Αποκλειστικό - Μαρία Στρατηγάκη: Ο Π. Γερουλάνος με ενέπνευσε - «Δίνουμε πνοή στις γειτονιές» το βασικό μας σύνθημα

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας την Αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Αντιδήμαρχο Αθηναίων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη που διεκδικεί την επανεκλογή της στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας μέσω του συνδυασμού «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!» του κ. Παύλου Γερουλάνου.

«Διεκδικείτε την επανεκλογή σας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Πείτε μας τους 5 σημαντικότερους λόγους κατά τη γνώμη σας, για τους οποίους οι πολίτες θα έπρεπε να σας ψηφίσουν.

Ο πρώτος λόγος είναι ό,τι πιστεύω ότι προσέφερα στο κοινωνικό έργο του δήμου κατά τη θητεία μου, αλλά και για ό,τι θέλω και πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω την επόμενη τετραετία. Και αυτά που έγιναν και αυτά που δεν έγιναν ακόμα, αλλά βρίσκονται στα σκαριά έχουν αποτυπωθεί με ακρίβεια στις 150 σελίδες του Απολογισμού του Προγράμματος Κοινωνικής Πολιτικής 2014-2019 που παρουσίασα στο δημοτικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο και μπορεί κάθε πολίτης να βρει στην ιστοσελίδα του δήμου. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μπορώ να συνδυάσω την επιστημονική γνώση για την κοινωνική πολιτική λόγω της θέσης μου στο Πανεπιστήμιο (Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου) με την εμπειρία στην άσκηση δημόσιων πολιτικών (ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Ο συνδυασμός αυτός βοηθάει και στην συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του έργου μέσα στο δήμο.  

Ο τρίτος λόγος είναι θέλω να συνεχίσουν τα έργα που ξεκίνησαν κατά τη δική μου θητεία όπως είναι η μαζική διανομή τροφίμων στους άπορους συμπολίτες μας, η αναβάθμιση των Δημοτικών Ιατρείων σε Πολυδύναμα Κέντρα Ιατρικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών, η επέκταση των υπηρεσιών του δήμου στην εργασιακή συμβουλευτική 

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι θέλω να αρχίσουν να υλοποιούνται έργα που σχεδιάσαμε κατά τη θητεία μου, εξασφαλίσαμε πόρους για την υλοποίηση αλλά δεν άρχισαν ακόμα. Τα κυριότερα είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, το Safe haven (ασφαλές καταφύγιο) για τους άστεγους της πόλης και η επέκταση του Job center για την υποστήριξη της επαγγελματικής επανένταξης των ευάλωτων ομάδων. 

Ο πέμπτος λόγος είναι οι στόχοι μου για την επόμενη θητεία που συνοψίζονται σε α) να δείξουμε ότι η κοινωνική επένδυση είναι αναπτυξιακός στόχος και παραγωγική δραστηριότητα β) να εντάξουμε τους κοινωνικούς στόχους σε όλες τις άλλες πολιτικές του δήμου, δηλαδή κάθε πολιτική θα πρέπει να αποτιμάται σε σχέση με τον κοινωνικό αντίκτυπό της πριν αρχίσει να υλοποιείται. 

Ένας τελευταίος (έκτος) λόγος είναι ότι μου αρέσει! Παρά τους εκνευρισμούς, τις καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα, η δουλειά για τα κοινωνικά του δήμου είναι συναρπαστική! 

Πώς ονειρεύεστε την Αθήνα; Περιγράψτε μας το όραμά σας ως ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να αποφασίσει για την ιδανική του πόλη.

Η ιδανική πόλη υπάρχει μόνο στα παραμύθια. Η πόλη μου η Αθήνα είναι εδώ, αυτή που είναι και θέλω να συμβάλω στη βελτίωση της με κάθε τρόπο που μπορώ. Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας (με υποστήριξη υλική αλλά και ψυχοκοινωνική) και η μείωση των αστέγων και των εξαρτημένων αποτελούν τις δικές μου προτεραιότητες. 

Ακόμα, θεωρώ ότι η ανάπτυξη του πολιτισμού, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της ευρείας συμμετοχής όλων συμβάλλει σημαντικά στην ευημερία της πόλης. Η ελεύθερη κυκλοφορία όλων σε μια πόλη απαλλαγμένη από εμπόδια τροχοφόρων και τραπεζοκαθισμάτων με περισσότερο πράσινο και με ασφάλεια για τις γυναίκες που κυκλοφορούν στην πόλη χωρίς την απειλή της έμφυλης βίας αποτελούν παράγοντες ευημερίας και προάγουν την κοινωνική συνοχή.

Ποιο θεωρείτε πως είναι εν έτει 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Αθηναίων και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Πώς διορθώνεται το πρώτο και πώς αναδεικνύεται το δεύτερο;

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Αθηναίων είναι το μέγεθός του, αυτό που δημιουργεί δυσκολίες στον πολίτη στις συναλλαγές μαζί του, αλλά και σημαντικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην λειτουργία του. Χρειάζεται απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών από το κεντρικό κράτος και αναδιοργάνωση της λειτουργία του δήμου, ώστε να επιταχυνθούν βασικές λειτουργίες του (διοικητικές αποφάσεις, προμήθειες, αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων κλπ) με παράλληλη αξιοποίηση όλων των στελεχών του στις κατάλληλες θέσεις. Η απαγόρευση των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονίων επιδείνωσε τα εσωτερικά προβλήματα του δήμου στερώντας τον από την ανανέωση του προσωπικού και την αλλαγή της γραφειοκρατικής νοοτροπίας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του δήμου είναι τα υγιή οικονομικά του (που επέτυχαν οι δύο θητείες του δημάρχου Γιώργου Καμίνη) τα οποία αποτελούν μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη του δήμου την ερχόμενη τετραετία. Παρά την δημοσιονομική εξυγίανση του δήμου, η ακραία κρίση και οι συνέπειες των προσφυγικών ροών αντιμετωπίσθηκαν με επιτυχία με αποτέλεσμα σήμερα η πόλη να στέκεται στα πόδια της χωρίς εξαθλίωση και σκηνές στις κεντρικές πλατείες.

Τι έχετε να υποσχεθείτε στους δημότες και τι να περιμένουν από εσάς, εφόσον επανεκλεγείτε;

Εφόσον επανεκλεγώ θα εργασθώ σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι η μετεξέλιξη της κοινωνικής αλληλεγγύης σε κοινωνική ένταξη εντατικοποιώντας την προσπάθεια μου σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητάς μου σε συνεργασία πάντα με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους και τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες. Υπάρχουν ακόμα μεγάλες ομάδες των κατοίκων της πόλης που δεν είχαν την ευκαιρία να ωφεληθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Είναι όσοι είναι απομονωμένοι στα σπίτια τους, όσοι είναι εξαρτημένοι και κινδυνεύει η ζωή τους κάθε στιγμή. 

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας όλων των άλλων κατοίκων της πόλης που υποφέρουν από τις παρανομίες όπως είναι η κατάληψη του δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα, η καθαριότητα και η έλλειψη του πρασίνου. Εδώ ο υποψήφιος δήμαρχος Παύλος Γερουλάνος (που με ενέπνευσε και κατεβαίνω μαζί του στον συνδυασμό του ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ) έχει προτείνει στην επιστροφή στη δράση στις γειτονιές. «Δίνουμε πνοή στις γειτονιές» είναι το βασικό μας σύνθημα. Η έμφαση στις γειτονιές και στη συμμετοχή των κατοίκων στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων θα προσφέρει λύσεις στα αδιέξοδα που ζούμε σήμερα

Γιατί επιλέξατε να σταθείτε στο πλευρό του Π. Γερουλάνου; Τι τον κάνει να διαφέρει από τους υπόλοιπους υποψηφίους;

Έχει όραμα αλλά είναι και ρεαλιστής. Πιστεύει στις διαδικασίας αλλά θα είναι και στο δρόμο. Είναι συμμετοχικός αλλά και πρωτοβουλιακός. Ακούει όλους και δίνει σημασία στην προσωπική επαφή. Γι αυτό κερδίζει οπαδούς κάθε μέρα. Έχει προοδευτικές ιδέες και είναι αποφασισμένος τηρώντας τη νομιμότητα να συγκρουσθεί με συντηρητικές αντιλήψεις και συμφέροντα, για το καλό της πόλης την οποία αγαπά πολύ. Ο Παύλος Γερουλάνος είναι μια προσωπικότητα που κάνει τη διαφορά!

Είμαι αισιόδοξη για τα αποτελέσματα παρόλο που απειλεί η Χρυσή Αυγή να σκάσει μύτη στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και στο σημερινό.

Who is who

Είμαι η Μαρία Στρατηγάκη,
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας
του Δήμου Αθηναίων.

 

Στις 26 Μαΐου 2019 θα ζητήσω την ψήφο σας για να επανεκλεγώ δημοτική σύμβουλος στον δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Παύλου Γερουλάνου «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ».

Σας ενημερώνω για το κοινωνικό έργο μου στον δήμο Αθηναίων και για τις θέσεις μου σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα με τα βίντεο, τις συνεντεύξεις και τα άρθρα της προεκλογικής καμπάνιας μου:

Βίντεο (ολίγων δευτερολέπτων):
Ανακοίνωση υποψηφιότητάς μου από τον Παύλο Γερουλάνο
1ο Επεισόδιο
 Γιατί ζητώ την ψήφο σας
2ο Επεισόδιο Κοινωνική Κατοικία
3ο Επεισόδιο Job Center
 
4ο Επεισόδιο Κέντρα Κοινότητας
5ο Επεισόδιο 20 Ερωτήσεις για την Αθήνα
6o Επεισόδιο Πρόγραμμα ΤΕΒΑ
7ο Επεισόδιο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών
8ο Επεισόδιο Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία

Συνεντεύξεις - Βίντεο:
Ηλεκτρονικό περιοδικό "Μεταρρύθμιση"
Κοινωνικοί Διάλογοι - ATTICA TV

Ά healthview.gr: Δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της Αθήνας από τα έξι δημοτικά ιατρεία"
 

Άρθρα:
Άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ "Η κοινωνική ένταξη των προσφύγων δε γίνεται με καταλήψεις"
Άρθρο στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ "Κλείνοντας πληγές της Αθήνας"
Άρθρο της Άννας Δαμιανίδη στην εφημερίδα ATHENS VOICE "Συνάντηση με τη Μαρία Στρατηγάκη"

Άρθρο στην εφημερίδα Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ σχετικά με τη χρήση ουσιών (1) (2)
Άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ "Γυναικοκτονίες"
Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών "Η κοινωνική πολιτική"

Γιατί «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ»
εσύ που μπορείς κι εσύ που θέλεις να μπορέσεις ξανά!
 
Μαρία Στρατηγάκη
• Αντιδήμαρχος Αθηναίων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας,
• Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!»
• Αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ