμα νομοσχέδια. Με μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης που στηρίζεται στην πίστη ότι ενωμένοι μπορούμε περισσότερα. Έχουμε απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που μας επιβάλει η ελπίδα των πολιτών. Δεν μπορούμε να τους διαψεύσουμε.

Χ.Α.: Η Νέα Δημοκρατία, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έδειξε -όπως λέμε- τα δόντια της στον πολιτικό της αντίπαλο. Θεωρείτε πως η στρατηγική με την κατά μέτωπο επίθεση, βοήθησε στην εκτίναξη της διαφοράς σας από τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Γ.Κ.: Ήταν ένα τολμηρό βήμα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας ξεκάθαρα δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις Ευρωεκλογές. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι έχουν πλέον γυρίσει οριστικά την πλάτη τους στην αυταπάτη και την εξαπάτηση στη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, απαράδεκτο ύφος διακυβέρνησης και τον «Πολακισμό». 

Αυτή ήταν η δική μας πολιτική αντεπίθεση ουσίας και επιχειρημάτων. Όχι κραυγών και ύβρεων. Αυτός ήταν ο δρόμος της αποφασιστικής μετριοπάθειας που πρώτος έδειξε ο Πρόεδρος της ΝΔ. 

Χ.Α.: Πώς μπορεί να επιλυθεί οριστικά το ελληνοτουρκικό και να κοπάσουν οι καθημερινές σχεδόν προκλήσεις και το κλίμα έντασης;

Γ.Κ.: Πρώτη προτεραιότητα είναι να εκτονωθεί το κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο προκαλεί με τη ρητορική και τις ενέργειές της η Τουρκία. Αυτή είναι και η αυτονόητη προϋπόθεση για να υπάρξει οποιοσδήποτε διάλογος. Εμείς είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Αλλά σε αυτό το κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προσέγγιση. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη βάση συζήτησης. Η Τουρκία θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό.

Η ένταση την οδηγεί σε μεγαλύτερη απομόνωση και πιο μακριά από οποιαδήποτε λύση. Η δική μας θεώρηση περιλαμβάνει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων, αποφασιστική και στιβαρή που θα στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα προς την Τουρκία. Θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τις συμμαχίες και τη διεθνή θέση τη χώρας. Θα παίρνει σωστά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες. Και βέβαια η μείζονος σημασίας γεωπολιτική ισχύς είναι η ενότητα του έθνους. Οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική πρόκληση. Θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Χ.Α.: Με βάση την εμπειρία σας ως διπλωμάτης, βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, από ποιο πόστο θεωρείτε πως θα μπορούσατε να συνεισφέρετε καλύτερα στην κοινωνία, τη χώρα και την παράταξη;

Γ.Κ.: Ως διπλωμάτης υπηρέτησα επί σχεδόν 20 χρόνια τα συμφέροντα της χώρας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Εκπροσώπησα την Ελλάδα στην Ευρωβουλή που το 2013 με βράβευσε ως Ευρωβουλευτή της χρονιάς. Και το 2015 οι συμπολίτες μου με έφεραν στη Βουλή των Ελλήνων. Η κάθε θέση έχει ξεχωριστές δυνατότητες συνεισφοράς. Στην Ευρωβουλή υπάρχει μια πιο συνολική ματιά των ζητημάτων. Στην Ελληνική Βουλή υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης εμβάθυνσης και εστίασης. Όμως αντιμετωπίζω την κάθε θέση με την ίδια αρχή που είχα όταν ξεκίνησα ως νέος διπλωμάτης: προέχει πάντα το συμφέρον της πατρίδας.

Έτσι, με αυτή την αρχή ως πυξίδα, με πολύ δουλειά και με το σύνολο των γνώσεων και της εμπειρίας μου θα συμβάλω στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που με τη θέληση των πολιτών θα καταβάλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Χ.Α.: Σε παλαιότερη συνέντευξή σας στο eirinika, μού είχατε δηλώσει -ως λάτρης της ροκ- πως θα αφιερώνατε στους Έλληνες πολίτες το γνωστό τραγούδι των The Who, «Won’t get fooled again». Τώρα, ποια θα ήταν η επιλογή σας, ροκάροντας σε... προεκλογικούς ρυθμούς;

Γ.Κ.: Εκείνο το τραγούδι αποδεικνύεται προφητικό. Γιατί αυτό ακριβώς λένε σήμερα οι Έλληνες στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα «δεν θα μας κοροϊδέψετε ξανά». Όσο για την πυρετώδη προεκλογική περίοδο θα διάλεγα το «Under pressure» την εκτέλεση των Queen και το David Bowie. Και βεβαίως για την 8η Ιουλίου θα διάλεγα το «Are you ready to rock» των Blue Oyster Cult.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ