"Νυστέρι, λαβίδα.... πυροσβεστήρα" - Ασθενής πήρε φωτιά μέσα στο χειρουργείο

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο η φωτιά είναι μέσα στους κινδύνους μιας επέμβασης...

Όταν σκέφτεστε τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης, η "φωτιά" συνήθως δεν έρχεται στο μυαλό. Κι όμως αυτό συνέβη σε έναν ασθενή στην Αυστραλία του οποίου το στέρνο πήρε φωτιά κατά τη διάρκεια μίας σοβαρής επέμβασης στην καρδιά του.

Ενώ οι πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι σπάνιες - και οι πυρκαγιές στην θωρακική κοιλότητα είναι ακόμη πιο ασυνήθιστες - η περίπτωση αυτή  «υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για στρατηγικές πυροπροστασίας και πρόληψης» κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, δήλωσε  ο  Δρ Ruth Shaylor  επικεφαλής  του τμήματος Ιατρικής Αναισθησίας και πόνου στο νοσοκομείο του Όστιν,  στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στην περίπτωση αυτή ένας 60χρονος άντρας είχε διαγνωστεί με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), μια χρόνια πνευμονική νόσο. Χρειαζόταν να υποβληθεί σε επέμβαση για να επιδιορθώσουν οι γιατροί φλεγμονή που είχε στο θώρακα η οποία   πίεζε την κεντρική  καρδιακή αρτηρία.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι γιατροί  αποκάλυψαν ότι ξέσπασαν φλόγες στο στέρνο του 60χρονου άνδρα, καθώς ενώ προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν φλεγμονή στην κεντρική καρδιακή αρτηρία, έπληξαν έναν από τους πνεύμονές του.

Ο άνδρας που  έπασχε από νόσο στον πνεύμονα στο παρελθόν είχε οίδημα στον δεξιό πνεύμονα, ο οποίος πίεζε τον θώρακα και οι χειρουργοί έπρεπε να τον διαπεράσουν για να φθάσουν στην καρδιά του.

Όταν χτύπησαν κατά λάθος τον πνεύμονα, αέρας άρχισε να βγαίνει ξαφνικά. Έτσι, του αύξησαν την παροχή οξυγόνου μέσω της μάσκας ενώ σύντομα άρχισε να διαρρέεται το αναισθητικό στον χώρο. Ένας χειρουργός αργότερα χρησιμοποίησε μια ηλεκτροκαυτηριακή συσκευή, η οποία θερμαίνει ιστό με ηλεκτρισμό, για να σταματήσει την αιμοραγία στα  αιμοφόρα αγγεία .

Ξαφνικά οι σπινθήρες από την συσκευή πετάχτηκαν στην χειρουργική γάζα κι έτσι προκλήθηκε η φωτιά. Η φωτιά σβήστηκε γρήγορα με φυσιολογικό ορό (αλατούχο νερό), χωρίς να τραυματιστεί ο ασθενής είπε ο Shaylor.

Παρά το μη αναμενόμενο περιστατικό της φωτιάς, η επέμβαση πέτυχε και ο ασθενής αναρρώνει ασφαλής, αναφέρει το Live Science 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ