Eirinika - Εκλογές: Κατερίνα Γκαγκάκη: Η Αθήνα είναι η σταθερά μου όπου κι αν βρεθώ - Στηρίζω τον Μπακογιάννη γιατί είναι γήινος κι αποτελεσματικός

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τη γνωστή Σύμβουλο Διαχείρισης Φήμης, επικοινωνιολόγο και image maker, Κατερίνα Γκαγκάκη, η οποία διεκδικεί την εκλογή της στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με τον συνδυασμό του κ. Κώστα Μπακογιάννη, Αθήνα Ψηλά.

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

***

Χάρης Αποστολόπουλος: Διεκδικείτε την εκλογή σας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Πείτε μας τους 5 σημαντικότερους λόγους κατά τη γνώμη σας, για τους οποίους οι πολίτες θα έπρεπε να σας ψηφίσουν.

Κατερίνα Γκαγκάκη: Να έπρεπε, σίγουρα όχι! Θα το ήθελα όμως πολύ. Με δυσκολεύει πολύ να περιγράφω χαρακτηριστικά μου, θεωρώ αυτό είναι θεμιτό να το κάνουν οι άλλοι για μας, αλλά θα προσπάθήσω.

Γιατί έχω συγκεκριμένα δείγματα γραφής δουλειάς σε πολλούς, διαφορετικούς και απαιτητικούς χώρους μέσα στα χρόνια. Γιατί δεν είμαι πολιτικός και δεν επιθυμώ να γίνω. Γιατί είναι πολύ ξεκάθαρος ο διαχωρισμός ανάμεσα στο επάγγελμα και την προσφορά και η διάθεση ενασχόλησης με τον Δήμο για μένα εμπίπτει στο δεύτερο και μόνο. Γιατί έχω μάθει να παίρνω την ευθύνη του αποτελέσματος της δουλειάς μου. Γιατί έχω δεσμευτεί ότι θα κάνω την προσπάθεια χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, αλλά δεν θα αποδεχτώ κακής πρόθεσης καθυστερήσεις και μπλοκαρίσματα. 

Χ.Α.: Πώς ονειρεύεστε την Αθήνα; Περιγράψτε μας το όραμά σας ως ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να αποφασίσει για την ιδανική του πόλη.

Κ.Γ.: Τρελαίνομαι για την Αθήνα, την αγαπάω, με ενθουσιάζει και συνειδητά επιλέγω να ζω σ' αυτήν και μάλιστα στο κέντρο. Αισθάνομαι συναισθηματικά ασφαλής, είναι η σταθερά μου, όπου κι αν βρεθώ. 

Ονειρεύομαι μία πόλη γενναιόδωρη στην καθημερινότητά της, φιλόξενη και ζεστή στη λειτουργία της, στην κανονικότητά της. Μία πόλη εξωστρεφή που καμαρώνει για τη μητροπολιτική της διάσταση και δε συρρικνώνεται σε γκρίνιες και “αφώτιστους δρόμους”. Μία πόλη προσβάσιμη στο σύνολό της.

Χ.Α.: Ποιο θεωρείτε πως είναι εν έτει 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Αθηναίων και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Πώς διορθώνεται το πρώτο και πώς αναδεικνύεται το δεύτερο; 

Κ.Γ.: Θα σας φανεί ενδεχομένως πολύ πεζό, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα του Δήμου είναι η χαοτική, τρομακτική ακόμα σε σημεία, καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών και το γεγονός ότι τη συνηθίσαμε αυτή τη συνεχή δυστοκία και τη θεωρούμε δεδομένη. Ειναι οι αφώτιστοι δρόμοι, τα σπασμένα ή στενά πεζοδρόμια, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, οι μη προσβάσιμες περιοχές τις οποίες κάποτε απολαμβάναμε, οι σκοτεινοί δρόμοι, η παραβατικότητα που έγινε... συνήθεια. Η προσπάθεια διόρθωσης αφορά πολλές, χειροπιαστές, εφαρμόσιμες "νοικοκυριστικες" παρεμβάσεις. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας έγκειται στο συντονισμό και την επιμονή.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για μένα είναι ότι η Αθήνα είναι μία πανέμορφη, φωτεινή, πολυσχιδής μητρόπολη. Αναδεικνύεται ή μάλλον αναδεικνύεται ξανά με την επανεργοποίηση των πολιτών, των δημοτών. Τη συμμετοχή και τη διάδραση που έχει ατονίσει ως αποτέλεσμα της διάχυτης απογοήτευσης.  

Χ.Α.: Γιατί επιλέξατε να σταθείτε στο πλευρό του Κ. Μπακογιάννη; Τι τον κάνει να διαφέρει από τους υπόλοιπους υποψηφίους;

Κ.Γ.: Για μένα ο Κώστας Μπακογιάννης είναι γήινος, αυθεντικός, θετικός, αποφασιστικός, προσηνής, ψύχραιμος, κανονικός και εξαιρετικά αποτελεσματικός. Αποδεδειγμένα. Και ασύλληπτα προετοιμασμένος και διαβασμένος σε ό,τι αφορά την Αθήνα. 

Χ.Α.: Πώς τα εφόδια από την αξιόλογη καριέρα σας και οι σπουδές σας, θα σας βοηθήσουν να φέρετε εις πέρας τα καθήκοντά σας προς τους Αθηναίους, εφόσον εκλεγείτε;

Κ.Γ.: Η δουλειά, οι σπουδές, η εμπειρία, η καταγεγραμμένη πορεία και τα αποτελέσματα προsφέρουν για μένα ευελιξία, κρίση, και τρόπο σκέψης και δραστηριοποίησης. Μαθαίνεις να λειτουργείς άμεσα, διάφανα, ταχύτατα, συνδυαστικά, συνεργατικά και με μονόδρομο την επιτευξη του στόχου. 

Χ.Α.: Τι έχετε να υποσχεθείτε στους δημότες και τι να περιμένουν από εσάς, αν εκλεγείτε;

Κ.Γ.: Ότι θα δουλέψω με την επιμέλεια, την ψυχαναγκαστική επιμονή και παρορμητικότητα που μέχρι σήμερα κινήθηκα. Θεωρώ ύβρη να υποσχεθώ κάτι πιο συγκεκριμένο. Το αφήνω στους ειδήμονες.

Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο; Υπήρξε κάτι θετικό;

Κ.Γ.: Σε οικονομικό επίπεδο θεωρώ πως είναι αυταπόδεικτο το πώς άλλαξε προς το χειρότερο, πολλές φορές, ακραία χειρότερο, το επίπεδο ζωής του μεγαλύτερου ποσοστού των πολιτών. Για τον κάθε ένα είναι διαφορετικό το σενάριο. Αφορά δυσχέρεια, ανέχεια, συμβιβασμό και εκπτώσεις. Σε κοινωνικό επίπεδο, χάσαμε τη δυνατότητα να αποσκοπούμε και να στοχεύουμε στο καλύτερο. Να προσπαθούμε. Η απάθεια, η θλίψη και η απώλεια όταν διαρκούν πολύ και απλώνονται, διαφοροποιούν άρδην την ιδιοσυγκρασία. Βρεθήκαμε να μετράμε τις σχέσεις και τις ηθικές αξίες σε νόμισμα. Να αισθανόμαστε τυχεροί ακόμα και που πληρωνόμαστε και συμβιβασμένοι με την κοινωνική ηττοπάθεια. 

Χ.Α.: Τι συγκινήσεις έχει να προσφέρει σε μια καταξιωμένη επικοινωνιολόγο και image maker του βεληνεκούς σας, η ενασχόληση με τα κοινά;

Κ.Γ.: Νομίζω ότι η συγκίνηση είναι η ακριβής έννοια, γιατί μόνο έτσι μπορώ να φανταστώ ότι θα αισθάνεται κανείς αν με τη δράση, με τη δουλειά, το όφελος, το όποιο κέρδος, αφορά πλέον τους πολλούς και όχι μόνο κάποιους. Δεν σας κρύβω ότι συνδεεται για μένα και με τη φάση της πορείας και της επαγγελματικής δραστηριοποίησης, ίσως ακόμα και με την ηλικία, που αισθάνεσαι ότι ικανοποίησες τα εγωιστικά και αμιγώς ιδιοτελή, και πλέον μπορείς να αντλήσεις από το να συμμετέχεις! 

Χ.Α.: Πώς πήρατε την απόφαση να πολιτευτείτε; «Ζυμωνόσασταν» καιρό με την ιδέα; Σας επηρέασε κάποιος ή ήταν δική σας επιλογή;

Κ.Γ.: Όχι δε ζυμωνόμουν καθόλου και μάλιστα προβληματίστηκα και αμφιταλαντεύτηκα καιρό για να πάρω την απόφαση. Και την πήρα καταλήγοντας ότι τα αυτοδιοικητικά δεν αποτελούν πολιτική αλλά απλώς συμμετοχή. Και επιμένω σε αυτό. 

Για να είμαι ειλικρινής, απόψεις άκουσα από τους ανθρώπους που εκτιμώ και υπολογίζω και ήταν όλες αποτρεπτικές. Ακούω τους γύρω, μετράω, ζυγίζω και στο τέλος καταλήγω μόνη μου στην απόφαση. 

Χ.Α.: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα;

Κ.Γ.: Θα σας φανεί ίσως περίεργο αλλά είμαι πολύ αντίθετη στους μακροχρόνιους προγραμματισμούς ή προσδιορισμούς. Τους θεωρώ εγκλωβιστικούς.

Χ.Α.: Εν αντιθέσει με πολλούς celebrities, στις συνεντεύξεις σας, δεν διστάζετε να μιλάτε ανοιχτά για τα προσωπικά σας. Ακόμα και για φλερτ που δεν… ευδοκίμησαν ή τρίτα πρόσωπα. Πώς νιώθετε τόσο άνετα να μιλάτε δημόσια για θέματα που άλλοι θεωρούν taboo;

Κ.Γ.: Δεν αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό taboo, να σας πω την αλήθεια. Για μένα αποτελεί απλώς μία κοινωνική σύμβαση πίσω από την οποία κρυβόμαστε συνήθως. Μιλάω ανοιχτά για θέματα που τοποθετούνται στο απώτερο παρελθόν και δεν έχουν συναισθηματική φόρτιση πλέον. Οπότε δεν βρίσκω γιατί να τα αποφύγω αν ερωτηθώ.

Χ.Α.: Και μιας και είστε πάντα τόσο άνετη, με όλο το θάρρος, τώρα, υπάρχει κάποιος στη ζωή σας; Σκέφτεστε τον γάμο;

Κ.Γ.: Τον γάμο δεν τον σκέφτηκα στην ουσία ποτέ, ως θεσμό. Δεν τον ονειρεύτηκα και δεν τον επεδίωξα. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχει καποιος ή όχι, θα έχετε παρατηρήσει κι εσεις ότι σχεδόν εμμονικά κρατω την προσωπική μου ζωή, προστατευμένη σε πραγματικό χρόνο! 

Χ.Α.: Είστε έξυπνη, ετοιμόλογη και λαμπερή και ασφαλώς γνωρίζετε από image making, δημοσιότητα και τηλεόραση. Πώς και μετά από την παρουσία σας στη θέση του κριτή σε διάφορα talent shows δεν σας είδαμε συχνότερα σε θέση παρουσιάστριας, παρά μόνο στο Like a Star του Mega Κύπρου;

Κ.Γ.: Δεν πέρασε απ το μυαλό μου ποτέ καθώς η τηλεοπτική μου παρουσία για μένα ήταν πάντα χόμπυ, μία ευχάριστη ενασχόληση εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας. Μου άρεσε, μου αρέσει, περνάω πολύ καλά όταν συμβαίνει, αλλά το επόμενο πρωί επιστρέφω στο γραφείο μου και στην κανονικότητά μου.

Στην Κύπρο το δοκίμασα και οφείλω να πω το απόλαυσα, γνωρίζοντας όμως ότι πρόκειται για ενα ευχάριστο, υπερφύαλο ίσως διάλειμμα! 

Χ.Α.: Είχατε προτάσεις από τον ΑΝΤ1 ή άλλα κανάλια για παρουσίαση εκπομπών που αρνηθήκατε;

Κ.Γ.: Είχα μέσα στα χρόνια και δε σας κρύβω τις βρηκα πολύ κολακευτικές αλλά παράτολμες για την πορεία και ιδιοσυγκρασία μου. 

Χ.Α.: Τι έχετε τώρα «στα σκαριά»; Τι ετοιμάζετε για την επόμενη σεζόν;

Κ.Γ.: Ως Σύμβουλος Διαχείρισης Φήμης σκοπεύω και προγραμματίζω να επεκτείνω τη δραστηριότητά μου και σε άλλες χώρες, πέραν της Ελλάδας, της Κύπρου και κάποιων projects στη Μ. Βρετανία.Αν εννοείτε τηλεοπτικά  καθώς αναφέρεστε σε σεζόν, συζητώ τη συμμετοχή κατά καιρούς σε κάποιες εκπομπές αλλά προς το παρόν δεν θεωρώ ελκυστικά τα δεδομένα. Καθώς κάτι ανάλογο για εμένα δεν αποτελεί επαγγελματική δραστηριότητ, θα πρέπει να μην έρχεται σε αντίθεση με τη δουλειά μου.

Χ.Α.: Αν ήταν 100% στο χέρι σας, τι άλλο θα επιλέγατε να κάνετε, μπροστά ή και πίσω από τις κάμερες, στην ελληνική τηλεόραση; Γιατί;

Κ.Γ.: Να σας πω την αλήθεια δεν λαχταράω κάτι περισσότερο από αυτά που έζησα στη βιομηχανία των Μέσων. Θεωρώ ότι την απόλαυσα στην πιο συναρπαστική εποχή της. Ενδεχομένως να έβρισκα θελκτικό το χτίσιμο της εικόνας ενός νέου καναλιού - αν αυτό ήταν εφικτό. Αυτό ναι, θα το ήθελα.

Χ.Α.: Όσο δύσκολο κι αν σας είναι, ποια Ελληνίδα παρουσιάστρια, δημοσιογράφο, ηθοποιό και τραγουδίστρια έχετε ξεχωρίσει διαχρονικά στην ελληνική τηλεόραση;

Κ.Γ.: Δεν μου αρέσουν οι υπεκφυγές στις απαντήσεις. Θα είμαι ειλικρινής λοιπόν λέγοντας ότι είναι παράτυπο να εκφραστώ επιλέγοντας ένα πρόσωπο καθώς δουλειά μου είναι να διαχειρίζομαι πολλά από αυτά. Προπονητής που δείχνει προτίμηση δημόσια σε παίκτη της ομάδας, δεν είναι ακέραιος.

Χ.Α.: Ποια είναι η… άγνωστη Κατερίνα Γκαγκάκη; Με τι ασχολείστε στον ελεύθερό σας χρόνο και τι είναι αυτό που σας «γεμίζει»;

Κ.Γ.: Αποζητώ διαλείμματα μοναχικότητας, τα οποία θεωρω απαραίτητα για να λειτουργώ αποτελεσματικά. Αλλιώς κυριολεκτικά μπλοκάρω. Απολαμβάνω περιόδους που μπορώ να αποτραβηχτώ, να διαβάσω τα βιβλία μου, να απολαύσω τις σειρές σε συνδρομητικές πλατφορμες, να τεμπελιάσω. Φαίνεται παράξενο αλλά δεν μπορω να αποδώσω χωρίς αυτές τις περιόδους στο κοινωνικό «ρελαντί». Τελευταία, έχω επίσης μπει στη διαδικασία να γράφω συστηματικά. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει, γιατί είναι γεγονός ότι βαριέμαι πολύ εύκολα αλλά προς το παρόν το βρίσκω ανακουφιστικό!!! 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ