Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ημέρα της Ευρώπης σήμερα - Ο ύμνος της χαράς του Μπετόβεν αλλά & γιορτές με φαγοπότι σε όλες τις πρεσβείες (βίντεο)

Γιορτάζουμε την Ευρώπη!

Με εκατοντάδες εκδηλώσεις και πολλή μουσική οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζουν σήμερα, 9 Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης τιμώντας την 69η επέτειο από τη Διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν που υπογράφηκε στις 9 Μαΐου του 1950.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν σε μια ιστορική ομιλία στο Παρίσι πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας για την Ευρώπη που καθιστούσε αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των χωρών της γηραιάς ηπείρου.

Η φιλοδοξία του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τον άνθρακα και τον χάλυβα επισφραγίστηκε με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανοιχτά για το κοινό τα γραφεία της Ευρώπης

Η Ευρώπη γιορτάζει σήμερα και τα ευρωπαϊκά όργανα ανοίγουν ορθάνοιχτα τις πύλες τους για τους πολίτες, όπως κάνουν κάθε χρόνο στην επέτειο αυτή, στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο και στο Στρασβούργο.

Ήδη στις Βρυξέλλες τα ευρωπαϊκά όργανα υποδέχτηκαν τους πολίτες στις 4 Μαΐου, το Λουξεμβούργο σήμερα και το Στρασβούργο στις 19 Μαΐου.

Τα γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και στον κόσμο οργανώνουν πλήθος από δραστηριότητες, εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, δημόσιες συζητήσεις και επισκέψεις με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις τους.

Αυτή η Ημέρα των ανοικτών πυλών είναι μια μοναδική ευκαιρία να φανεί πώς τα ευρωπαϊκά όργανα επηρεάζουν τη ζωή μας αλλά και για δραστηριότητες που φέρνουν πιο κοντά την Ευρώπη με τους πολίτες της, αναφέρουν οι διοργανωτές.

Βρυξέλλες και Στρασβούργο η καρδιά της Ευρώπης

Στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο το θέμα της φετινής Ημέρας της Ευρώπης εστιάζει στη δυνατότητα των πολιτών να επιλέξουν το μέλλον.

Με το μήνυμα «πάρτε το μέλλον στα χέρια σας» και παραπέμποντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση thistimeimvoting.eu. (αυτή τη φορά ψηφίζω) οι διοργανωτές τονίζουν ότι οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου είναι η ευκαιρία για να επιλεγούν αυτοί που θα λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν την καθημερινή μας ζωή.

Το ευρωπαϊκό «χωριό» του Λουξεμβούργου

Σήμερα στο Λουξεμβούργο οι εκδηλώσεις οργανώνονται με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα αυτή, σε συνεργασία με το εκεί Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα εκεί ευρωπαϊκά όργανα, τις πρεσβείες, την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου και την Πόλη του Λουξεμβούργου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η φετινή Γιορτή της Ευρώπης διεξάγεται σε ένα σκηνικό που μοιάζει με ευρωπαϊκό χωριό, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Πολλά περίπτερα έχουν στηθεί για την ενημέρωση των πολιτών με τα προγράμματα και τα έργα της Ένωσης ενώ θα προσφέρονται γαστριμαργικές σπεσιαλιτέ από τα κράτη-μέλη, κυρίως από τη Ρουμανία που αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ένα ποικιλόμορφο πολιτισμικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας: μουσική, χορός, τραγούδια, φολκλόρ, διδακτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους. Ένα τεράστιο ευρωπαϊκό γλύκισμα θα κοπεί και θα μοιραστεί αμέσως μετά τα επίσημα εγκαίνια για τον εορτασμό της Ημέρας στις 14.00 το μεσημέρι!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ