Βίντεο: Εις μνήμην Δημήτρη Χριστόφια:” Θα ήθελα να σας φιλοξενήσω στην ελεύθερη Κερύνεια την πατρίδα μου.…

Έφυγε από ζωή την Παρασκευή 21/6

Απεβίωσε χθες, σε ηλικία 72 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική μονάδα θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση από τις 20 Μαΐου.

Αν και στην αρχή η κατάστασή του είχε παρουσιάσει κάποια βελτίωση, οι θεράποντες ιατροί του έκριναν χθες, μετά από ιατρικό συμβούλιο, ότι ήταν πλέον μη αναστρέψιμη.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Ήταν νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου με την οποία απέκτησε δύο κόρες και ένα γιο.

Δείτε επίσης: Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας

 

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας (1969-1971) και στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της ΕΣΣΔ (1971-74), απ' όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Ιστορίας.

Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας μου παραχώρησε συνέντευξη το 2009 στο πλαίσιο ενός δίωρου προγράμματος για την Κύπρος στο Συνέδριο Τουρισμού. 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κρίση που βίωνε η Κύπρος εκείνο το διάστημα αλλά και στο γεγονός πως ο ίδιος θεωρούσε την Κύπρος μια χώρα για να κάνει κανείς διακοπές όλο τον χρόνο. 

 

 

 

Το αντίο του γιου του

Ο γιος του, Χρήστος, αποχαιρέτισε τον πατέρα του, με ένα συγκινητικό ποστ στο Facebook, ανατρέχοντας στους στίχους της «Ρόζας» του Δημήτρη Μητροπάνου.

«Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία, πώς η ιστορία γίνεται σιωπή… Αυτοί οι στίχοι θα σε θυμίζουν… και τώρα και πάντα!»έγραψε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ