Mαργκρέτ Βέσταγκερ: Θα είναι η γυναίκα φόβος & τρόμος της Google, επικεφαλής της Κομισιόν; Σε ποιους έβαλε πρόστιμα μαμούθ

Όλο και πιο κοντά στην προεδρία της Κομισιόν η Mαργκρέτ Βέσταγκερ...

«Μόλις δύο ημέρες μετά το τέλος των ευρωπαϊκών εκλογών, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτατες θέσεις της και πρώτα απ'όλα για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» γράφει η γερμανική Die Welt .

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια μάχη εξουσίας ,η οποία ποτέ δεν ήταν τόσο πολύπλοκη. Οι πολιτικοί που διαγωνίζονται σε αυτή τη μάχη είναι ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης και υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς και η Δανέζα Φιλελεύθερη Μαργκρέτ Βέσταγκερ , η οποία είναι και η επικρατέστερη, καθώς έλαβε και την υποστήριξη των Πρασίνων» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ακόμη και ο Δανός πρωθυπουργός Λάρς Λόκε Ράσμουσεν εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του στην Βέσταγκερ , αν και δεν είναι μέλος του κόμματός του. «Μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, η Βέσταγκερ είναι η ισχυρότερη», τόνισε ο Ράσμουσεν.

Μπρα-ντε-φερ κορυφής για την προεδρία της Κομισιόν

Το δείπνο ήταν σύντομο. Για να αποφευχθούν οι διαρροές, κανείς σύμβουλος δεν είχε την άδεια να παρευρίσκεται, τα κινητά των 28 ευρωπαίων ηγετών ήταν κλειστά. Και το μότο ήταν «καμία συζήτηση για ονόματα». Η μάχη εξουσίας ξεκίνησε.

Η διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την πλήρωση των κορυφαίων ευρωπαϊκών ηγετικών πόστων δεν περιορίζεται μόνο στην μάχη για την εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα στους 28 ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και συμβιβαστικής λύσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βγαίνει ενισχυμένο από την ισχυρή συμμετοχή στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών και εννοεί να επιβάλει την αρχή του Spitzenkandidat, όπως το 2014, στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεσμεύονται από την διαδικασία του Spitzenkandidat, που περιορίζει τα πρόσωπα που προορίζονται για την πλήρωση της θέσης του προέδρου της Κομισιόν στους «κορυφαίους υποψηφίους» που έχουν ορίσει τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τι επιδιώκει όμως η Βέσταγκερ με την υποψηφιότητά της; «Να σπάσω το μονοπώλιο» απαντά υπονοώντας τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων που επέβαλε σε πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Google και η Apple, ως Επίτροπος Ανταγωνισμού, που έκαναν το όνομά της γνωστό και έξω από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους των Βρυξελλών. «Η ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διασαλευθεί, δεν υπάρχει πια πλειοψηφία των δύο μεγάλων κομμάτων, το μονοπώλιο της εξουσίας έχει διαρραγεί».

Πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς, ποιος είναι ο στόχος των δηλώσεών της. Αφορούν τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που θεωρείται φαβορί για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ