Ο executive chef Γιώργος Μακρής για την Κρητική Κουζίνα: Αγγίζει ουρανίσκους και ψυχές, χαρίζει μακροζωία, ξεκινάει από τους Μινωίτες (φωτό)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Κρητική κουζίνα...

Η κρητική διατροφή είναι μοναδική στον κόσμο. Είναι κουλτούρα. Ξεκινάει από τη μινωική περίοδο. Και... χαρίζει μακροζωία.

Ο συγγραφέας και Executive Chef Γιώργος Μακρής στο βιβλίο του «Η Κρητική Κουζίνα στο πέρασμα των χρόνων» αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα, συνδυάζει δημιουργικά την παράδοση με το σήμερα.

«Στο βιβλίο παρουσιάζει αυθεντικές και «πειραγμένες» κρητικές συνταγές που βασίζονται σε πρώτες ύλες και προϊόντα του νησιού.

Με το βιβλίο του αυτό φιλοδοξεί να γνωρίσει ιδιαίτερα στους νεότερους πως να χρησιμοποιούν σωστά τα προϊόντα της Κρήτης, ενώ στις συνταγές που παρουσιάζει μπορεί να ανιχνεύσει κανείς και τα αποτυπώματα που άφησαν στην τοπική κουζίνα άλλοι λαοί που πέρασαν από την Κρήτη.

"Μια κουζίνα διαφορετική αλλά συνάμα τόσο οικεία, που αγγίζει ουρανίσκους και ψυχές. Αυτή είναι η Κρητική Κουζίνα.

Ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει και να παρασκευάσει κάποιες από τις πιο γνωστές συνταγές της Κρήτης, καθώς επίσης και γευστικές δημιουργίες που προέκυψαν από πρώτες ύλες και μπαχαρικά που μπήκαν μεταγενέστερα στη ζωή των Κρητικών από λαούς (κατακτητές) οι οποίοι και επηρέασαν γαστρονομικά το νησί."

Ο μοναχός Επιφάνιος, ο Μυλοποταμινός του Αγίου Όρους, αναφέρθηκε όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το βιβλίο στη σύνδεση της μοναστηριακής κουζίνας και της κρητικής διατροφής. 

«Το βιβλίο αναδεικνύει την ουσία της κρητικής κουζίνας εμβαθύνοντας στη χρήση των παραδοσιακών προϊόντων. 

Ο αναγνώστης θα βρει μέσα τη στάκα, το ανθόγαλο, τα ξεροτήγανα κ.λπ. Όλα αυτά μας δένουν με το παρελθόν και δίνουν μια ώθηση στους νέους ανθρώπους, στις νοικοκυρές αλλά και ακόμα στους νέους σεφ να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την κρητική κουζίνα», υπογράμμισε ο μοναχός Επιφάνιος.

Ο Executive Chef Γιάννης Κουφός, που μαζί με τον Executive Chef Μιχάλη Παναγιωτάκη μίλησαν για το βιβλίο, επεσήμανε την αξία του βιβλίου για τους επαγγελματίες σεφ: 

«Μέσα από το βιβλίο αυτό ταξιδεύει κανείς στην κρητική κουλτούρα, την τοπική κουζίνα και τις γεύσεις της. Είναι μια εξαιρετική δουλειά που και για έναν επαγγελματία σεφ κρύβει εκπλήξεις, αφού μιλάμε για “πειραγμένες” συνταγές στο πλαίσιο όμως της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το βιβλίο απευθύνεται σε όλους, αφού ο καθένας μπορεί να το διαβάσει και να το αξιοποιήσει».

Who is Who 

Ο Γιώργος Μακρής κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. 

Στη μαγειρική μυήθηκε από τη γιαγιά του Γεωργία, δίπλα στην οποία γνώρισε και εκτίμησε τα μοναδικά αρώματα και τις γεύσεις της Κρήτης.  Είναι πιστοποιημένος Executive Chef καθώς επίσης και Επιθεωρητής Συστημάτων Ασφαλείας ISO & HACCP. 

Από το 2007 διδάσκει την τέχνη της μαγειρικής σε εκκολαπτόμενους μάγειρες.  Διετέλεσε Πρόεδρος στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης για τρία χρόνια, μέχρι το 2017.  Σήμερα κατέχει τη θέση του Operation Executive Chef στην εταιρεία CHNARIS HMDC. 

Επιπλέον παρέχει τις συμβουλές του σε επαγγελματίες του χώρου της εστίασης. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ