Αφιερωμένο στον άνδρα που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες το doodle της Google, τον Γεώργιο Παπανικολάου (βίντεο)

Τα 136 χρόνια από τη γέννησή του τίμησε η Google.

Αφιερωμένο στον Γεώργιο Παπανικολάου, ο οποίος έσωσε εκατομμύρια γυναίκες, είναι το σημερινό doodle της Google.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στην Κύμη στις 13 Μαΐου 1883.

Ήταν διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος, ερευνητής και πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

Έγινε περισσότερο γνωστός το λεγόμενο «τεστ Παπ», που βοηθά στον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είχε προταθεί δύο φορές για βραβείο Νόμπελ.

Στα 21 του αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1907  πήγε στη Γερμανία για ανώτερες σπουδές, όπου επέλεξε τον κλάδο της Βιολογίας.

Το 1910 παντρεύτηκε την Ανδρομάχη Μαυρογένη και τρία χρόνια αργότερα, έφυγαν για την Αμερική και πουλούσε χαλιά, μέχρι να γίνει ερευνητής στο πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Το 1923 ο Παπανικολάου εφάρμοσε τη μέθοδό του σε γυναίκες, προς μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το 1928, έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό η χρησιμοποίησή του, καθόσον η κρατούσα τότε γνώμη, για τέτοιου είδους έρευνα και εφαρμογή, επί αποφολιδουμένων κυττάρων ήταν πρακτικά αδύνατη.

Φυσικά, οι έρευνές του δεν σταμάτησαν εκεί, αφού άρχισε να κοιτάει και τις  κυτταρολογικές αλλοιώσεις στον καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομητρίου.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων κέντρισε το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον και άμεσα άρχισε η δοκιμαστική χρήση της μεθόδου σε νοσοκομεία.

Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος και στη συνέχεια επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Δείτε το doodle της Google:

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ