Η υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ, Ρένια Ζαρκαδούλα, στο eirinika: Στόχος μας το διψήφιο ποσοστό - Μεγάλες οι ευθύνες ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται ξανά σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις πρόωρες εθνικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους βουλευτές, παλιούς και νέους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τη δικηγόρο Ρένια Ζαρκαδούλα, η οποία διεκδικεί την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθήνας.

Είστε μια νέα γυναίκα με πολλές σπουδές στο βιογραφικό σας. Σε τι βοήθησαν οι σπουδές και πώς αυτό παντρεύεται με πολιτική;

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία οι σπουδές με βοήθησαν σε όλους τους τομείς της ζωής μου, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Γιατί πέρα από τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση πάνω στο αντικείμενό μου που είναι η νομική επιστήμη, οι ακαδημαϊκές σπουδές καλλιεργούν στοιχεία όπως η επιμονή, η υπομονή, η πειθαρχία και η προσήλωση στο στόχο. Αυτά τα στοιχεία θωρακίζουν και προετοιμάζουν τον επαγγελματία αλλά και τον άνθρωπο που αποφασίζει να ενταχθεί στον απαιτητικό χώρο της πολιτικής.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι σπουδές αρκούν για την πολύπλευρη ανάπτυξη ενός πολιτικού, γιατί πολλά είναι τα παραδείγματα ανθρώπων μορφωμένων αλλά ακαλλιέργητων και εν τέλει ανέτοιμων για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής, και ακόμη περισσότερα αυτά ανθρώπων χωρίς σπουδές αλλά με τεράστια εμπειρία, γνώση και μεγαλείο χαρακτήρα. Χωρίς λοιπόν να αποτελούν πανάκεια, θεωρώ ότι οι σπουδές αποτελούν χρήσιμο εφόδιο για όλους μας και γι’ αυτό  η επένδυση στην παιδεία των μαθητών  και των νέων μας πρέπει να είναι πρωταρχικό μας μέλημα.

Ως μάχιμη δικηγόρος αυτό που  μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι με τον ίδιο δυναμισμό που προασπίζω τα συμφέροντα των πελάτων μου στις αίθουσες των δικαστηρίων με τον ίδιο δυναμισμό σκοπεύω να εκπροσωπήσω αλλά και να προασπίσω τα δικαιώματα των συμπολιτών μου στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Γιατί να ψηφίσει σήμερα κάποιος ΚΙΝΑΛ;

Το αποτύπωμά μας στον πολιτικό χάρτη  είναι ξεκάθαρο. Απέναντι στη δημαγωγία, το λαϊκισμό και τις καθεστωτικές αντιλήψεις το Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη σοβαρή και υπεύθυνη επιλογή. Μπροστά στην μεγάλη πόλωση μεταξύ συντήρησης και λαϊκισμού , ως πολιτικός χώρος και φορέας, παραμένουμε, η φωνή της αλήθειας, της λογικής και της σταθερότητας.

Η πολιτική της "αρπαχτής" και του διχασμού δεν ήταν ποτε στο D.N.A. της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, βρίσκοντας τις κοινωνικές συμμαχίες που είχαμε χάσει και αγκαλιάζοντας τον κόσμο ο οποίος νιώθει πολιτικά άστεγος. Σωτήρες της χώρας δεν είναι ούτε το συντηρητικό  κόμμα του κ.Μητσοτάκη, ούτε ο λαϊκιστής κ.Τσίπρας.

Τι σημαίνει «προοδευτικός χώρος»; Γιατί όλοι θέλουν να αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί;

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε το φαινόμενο της προσπάθειας  οικειοποίησης του όρου "προοδευτικού" από  πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Στην Ελλάδα του 2019 που ο καθένας είναι ότι δηλώσει, τι εστί προοδευτικό; Αυτό το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί συνοπτικά, γιατί ο προοδευτικός χώρος ορίζεται από πάρα πολλές, αν όχι άπειρες, παραμέτρους. Σίγουρα η νομή της εξουσίας χωρίς κανέναν ηθικό και πολιτικό φραγμό  δεν αποτελεί  προοδευτικό μέτωπο. Όταν σημαντικές κοινωνικές ομάδες που βιώνουν έναν συστημικό αποκλεισμό, μπαίνουν ξανά στο οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο, ναι αυτό είναι προοδευτικό.

 Τελικά όμως είναι ο πολιτικός χώρος στον οποίο συναντιούνται οι άνθρωποι με προοδευτικές ιδέες και ανησυχίες. Ποιες είναι αυτές; Οπωσδήποτε θα εστίαζα σε τέσσερις θεματικούς πυλώνες: παιδεία, ανθρώπινα δικαιώματα, οικονομική ανάπτυξη ίσων ευκαιριών και ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από 10 χρόνια κρίσης και μνήμονια και αφού πήγαμε να δούμε ανάπτυξη μάλλον ξαναγυρνάμε πίσω. Οι κινήσεις της κυβέρνησης αποτελούν ερωτηματικό για τους Ευρωπαίους και ουδείς γνωρίζει πού θα οδηγηθεί η κατάσταση. Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο;

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, αρνούμενοι τον πολιτικό διάλογο και την συναίνεση όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, ευθύνονται για την απώλεια των θυσιών του Ελληνικού λαού με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην ανακάμψει όσο γρήγορα ανέκαμψαν άλλες οικονομίες της Ευρώπης.

Πλέον η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή. Το όποιο πλεόνασμα δημιουργείται από την υπερφορολόγηση της ήδη κατακρεουργημένης μεσαίας τάξης,  και τη σημαντική μείωση των δημοσίων επενδύσεων εμποδίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.Για να δώσουμε ξανά προοπτική σε αυτόν την χώρα πρέπει να ενδυναμώσουμε τον ορθό λόγο και να προσεγγίσουμε ρεαλιστικά τα προβλήματα της κοινωνίας με ένα τρόπο κοινωνικά ευαίσθητο. Να υπάρξει ένα δημιουργικό σοκ με αλλαγή νοοτροπιών. Χρειάζεται προοδευτική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ευνοώντας τη μεσαία τάξη, καθώς και  αντιμετώπιση του  αυξανόμενου ιδιωτικού χρέους με δίκαιο τρόπο ώστε να δοθεί ανάσα σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν και να δοθούν κίνητρα σε όσους άντεξαν τα χρόνια της κρίσης.

Το μοντέλο όπου όποιος παράγει, βυθίζεται από την προκαταβολή φόρου και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αν θέλουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας πρέπει να αλλάξει. Οι πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, επιβάλλουν νέο ήθος, αξιακό κώδικα και πολιτική αξιοπρέπεια που εκλείπει από το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Αν η κα Γεννηματά πει «όχι» σε ενδεχόμενη συνεργασία με ΝΔ, συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Ποια η άποψή σας για την αποπομπή Βενιζέλου;

Το μετεκλογικό τοπίο θα το αποφασίσει ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του, καθώς και το αν θα συμμετάσχουμε σε μία κυβέρνηση ή θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός θα επιδοκιμάσει ή θα αποδοκιμάσει αντίστοιχα το πρόγραμμά μας και θα μας δείξει το δρόμο.

Στόχος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι το διψήφιο ποσοστό. Αξίζει να αναφερθεί ότι ως κόμμα πάντα ήμασταν δύναμη ευθύνης και εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει με τη στάση του όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ότι ποτέ δεν έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, πληρώνοντας μάλιστα βαρύ πολιτικό κόστος, σε αντίθεση με τη ΝΔ που περάσε αλώβητη την πολιτική κρίση που ο ίδιος ο πυρήνας της δημιούργησε, χωρίς να έχει πει ποτέ μια πραγματική «συγγνώμη» στην κοινωνία. 

Αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειαζόμαστε ενότητα, ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για να ηττηθούν οριστικά οι συντηρητικές πολιτικές, τα ψέματα, ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά, πρέπει όλοι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Σεβόμαστε την ιστορία της παράταξης και όλες τις περιόδους της,ο κ. Βενιζέλος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ. Η εσωστρέφεια,όμως λαβώνει την παράταξη και θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί.

Συνεπώς οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε την αγωνία των μελών  του ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης.

Είστε μια νέα και μορφωμένη γυναίκα, γιατί επιλέγετε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση, η αναξιοκρατία και η δημαγωγία  έχουν βάλει την  πολιτική στο εδώλιο του κατηγορούμενου, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου ελκυστική για έναν νέο άνθρωπο που προσπαθεί να επιβιώσει. Τα φαινόμενα "σήψης" του πολιτικού συστήματος συνεχίζουν γιατί τα επιτρέπουμε. Συνεπώς είναι δική μας υποχρέωση να αλλάξουμε τις ζωές μας και να αλλάξουμε τη χώρα.

Είμαστε η γενιά της κρίσης, η γενιά που οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να ανατρέψουμε τη μιζέρια, να ορθώσουμε ανάστημα στην παρακμή και να επανέλθουμε στην κανονικότητα με όπλο την κοινωνική παιδεία.  Θέλω να αγωνιστώ για τα δικαιώματα της γυναικάς, καθώς  η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης είναι αναγκαία για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Ασχολούμαι με τα κοινά γιατί πιστεύω ότι ο τόπος μας αξίζει καλύτερης μεταχείρισης, και γιατί η αμέτοχη στάση ενέχει μεγάλο μέρος ευθύνης. Όταν νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι και με επάγγελμα ασχολούνται με την πολιτική, τότε υπάρχει ακόμα ελπίδα. Άλλωστε όπως έχει αναφέρει η κ.Γλύκατζη- Αρβελέρ "αν διευθύνουν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί". Και επειδή δεν θέλω να αφήσω το μέλλον μου και τα όνειρα μου σε ανίκανους, δηλώνω πολιτικά παρούσα.

Τι κάνει η Ρένια όταν δεν ασχολείται με όλα αυτά τα πράγματα;

Όταν δεν ασχολούμαι με την πολιτική και με το δικηγορικό μου γραφείο, κάνω ότι κάνει ένας φυσιολογικός άνθρωπος! Περνάω χρόνο με δικούς μου ανθρώπους...Ποντάρω στη φιλία και γενικότερα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Τρελαίνομαι για ταξίδια και να διευρύνω τους ορίζοντες μου, καθώς και να αναζητώ καινούριους προορισμούς, να συναντώ διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Είναι άκρως ενδιαφέρον και συνάμα  αναζωογονητικό.

Επίσης είμαι λάτρης του ωραίου φαγητού και δη του γλυκού. Στη γευσιγνωσία θα έπαιρνα άριστα, όπως και στο μπάσκετ.

Who is who

ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΡΕΝΙΑ

Υποψήφια Βουλευτής 

Β' Αθήνας-Βόρειος Τομέας

Μεγάλωσε στο Χαλάνδρι Αττικής και κατάγεται από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.

Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή. 

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Επίσης είναι πτυχιούχος του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διπλώματος αθλητικής δημοσιογραφίας.

Ασκεί μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο Ποινικό και Αστικό δίκαιο, διατηρώντας δικό της δικηγορικό γραφείο.

Έχει συνεργαστεί με αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό και ήταν συντάκτρια σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Εντάχθηκε ενεργά στο ΠΑΣΟΚ μέσα από τους κόλπους της ΠΑΣΠ ως υπεύθυνη της ΦΛΣ.

Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Από τον Απρίλιο του 2018 είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ