Συναρπαστικό! - Ένα σπάνιο βίντεο της ηλιακής έκλειψης - Τραβήχτηκε το 1900

Θεωρείται το παλαιότερο σωζόμενο αστρονομικό φιλμ του κόσμου

Η πρώτη κινούμενη εικόνα μιας ηλιακής έκλειψης, που καταγράφηκε από έναν Βρετανό σκηνοθέτη πριν από έναν αιώνα, ανακαλύφθηκε στο αρχείο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Το εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει μία ηλιακή έκλειψη  καταγράφηκε από τον John Nevil Maskelyne  ο οποίος χρησιμοποίησε μια ειδικά προσαρμοσμένη κάμερα και δείχνει το φεγγάρι που διέρχεται μπροστά από τον ήλιο.

Το βίντεο γυρίστηκε στη Βόρεια Καρολίνα το 1900 από τον Μάσκελαϊν, τον Βρετανό κινηματογραφιστή, ο οποίος συμμετείχε σε μια εκστρατεία της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (RAS).  Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI) επεξεργάστηκε το βίντεο ώστε να προβάλλεται σε υψηλή ανάλυση  και το έδωσε στη δημοσιότητα ως μέρος της συλλογής ταινιών του από τη βικτοριανή εποχή.

Οι εικόνες που βλέπουμε στο βίντεο που είναι το παλαιότερο σωζόμενο αστρονομικό φιλμ του κόσμου  είναι η δεύτερη προσπάθεια του Μάσκελαϊν, να καταγράψει την ηλιακή έκλειψη. Η πρώτη έγινε στη Ινδία το 1898. Ήταν επιτυχής αλλά κάποιος στην διάρκεια του ταξιδιού έκλεψε από τον σκηνοθέτη το φίλμ, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ