"Τα φιόρδ της Αττικής": Αιξωνή και Βουλιαγμένη - Τα άκρα της χλιδής και της γαλήνης

Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, μόλις 20 λεπτά από την Πλατεία Συντάγματος, βρίσκονται τα φιόρδ της Αττικής.

Δύο υπέροχα άκρα που το κάθε ένα από αυτά "ζει" στον δικό του ξεχωριστό ρυθμό. Πρόκειται για το Άκρο Αιξωνή και Βουλιαγμένης, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από ψηλά μέσα από το εντυπωσιακό εναέριο βίντεο της ομάδας UpDrones.

Απολαύστε την πτήση και νιώστε τυχεροί ως κάτοικοι της ομορφότερης χώρας του κόσμου.

Το πρώτο που συναντάμε είναι το άκρο Αιξωνή. Ένα τόπος υπέροχος, ήσυχος και φορτωμένος με αναμνήσεις μιας και κατά το ήμισυ του καταλαμβάνετε από τα Αστέρια Γλυφάδας και τον οικισμό με της καμπάνες που πρωταγωνιστούσαν στης ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου και λάτρευε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Σήμερα αυτές οι καμπάνες είναι εγκαταλελειμμένες.

Το άλλο μισό άκρο ανήκει στο Ίδρυμα ΠΙΚΠΑ Βούλας. Το ΠΙΚΠΑ ιδρύθηκε αρχικά για τη φροντίδα των θυμάτων πολέμου. Κι όμως, όταν πρωτοξεκίνησε το 1914 είχε αυτό το σκοπό αλλά αργότερα εξελίχθηκε σε προνοιακό φορέα για τη φροντίδα και προστασία του παιδιού.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει διατρέξει μία σημαντικότατη πορεία στον τομέα του, με υπηρεσίες καινοτόμες και πρωτοποριακές για την εποχή του, υπηρεσίες που συναντούσε κανείς σε προηγμένα κράτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κλειστή πισίνα στο κεντρικό κτίριο που δεσπόζει στη Μονάδα ή το τμήμα κατασκευής προσθετικών μελών, μέσα στο ίδρυμα, αλλά και το θέατρο, που αξιολογούνταν ως εξίσου σημαντικό για την ψυχική υγεία και ανάπτυξη των ενοίκων του.

Το 1950 ιδρύθηκε το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης αναπήρων παίδων δυναμικότητας 400 κλινών, χώρος που αποτελεί έναν από τους κύριους και σημαντικότερους φορείς παιδικής προστασίας στη χώρα με στόχο την προστασία, αποκατάσταση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με αναπηρίες. Σήμερα το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί 80 παιδιά στις εγκαταστάσεις της Βούλας. Τα παιδιά αυτά είναι με ποικίλες αναπηρίες (κυρίως με αυτισμό και νοητική υστέρηση), ηλικίας λίγων μηνών ως 20 χρόνων περίπου, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου η πλειοψηφία αφορούσε σε φιλοξενία παιδιών με κινητικές κυρίως δυσκολίες.

 

Διαβάστε την συνέχεια στο MadeinGreece.news

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ