Ουρές σε Καναδά και Αμερική για την έκθεση "Οι Έλληνες- Από τον Αγαμέμνονα ως τον Μέγα Αλέξανδρο" (φώτο-βίντεο)

Τώρα οι "Έλληνες" ξεκινούν ένα νέο ταξίδι στη Σεούλ

Περισσότερα από 350 εκθέματα -κι ένα μουσειολογικά ευρηματικό σχεδιασμό που εστιάζει στον άνθρωπο- πλαισιώνουν την έκθεση «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» («Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great»), που ταξιδεύει στη Νότια Κορέα.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του, η έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο Seoul Arts Center του Hangaram Museum, από τις 5 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, θα εγκαινιαστεί την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019, στις 17:00, από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του ΥΠΠΟΑ, δρ. Πολυξένη Αδάμ - Βελένη.

«Η διοργάνωση μιας έκθεσης - επιτομής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αποτελεί ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός για την ασιατική χώρα, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του κορεατικού κοινού για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και της σημασίας της ανάδειξης της θεμελιώδους συμβολής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση του σύγχρονου δυτικού κόσμου», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ για την έκθεση «Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great», η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί με «τεράστια επιτυχία και θεαματική προσέλευση επισκεπτών» σε τέσσερα μουσεία της Βόρειας Αμερικής από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2016, και «αποτελεί πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας».

Στη Σεούλ η έκθεση διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Seoul Arts Center του Hangaram Museum και περιλαμβάνει εκθέματα από ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία, αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, ανασκαφικά ευρήματα από Εφορείες Αρχαιοτήτων, καθώς και μία μεγάλη ποικιλία σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

Αναδεικνύοντας τις όψεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί ο «’Ελληνας», από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό στον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα και από τον επώνυμο αριστοκράτη σε «επιφανείς άνδρες» του πνεύματος – Πλάτωνα και Αριστοτέλη και του ιστορικού γίγνεσθαι- Φίλιππο και Αλέξανδρο. Το χρονολογικό της πλαίσιο καλύπτει την περίοδο από την Εποχή του Λίθου μέχρι την Ελληνιστική περίοδο, από το 6000 π.Χ. περ. μέχρι τον 2ο αι. π.Χ.

Από το 2014 η έκθεση "σαρώνει" σε Καναδά και ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η συγκεκριμένη έκθεση, ξεκίνησε στον Καναδά τον Δεκέμβριο του 2014, δέχθηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο 100.000 επισκέπτες. Μολονότι τα εγκαίνια στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο του Μόντρεαλ έγιναν μια παγωμένη βραδιά με -40 βαθμούς Κελσίου, το κοινό δημιούργησε ουρές που έφταναν από την είσοδο του μουσείου μέχρι τον δρόμο.

Ανάλογη ήταν η προσέλευση και στα άλλα τρία μουσεία της Βόρειας Αμερικής όπου παρουσιάστηκε, στο Canadian Museum of History της Οττάβας, στο Field Museum του Σικάγου και στο National Geographic Museum της Ουάσιγκτον. Συνολικά οι «Ελληνες» έμειναν μακριά από τη χώρα σχεδόν δύο χρόνια  Και τώρα ξεκινούν ένα νέο ταξίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ