Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος; - Tα έθιμα που έχουμε στην Ελλάδα

Το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε από τους ουρανούς ημέρα Κυριακή....

Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Θεός, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, παντοδύναμος όπως ο πατήρ και ο Υιός. Είναι η θεία δύναμη ζωής που υπάρχει στα έμβια όντα. Δίνει στον άνθρωπο πίστη, αγάπη, δύναμη, σοφία.

Πρόκειται για τη δύναμη που ενέπνευσε τους προφήτες να προφητεύσουν τη γέννηση του Χριστού και τα Πάθη του.

Στη Βάπτιση του Χριστού εμφανίζεται με τη μορφή περιστεριού και στην Πεντηκοστή ως μία φλόγα που εμπνέει τους μαθητές του Χριστού να μιλούν διάφορες γλώσσες.

Ο Θεός χρησιμοποίησε το πνεύμα Του για να δημιουργήσει το σύμπαν, για να γραφτεί η Βίβλος και για τα θαύματα που έχουν γίνει. Ο Θεός στέλνει το πνεύμα Του διοχετεύοντας ενέργεια οπουδήποτε θέλει προκειμένου να επιτελέσει το θέλημά Του.

Η απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος επιτρέπεται μόνο ως περιστέρι στην απεικόνιση των Θεοφανείων και ως πύρινη γλώσσα στην απεικόνιση της Πεντηκοστής.

Το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε από τους ουρανούς ημέρα Κυριακή, όμως η ημέρα αυτή είναι η γιορτή της Πεντηκοστής, οπότε το Άγιο Πνεύμα εορτάζεται ξεχωριστά ημέρα Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενους γραφείου.

Στη Λευκάδα, νησί των ποιητών και των λογίων, στο μοναστήρι της Φανερωμένης συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για το πανηγύρι σύμφωνα με το tsemperlidou.gr

Στη Σίφνο αναβιώνει η επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων και ακροπόλεων της Σίφνου μέσω καπνού και κατόπτρων.

Στο Δρέπανο Κοζάνης στήνεται μια εμποροπανήγυρη στον Ναό Αγίας Τριάδας και στα Κομνηνά Εορδαίας, η γιορτή σηματοδοτεί την αρχή των πολιτιστικών του Ποντιακού Συλλόγου.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ