Αποκλειστικό - Θάνος Ασκητής: Αν εκλεγώ, θα βοηθήσω τα ζευγάρια να καταλάβουν τι σημαίνει σχέση και οικογένεια - Ουδείς περισσεύει στο ΚΙΝΑΛ

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται ξανά σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους βουλευτές, παλιούς και νέους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον διάσημο νευρολόγο, ψυχίατρο και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνο Ασκητή ο οποίος διεκδικεί την εκλογή του στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της πρώην Β' Αθηνών.

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Χάρης Αποστολόπουλος: Για ποιους λόγους να ξαναψηφίσει κάποιος τον Θάνο Ασκητή για να τον εκπροσωπήσει στη Βουλή των Ελλήνων;

Θάνος Ασκητής: Η ανάγκη μου να ξαναμπώ στα κοινά και να υπηρετήσω στη Βουλή των Ελλήνων τη λαϊκή εντολή εστιάζεται:

I.    Στην Παιδεία: Καμία πολιτεία και κοινωνία δεν έχει μέλλον χωρίς να δώσει έμφαση στην Παιδεία και κυρίως στην οικογένεια και στο σχολείο που διασυνδέονται με την ενημέρωση, τη συμμόρφωση που είναι η γνώση της αλήθειας και την πρόληψη που συσχετίζεται με τον Εθνικό Φορέα Αγωγής Υγείας. Σκοπός μου είναι την παιδοκεντρική κοινωνία που ζούμε σήμερα να την κάνω γονεοκεντρική στηρίζοντας το γονιό μπροστά στις ανοιχτές προκλήσεις που δέχεται καθημερινά το παιδί του, αλλά και να στηρίξω το σχολείο (κάθε σχολείο και ένας ψυχολόγος) στην καλύτερη πρόληψη της παιδικής και εφηβικής ηλικίας (πχ. σεξουαλική αγωγή – διατροφική συμπεριφορά – περιβάλλον – τοξικές ουσίες – εξαρτήσεις – ίντερνετ κλπ). Μείζον θέμα της Παιδείας μας είναι η μείωση των γεννήσεων και η απουσία συναισθηματικού δεσμού του σύγχρονου ανθρώπου με τη γονιμότητα.

II.    Στην Υγεία: Τα 10 χρόνια κρίσης που διέρχεται η χώρα μας σκίασαν την ποιότητα ζωής του πολίτη, υποβάθμισαν την υγεία του και τον γέμισαν με φόβο, ανασφάλεια και απογοήτευση. Η Υγεία σχετίζεται με την άμεση παροχή φροντίδας που είναι τα νοσοκομεία μας, τα κέντρα υγείας, η φροντίδα των ηλικιωμένων και η στήριξη των ΑΜΕΑ με την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Στόχος της Υγείας στο πολιτικό μου όραμα είναι να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία και να κλείσουμε τα «ράντζα της ντροπής» που προκαλούν έμφραγμα στην νοσοκομειακή περίθαλψη. 

III.    Στη μείωση της εισφοράς για περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα σε κάθε πολίτη που συμμορφώνεται με τη θεραπεία του και έτσι περιορίζει τις εισαγωγές του σε νοσοκομείο. Η Κάρτα Υγείας του Πολίτη αποτελεί πρωταρχική μου ανάγκη στο πολιτικό μου όραμα και η ενίσχυση των υποδομών άμεσης και επείγουσας βοήθειας διαμέσου του ΕΚΑΒ, αλλά και καινοτόμων προτάσεων πιο γρήγορης και ουσιαστικής μεταφοράς του οξέος περιστατικού στο νοσοκομείο (πχ. νοσοκομειακό ελικόπτερο που σε ελάχιστα λεπτά το οξύ περιστατικό μεταφέρεται στο νοσοκομείο βάσης).

IV.    Ένας μεγάλος μου στόχος την επόμενη μέρα των εκλογών είναι η συνέχεια της μεταρρύθμισης για την ψυχική υγεία και κυρίως για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος των ψυχικών παθήσεων. Η οργάνωση των υποδομών ψυχικής υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό που θα στελεχώσει και θα στοχεύσει στις ειδικές μονάδες, όπως για τον αυτισμό, την κατάθλιψη, την ψύχωση, τα οξέα ψυχωτικά επεισόδια και την άμεση μεταφορά τους σε ψυχιατρική νοσηλεία (ειδικά ασθενοφόρα οξέων ψυχικά πασχόντων), τα κέντρα απεξάρτησης τοξικών ουσιών και τους συμβουλευτικούς σταθμούς ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στην καθημερινότητα του πολίτη. Θα δώσω μεγάλη έμφαση «μπαίνοντας» μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, οργανώνοντας τα κέντρα διασύνδεσης - υποστήριξης με τους Δήμους και τις κοινότητες των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ώστε το κάθε ελληνικό σπίτι να έχει άμεση πρόσβαση και διαχείριση διαμέσου των δομών αυτών. Δεδομένου ότι η βία, η κακοποίηση, η εγκατάλειψη και η παραμέληση της οικογένειας αυξάνουν ραγδαία και τραγικά, δείχνοντας την έλλειψη του κοινωνικού κράτους, αλλά και την αδυναμία των υπαρχόντων υποδομών να υποστηρίξουν τα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα. 

V.    Προγράμματα ενεργοποίησης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας με συμμετοχή τους σε κοινωνικές υποδομές και δραστηριότητες που θα τους κάνουν να νιώθουν σημαντικοί και ενεργοί και όχι περιθωριοποιημένοι προσμένοντας το θάνατο (πχ. Σχολικοί τροχονόμοι – βιβλιοθηκάριοι – υποστήριξη καθαριότητας του περιβάλλοντος – φύλαξη σχολείων – κοινωνικές πολιτισμικές εκδηλώσεις με στόχο τη συντροφικότητα και την κοινωνική παρέα). Κανένας ηλικιωμένος μόνος και αποκομμένος από την κοινωνική ζωή. Έτσι θα αγαπάει τη ζωή και δεν θα μαραζώνει στην «αχρηστία» του.

Χ.Α.: Από το 2000 έως το 2003 -όταν και παραιτηθήκατε λόγω της αλλαγής στον νόμο περί ασυμβίβαστου- διατελέσατε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Περιφέρεια Αθηνών. Πώς και αποφασίσατε μετά από 16 χρόνια να επιχειρήσετε να επιστρέψετε στα κοινοβουλευτικά έδρανα; Τι συγκινήσεις έχει να προσφέρει η Βουλή σε έναν καταξιωμένο και αναγνωρίσιμο επιστήμονα όπως εσείς;

Θ. Α.: Διανύοντας 35 χρόνια ενεργούς ιατρικής πορείας, με εκατοντάδες ομιλίες, έρευνες και μελέτες για τη σχέση, το γάμο, το παιδί και τον έφηβο, αλλά και την ψυχική υγεία γενικότερα, διατηρώντας την ιατρική μου ιδιότητα και ως καθηγητής Ψυχιατρικής, δικαιούμαι να επιστρέψω στα κοινοβουλευτικά έδρανα, έχοντας την ανάγκη να προσφέρω όλο αυτό το έργο που τόσο η επιστήμη όσο και η κοινωνία μου προσέφερε. Δεδομένου ότι η Βουλή είναι το κέντρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας όλους τους Έλληνες θέλω να συμμετέχω για μια καλύτερη πατρίδα και για την αλήθεια του αύριο που είναι τα παιδιά μας και η θετική σκέψη που όλοι μας οφείλουμε να έχουμε από εδώ και πέρα. 

Χ.Α.: Ανέκαθεν υποστηρίζατε πως «ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο». Τι διαφορετικό θα κάνετε αν ξαναμπείτε στο ελληνικό κοινοβούλιο; Ποιες θα ήταν οι πρώτες 5 σας ενέργειες;

Θ. Α.: I.    Θα φέρω κοντά μου τους γονείς και θα τους μάθω να «ακούνε» και «μιλάνε» με τα παιδιά τους.
II.    Θα βοηθήσω τα ζευγάρια να καταλάβουν τι σημαίνει σχέση και οικογένεια.
III.    Θα κάνω το παιδί 6 με 12 χρονών να μάθει να αγαπάει το σώμα του και να επικοινωνεί με το περιβάλλον του.
IV.    Θα δώσω στον έφηβο την απαιτούμενη συναισθηματική ενσυναίσθηση να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία.
V.    Θα βοηθήσω τον ηλικιωμένο να αγαπάει τη ζωή για να ζήσει περισσότερο και καλύτερα.

Χ.Α.: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανήκει πλέον στο παρελθόν του ΚΙΝΑΛ. Θεωρείτε πως θα ωφεληθεί το κόμμα από αυτήν την κίνηση ή όχι;

Θ. Α.: Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ 40 χρόνια. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος χάραξε μια πορεία πολύ σημαντική και καθοριστική στο χώρο μας. Πιστεύω ότι ο ίδιος πρέπει να μείνει στο Κίνημα Αλλαγής που δίνει τον υπαρξιακό του αγώνα και όχι να μετράμε ωφέλειες ή απώλειες από την παρουσία του ή την απουσία του. Κανένας δεν περισσεύει για να είναι έξω από την παράταξή μας.  

Χ.Α.: Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο το Κίνημα Αλλαγής να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία; Με ποιο ποσοστό θα ήσασταν ικανοποιημένος; 

Θ. Α.: Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να πείσει σε αυτές τις εκλογές του ψηφοφόρους του ότι θα δώσει το δικό του παρόν εκτιμώντας μετεκλογικά το αποτέλεσμα, πάντα με γνώμονα και προσανατολισμό το καλό της χώρας μας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του πολίτη. Δεδομένου ότι το κόμμα μας έχει αποδείξει ότι αγαπάει το κοινωνικό κράτος και στηρίχθηκε διαχρονικά σε αυτό δίνοντας τον εαυτό του για τη στήριξη των κοινωνικών παροχών της πατρίδας μας. Δεν συμπληρώνουμε κανένα κόμμα, έχουμε το δικό μας χώρο που τον θέλουμε δυνατό και πρωταγωνιστικό ξεπερνώντας το διψήφιο ποσοστό, που θα μας επιτρέψει την επομένη των εκλογών ισχυρή και καθοριστική παρουσία στα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Χ.Α.: Από την πείρα σας και την καθημερινή σας επαφή με τους Έλληνες πολίτες, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε κοινωνικό επίπεδο; Υπήρξε κάτι θετικό;

Θ. Α.: Το πρώτο που θεωρώ πως χάθηκε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Μειώθηκε η αξιοπρέπειά του, γέμισε με ανασφάλεια τη ζωή του, προβληματίστηκε στο σπίτι του, δοκιμάστηκε η σχέση του, κλειδώθηκε στον εαυτό του. Όλα αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε, η καθημερινή ζωή του πολίτη είναι το πιο ουσιαστικό μήνυμα για έναν πολιτικό, άρα το θετικό που η κρίση έφερε είναι ίσως ότι ο πολίτης ενεργοποιείται και αναλαμβάνει το ρόλο του μέσα στην πολιτική, σκεπτόμενος και αποφασισμένος να ψηφίσει αυτόν που τον εκφράζει, δίνοντας εντολή στον πολιτικό της επιλογής του να του φέρει τη θετική σκέψη της ζωής του, το χαμόγελο και την εγγύηση του αύριο των παιδιών του. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ