Αποκλειστικό - Χρήστος Δήμας: Τελευταία ευκαιρία για να μπει η χώρα σε σωστά θεμέλια - Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκε πίσω από τη σκανδαλολογία

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται ξανά σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους βουλευτές, παλιούς και νέους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον δικηγόρο και βουλευτή κ. Χρήστο Δήμα, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Κορινθίας.

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους θεωρείτε πως θα έπρεπε να σας ξαναψηφίσει κάποιος κ.Δήμα για να τον εκπροσωπήσετε στο ελληνικό κοινοβούλιο; 

Χρίστος Δήμας: Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να μιλάνε για τον εαυτό τους και ούτε τώρα θα μου επιτρέψετε να το κάνω. Θα σας απαντήσω όμως, αναφέροντας ορισμένα από τα προβλήματα που θα ήθελα να εργαστώ για να αντιμετωπίσω. 

Πρώτον, για να επανακτήσουμε το αίσθημα της ασφάλεια στα σπίτια και τις γειτονιές μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, όλοι οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας παρουσιάζουν άνοδο τα τελευταία χρόνια. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.

Δεύτερον, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Σήμερα λόγω της υπερφορολόγησης, Πάνω από τους μισούς Έλληνες οφείλουν χρήματα στις τράπεζες, την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι αναγκαίο λοιπόν, να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας, ώστε να υπάρχουν οφέλη για όλους. 

Τρίτον, Ψηφιακή διακυβέρνηση: Είμαστε τελευταίοι στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να απαλλαγούμε από τα γκισέ, τις ουρές και την ταλαιπωρία.

Τέταρτον, η στήριξη του θεσμού της οικογένειας και πέμπτον, η ανάσχεση του κύματος φυγής των Ελλήνων που σήμερα δεν έχουνε ευκαιρίες στον τόπο τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια χώρα που να προσφέρει ευκαιρίες σε όλους και μόνο με σκληρή δουλειά θα το πετύχουμε και θα μπορούμε να είμαστε ξανά αισιόδοξοι για το μέλλον. 

Χ.Α.: Ποιο είναι αυτό το περίφημο «διακύβευμα» των εθνικών εκλογών για το 2019; Γιατί θεωρείτε πως έχουν χαρακτηριστεί τόσο σημαντικές;

Χ.Δ.: Είναι να δημιουργήσουμε μια χώρα που να δίνει ευκαιρίες σε όλους. Σήμερα, ζούμε μια εποχή που η απερχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να αναδιανείμει φτώχεια μέσα από επιδόματα, αντί να δημιουργήσει πλούτο. Η απερχόμενη Κυβέρνηση με τη φορολογική της πολιτική γονάτισε τη μεσαία τάξη. Το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των ιδιωτών προς την Εφορία, δημιουργήθηκε τα τελευταία 4,5 χρόνια, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα με αυτούς, εμείς πιστεύουμε πως αν μεγαλώσουμε την πίτα, τότε περισσότεροι θα ζουν καλύτερα. Και αυτό θα κάνουμε. Το έχουμε κάνει άλλωστε ξανά στο παρελθόν.

Η μοναδική περίοδος που σύμφωνα με τα στοιχεία, αυξήθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν το 2014. Τότε που η Κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 μονάδες. Μείωσε τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 5 μονάδες, το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% και την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Το πετύχαμε τότε και με σκληρή δουλειά, θα το πετύχουμε ξανά.

Χ.Α.: Όπως φάνηκε και από την πρόσφατη τριπλή κάλπη, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα κερδίσει με άνεση τη μάχη των εθνικών εκλογών. Σας βαραίνουν με ευθύνη οι υψηλές προσδοκίες από τον ελληνικό λαό; Πώς θα ανταποκριθείτε;

Χ.Δ.: Πολιτική και ευθύνη είναι εξ’ ορισμού έννοιες ταυτισμένες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία συνολικά, έχουμε μπροστά μας ίσως την τελευταία ευκαιρία να βάλουμε τη χώρα σε σωστά θεμέλια. Αυτό από μόνο του απαιτεί τεράστια προσπάθεια και μεγάλες θυσίες. Δε φοβόμαστε την ευθύνη. Την επιζητούμε, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη μια συνολική επανεκκίνηση της χώρας για να μπορέσει πολύ σύντομα και η κοινωνία να πάρει ανάσες, μετά από δέκα σκληρά χρόνια.

Χ.Α.: Καθώς το site μας το επισκέπτονται κατά 72% γυναίκες, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για τα μέτρα και τον σχεδιασμό της ΝΔ, ώστε να στηρίξετε τους πολύπλευρους ρόλους των γυναικών σήμερα.

Χ.Δ.: Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές αδικίες και στερεότυπα σχετικά με το ρόλο της γυναίκας στην προσπάθεια αυτή. Σήμερα οι γυναίκες βρίσκουν δυσκολότερα από τους άνδρες δουλειά, αμείβονται 15% λιγότερο μεσοσταθμικά και τις συναντά κάνεις σπανιότερα σε θέσεις ευθύνης. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν υπάρχει μόνο μια πολιτική που μπορείς να εφαρμόσεις για αυτό. Είναι συνδυασμός πολιτικών, που θα προσφέρουν στη σύγχρονη γυναίκα περισσότερες ευκαιρίες, δυνατότητες να γίνει μητέρα και να κάνει οικογένεια, χωρίς να φοβάται για την εργασία της και ανατρέψουν πολλά από τα κοινωνικά στερεότυπα. 

Ενδεικτικά και μόνο, έχουμε δεσμευτεί για χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί της οικογένειας. Επέκταση της προστασίας από απόλυση στους 24 από 18 μήνες μετά τον τοκετό. Αύξηση της άδειας για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Επαναφορά των επιδομάτων πολυτέκνων στα προ του ν. 4512/2018 επίπεδα. Αποκατάσταση δηλαδή των περικοπών στα πολυτεκνικά επιδόματα, που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ενίσχυση του προγράμματος του ολοήμερου σχολείου το οποίο έχει υποβαθμιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση.

Χ.Α.: Η Νέα Δημοκρατία, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έδειξε -όπως λέμε- τα δόντια της στον πολιτικό της αντίπαλο. Θεωρείτε πως η στρατηγική με την κατά μέτωπο επίθεση, βοήθησε στην εκτίναξη της διαφοράς σας από τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Χ.Δ.: Η Κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει τις αποτυχίες της πίσω από υψηλούς τόνους και σκανδαλολογία. Απέτυχε παταγωδώς. Οι πολίτες θέλουν σταθερότητα και προοπτική. Επιλέξαμε ένα δρόμο μετριοπάθειας και μετρημένων προτάσεων και ο κόσμος δείχνει να το επιβραβεύει. Στις 7 Ιουλίου διεκδικούμε ισχυρή εντολή για να έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη χώρα και να δουλέψουμε για ευκαιρίες σε όλους.

Χ.Α.: Θεωρείτε πως τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έχουν πιάσει ταβάνι; Πιστεύετε πως μπορείτε να επιτύχετε αυτοδυναμία; 

Χ.Δ.: Ο στόχος δεν είναι η αυτοδυναμία μόνο, άλλωστε έχουμε τονίσει πως και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα διεκδικήσουμε ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις. Χρειάζονται μεγάλες συμμαχίες για να μπορέσουμε να κάνουμε υπερβάσεις. Ο δικός μας στόχος είναι να ενώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες σε ένα κοινό όραμα για το μέλλον. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ