Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει τον απόλυτο καλοκαιρινό μεζέ - Χταποδάκι καρπάτσιο για να συνοδεύσετε το ουζάκι σας

Ο τέλειος μεζές...

Συστατικά
2 κιλά χταπόδι καθαρισμένο
60 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
100 γρ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
1 κ.γ. κόλιανδρο σε σπόρους
1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
2 φύλλα δάφνης
8 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
Για το σερβίρισμα
ρόκα
κάππαρη
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε το χταπόδι σε ένα μπολ και βάζουμε το ξίδι, το κρασί, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο, πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί για 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Τυλίγουμε το χταπόδι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, βάζουμε μέσα και τη μαρινάδα, μεταφέρουμε σε ταψί  και ψήνουμε για 2 ώρες.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις ζελατίνες, αρκετό κρύο νερό και αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσουν.
  • Αφαιρούμε το χταπόδι από το ταψί και μεταφέρουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε μέσα τις ζελατίνες πολύ καλά στυμμένες και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν οι ζελατίνες. Ιδανικά θα έχουν μείνει 200 γρ. από το ζουμί. Αν μείνει το μισό τότε θα χρειαστεί να μειωθεί και η ποσότητα από τις ζελατίνες.
  • Παίρνουμε ένα χάρτινο ποτήρι μιας χρήσης και βάζουμε μέσα 2 μεμβράνες σταυρωτά.
  • Τοποθετούμε κάθετα τα πλοκάμια μέχρι να γεμίσει όλο το ποτήρι. Γεμίζουμε με το ζουμί με τις ζελατίνες, καλύπτουμε με τη μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
  • Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και σερβίρουμε με ρόκα, κάππαρη, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ