Πρώτο πανελλαδικό βραβείο στη μαθητική «επιχείρηση» «Saveat» που καταπολεμά τη σπατάλη τροφίμων

Σε μια λαμπρή και ενθουσιώδη τελετή του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, απένειμε το πρώτο βραβείο στη μαθητική «επιχείρηση» «Saveat» από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού, τη Δευτέρα 6 Μαϊου 2019, στην κατάμεστη αίθουσα «Βanquet» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η «Saveat», που υλοποίησε μια σπουδαία ιδέα για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων με τη συνεργασία μεγάλων Super Market ήταν η νικήτρια ομάδα του 14ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe που θα γίνει 3-5 Ιουλίου στην πόλη Lille της Γαλλίας.

Η αγωνία ήταν πολύ μεγάλη για τις 10 μαθητικές «επιχειρήσεις» που προκρίθηκαν στον τελικό και έδωσαν την ημέρα εκείνη, από νωρίς το πρωί, τον καλύτερό τους εαυτό με συνεντεύξεις στην κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece και επίσημες παρουσιάσεις. Κι όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τη νικήτρια ομάδα, τα «στελέχη» της «Saveat», ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς! H ομάδα αισθάνεται ήδη πολύ αισιόδοξη για διάκριση και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό καθώς έχει όχι μόνο όραμα αλλά και σχέδιο να μην αφήνει κανένα τρόφιμο να πετιέται, κανένα τρόφιμο να πηγαίνει χαμένο, αλλά να καταναλώνεται έγκαιρα με οφέλη για όλους.

Αμέσως μετά τη βράβευση η Πρόεδρος της «Saveat», Αθηνά Λορεντζιάδη, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, έδωσε πολλές συνεντεύξεις, αναλύοντας τη δράση της «εταιρείας» με μεγάλο ενθουσιασμό: «H Saveat.gr είναι η νέα επαναστατική online πλατφόρμα, που στοχεύει να ενημερώνει άμεσα και με ακρίβεια τους καταναλωτές σχετικά με το ποια τρόφιμα πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα στα Super Market της περιοχής τους και γι’ αυτό το λόγο πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά φθηνότερα, εξοικονομώντας χρήματα ως επιβράβευση για την κοινωνική και περιβαλλοντική τους συμπεριφορά. Παράλληλα, η υιοθέτηση της πλατφόρμας από τις αλυσίδες Super Market, δίνει σε αυτές τη δυνατότητα να αυξήσουν άμεσα, όχι μόνο τις πωλήσεις τους σε προϊόντα, που αλλιώς θα πετούσαν ή θα επέστρεφαν στους προμηθευτές, αλλά και την επισκεψιμότητα στα καταστήματά τους. Μακροπρόθεσμα, η Saveat έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, δημιουργώντας οφέλη τόσο για τον καταναλωτή όσο και τις επιχειρήσεις», τόνισε η Αθηνά.

Ο Στέλιος Μπουλιτσάκης – Λογοθέτης, Αντιπρόεδρος της «Saveat» και μαθητής της Γ’ Λυκείου, συμπλήρωσε: «Το μείζον πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι υπαρκτό και παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Με την ανάπτυξη της «Saveat», επιθυμούμε να πρωτοπορήσουμε στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και να συνδράμουμε στην επίτευξη των στόχων, που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ για τις επόμενες δεκαετίες», με την «συνάδελφο» του Στέλιου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και μαθήτρια της Α’ Λυκείου, Ειρήνη Τάσση να τονίζει: «Τελικά, παρέχουμε στην αγορά, όχι μόνο ένα πολύτιμο εργαλείο καταπολέμησης της σπατάλης, αλλά και τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα για να γίνει πράξη: μία πλατφόρμα, στην οποία συνεργάζονται μεταξύ τους τα Super Markets, χωρίς ανταγωνισμούς, με κοινό καλό σκοπό! Η πλατφόρμα μας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αλλαγή νοοτροπίας όλων, με στόχο την οικονομική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα».

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές Θάνος Καραμήτσας, Ελένη Μαρκοπούλου και Πάνος Στατήρης, δήλωσαν: «Είμαστε συγκινημένοι και περήφανοι για την επιτυχία των μαθητών του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού. Στόχος μας με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece τα τελευταία 12 χρόνια είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να συνειδητοποιήσουν την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που έχουν ήδη λάβει από το σχολείο και παράλληλα να αναπτύξουν βιωματικά δεξιότητες επικοινωνίας, ομαδικότητας και παρουσίασης των επιτευγμάτων τους. Με τον τρόπο αυτό ωριμάζουν και αναπτύσσονται ως προσωπικότητες προκειμένου να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στο μελλοντικό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό βίο τους». Στο πλευρό της ομάδας ήταν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και ο εθελοντής-στέλεχος της Ernst & Young Greece, Γιώργος Ηγουμενάκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Mάρκος Βερέμης, συνεχάρη θερμά τη νικήτρια ομάδα και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ευρωπαϊκό Τελικό, ενώ λίγο νωρίτερα είχε εξάρει την πολύ υψηλή ποιότητα και των 10 μαθητικών «επιχειρήσεων» που διαγωνίσθηκαν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχει θέσει υπό την Αιγίδα του το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης», μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο του ΣΕΝ/JA Greece, τονίζοντας ότι δίνει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα από μικρή ηλικία και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους μέσα από το επιχειρείν. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JΑ Greece και Αντιπρόεδρος του Eκτελεστικού Συμβουλίου του JA Eυρώπης, Αργύρης Τζικόπουλος, τόνισε πως «το Junior Achievement εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να προβλέπει και να συμμετέχει ενεργά στις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, με απώτερο στόχο του τη μείωση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 1% σε ορίζοντα πενταετίας».

Χαρά και εκπλήξεις στις βραβεύσεις του Μεγάλου Τελικού Διαγωνισμού 2019

Η χαρά των μαθητών και των μαθητριών που βραβεύθηκαν ήταν πολύ μεγάλη και ένιωσαν ιδιαίτερη τιμή που παρέλαβαν τα βραβεία από κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου. Οι ομιλητές συγκίνησαν με τα θερμά τους συγχαρητήρια στα παιδιά «επιχειρηματίες» και το ΣΕΝ/JA Greece και χαρακτηρίζοντας το έργο του «ελπίδα της Ελλάδας».

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε από την Τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως και τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΝ/JA Greece & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citi για την Ελλάδα και την Κύπρο Αιμίλιο Κυριάκου, στη μαθητική «επιχείρηση» «Εύγε» από το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης. Η «Eύγε» έχει δημιουργήσει όργανο εκγύμνασης ειδικά σχεδιασμένο για την Τρίτη ηλικία που είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε κάθισμα. Οι ηλικιωμένοι κάνοντας ήπιες, ασφαλείς ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών, μπορούν να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Είναι επιστημονικά εγκεκριμένο με τη συνεργασία φυσιάτρου, γηριάτρου και φυσικοθεραπευτή.

Το τρίτο βραβείο κέρδισε η «CountIT» από το Κολλέγιο Ανατόλια. Η «CountIT» δημιούργησε μετρητή που συνδέεται με οποιαδήποτε οικιακή συσκευή, δίνοντας στον καταναλωτή τον πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ανά συσκευή και πρόσβαση στις μετρήσεις μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του. Ο μετρητής «CountIT» λειτουργεί και ως διακόπτης έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει κάποια συσκευή μέσω του κινητού του. Το βραβείο απένειμαν η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ.

Για πρώτη φορά απονεμήθηκαν 4 Ειδικά Βραβεία: Το βραβείο «Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών» κέρδισε η «Brush n’ Fun» από το Γυμνάσιο Νέου Πετριτσίου Σερρών και απονεμήθηκε στα παιδιά από τη Διευθύντρια Ειδήσεων και Παρουσιάστρια του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του STAR, Μάρα Ζαχαρέα. Το βραβείο «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» κέρδισε η «Creta Xenia-Authentic Experiences» από το Γενικό Λύκειο Μοχού Κρήτης της οποίας η βράβευση είχε και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Ο Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος που απένειμε το βραβείο, προσέφερε στην ομάδα χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, ως επιβράβευση για την εξαιρετική της προσπάθεια και για να παρακινήσει κι άλλους εφήβους να ακολουθήσουν το λαμπρό της παράδειγμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Φιλιππόπουλο και τον προσκάλεσαν στην Κρήτη. Το βραβείο «Κοινωνικής Καινοτομίας» απένειμε ο Δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης στη μαθητική «επιχείρηση» «Vaktiria» από το Πρότυπο Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών και το βραβείο «Δημιουργικότητας» απονεμήθηκε από το Δημοσιογράφο και Διευθυντή Επικοινωνίας της ΕΡΤ Παναγιώτη Τσολιά και το Δημοσιογράφο και Παρουσιαστή του ΣΚΑΪ, Nίκο Υποφάντη στη μαθητική «επιχείρηση» «Signs-Discover» από το Γυμνάσιο Κωφών-Βαρυκόων Αργυρούπολης.

Απονεμήθηκαν επίσης Βραβεία Εθελοντισμού στην MetLife και την Εθνική Τράπεζα από το Γενικό Διευθυντή του ΣΕΝ/JA Greece Αργύρη Τζικόπουλο και την Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», Ελένη Χελιώτη. Τα βραβεία παρέλαβαν, ο Γενικός Διευθυντής της MetLife για την Ελλάδα και την Κύπρο, Κυριάκος Αποστολίδης και η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη.

Στην έναρξη της τελετής των βραβεύσεων καταχειροκροτήθηκαν και οι 50 μαθητές και μαθήτριες που ήταν επάνω στη σκηνή και καθώς και οι εξαιρετικοί καθηγητές και οι εθελοντές των μαθητικών επιχειρήσεων. Οι 10 επιχειρήσεις που διαγωνίσθηκαν ήταν: Η «Εράν Music» από το 3ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς, η «Εύγε» από το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης, η «Ποντοπόρεια - Hellenic Cargo Safety» από το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου, η «Αnt» από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων , η «Count-IT» από το Κολλέγιο Ανατόλια, η «Duke’s Firewatch» από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, η «Euphoria Beauty» από το 1ο Γενικό Λύκειο Χολαργού, η «Homo Ergo» από το Pierce Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, η «Parking Lot Guard» από τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη και η «SAVeat» από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού.

Κατά τη διάρκεια των βραβεύσεων, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA Greece, Μαρία Γιαννέτου, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τους χορηγούς του οργανισμού, τονίζοντας ότι χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε το ΣΕΝ/JA Greece και το σπουδαίο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης. 

Το παγκόσμιο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» ωθεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στην καινοτομία, τους δίνει χαρά, αισιοδοξία και προοπτική για το επαγγελματικό τους μέλλον, ενώ δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ο φετινός Τελικός Διαγωνισμός ήταν πανηγυρικός καθώς ο παγκόσμιος οργανισμός Junior Achievement Worldwide -που έχει παραρτήματα σε 120 χώρες- γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και πρόσφατα κατέκτησε μια πολύ σπουδαία διάκριση, την 7η θέση στη λίστα των 500 καλύτερων μη κερδοσκοπικών οργανισμών παγκοσμίως από τον ανεξάρτητο οργανισμό αξιολόγησης ΝGO ADVISOR.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ