Ο Άκης Πετρετζίκης ετοιμάζει τον τέλειο "επίλογο" για το Κυριακάτικο γεύμα: Semifreddo με φιστικοβούτυρο και σοκολάτα

Κάτι ανάμεσα σε παγωτό και μους, ότι πρέπει μετά από ένα βαρύ εορταστικό ή Κυριακάτικο γεύμα

Συστατικά
500 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
200 γρ. + 100 γρ. ζάχαρη
600 γρ. φιστικοβούτυρο
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
50 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 παντεσπάνι βανίλιας (προαιρετικά)

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κάτι ανάμεσα σε παγωτό και μους, ότι πρέπει μετά από ένα βαρύ εορταστικό ή Κυριακάτικο γεύμα. Δύο πλεονεκτήματα που έχει είναι ότι μπορείτε να το φτιάξετε έως και μια εβδομάδα πριν και επίσης μιας και το βάζουμε σε φόρμα του κέικ το σερβίρουμε σε φέτες κάτι που το κάνει πολύ εύκολο και στο σερβίρισμα.

Βάζουμε μεμβράνη στον πάτο και τα πλάγια μιας στρογγυλής φόρμας του κέικ 28 εκ. που όμως να περισσεύει 10 εκ. πάνω και από τα πλαϊνά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τα 200 γρ. ζάχαρη και τα φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα και διαλυθεί η ζάχαρη αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα σύρμα διαλύουμε μέσα στο γάλα το φιστικοβούτυρο. Έτσι κάνουμε μια "γκανάζ" φιστικοβούτυρου.

Την χωρίζουμε στα δύο, τη βάζουμε σε δύο βαθιά μπολ και την κρυώνουμε. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε όταν πια φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και 100 γρ. νερό. Με το που πάρει βράση το σιρόπι μας και λιώσει η ζάχαρη, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα και όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε μέσα και τα φουντούκια. Αφήνουμε και αυτό το μείγμα να κρυώσει..

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Όχι όμως πολύ σφιχτή. Θυσιάζουμε το 1/3 από αυτή και το ανακατεύουμε με το σύρμα με το μισό μείγμα από το φυστικοβούτυρο (όσο έχει στο ένα από τα δύο μπολ δηλαδή).
Την υπόλοιπη σαντιγί την ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα ανακατεύοντας ελαφρά για να μην πέσει πολύ ο όγκος της κρέμας φιστικοβούτυρου.

Βάζουμε το μισό από αυτή στον πάτο της φόρμας. Πάνω της βάζουμε το μισό από τη γκανάζ φιστικοβούτυρου που έχει μείνει στο άλλο βαθύ μπολ.
Πάνω από αυτό ρίχνουμε το μισό από το μείγμα της σοκολάτας και πάνω από αυτό την μισή από την υπόλοιπη κρέμα φιστικοβούτυρου.

Τέλος, από πάνω βάζουμε το παντεσπάνι πιέζοντάς το καλά (αν το χρησιμοποιούμε).

Διπλώνουμε από πάνω τη μεμβράνη που περισσεύει και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες.
Το 1/4 από την κρέμα του φιστικοβούτυρου το ενώνουμε με το μισό από το μείγμα με τη σοκολάτα που έχει περισσέψει και τα χρησιμοποιούμε μετά σαν σάλτσα πάνω από το γλυκό μας.
Αφού παγώσει καλά το γλυκό μας το αφήνουμε 20 λεπτά στο ψυγείο πριν το κόψουμε. Ζεσταίνουμε στα μικροκύματα τη σάλτσα και σερβίρουμε κουταλιές από αυτή πάνω από κάθε φέτα του σεμιφρέντο.

Tip
Αφήστε να παγώσουν καλά τα μείγματα πριν τα αναμείξετε!

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ