Good news: Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες στα Ιωάννινα - Συγκεντρώθηκαν και ανακυκλώθηκαν τα περισσότερα γυάλινα μπουκάλια σε μια εβδομάδα

Μια κίνηση που δείχνει αγάπη για το περιβάλλον!

Με ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες και, φυσικά, απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για τα περισσότερα γυάλινα μπουκάλια που συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα.

Το ρεκόρ που επιτεύχθηκε αφορά τη συλλογή και ανακύκλωση 134.972 κιλών γυάλινων συσκευασιών, που αντιστοιχούν σε 429.254 μπουκάλια και δημιουργήθηκε την εβδομάδα από 30.4.2019 έως 7.5.2019.

Η ανακύκλωση των γυάλινων φιαλών πραγματοποιήθηκε στα αυτόματα και υψηλής τεχνολογίας Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που λειτουργούν στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του με το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αρωγή των πολιτών, ενώ ο σχετικός «Πολυχώρος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» εγκαινιάστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο Β'.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η επίτευξη του μοναδικού αυτού παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες πραγματοποιήθηκε με την αμέριστη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, η οποία κινητοποίησε δεκάδες εθελοντές και ιερείς για τη ζύγιση και την ανακύκλωση των γυάλινων συσκευασιών που συλλέχτηκαν».

Η «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» αποτελεί Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Ελληνική Πολιτεία για την ανακύκλωση συσκευασιών στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»:

«Χρησιμοποιεί τα υψηλής τεχνολογίας «σπιτάκια της ανακύκλωσης», όπου οι πολίτες επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες τους, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή απαίτηση για «Διαλογή στην Πηγή». Παράλληλα, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, ενώ η μη επίτευξη αυτών θα οδηγήσει σε νέα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, είναι σαφές ότι απαιτούνται να ληφθούν άμεσες δράσεις προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας. Για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την άμεση εφαρμογή «οικονομικών εργαλείων», ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ προέβη σε σημαντική αύξηση του ανταποδοτικού κινήτρου που προσφέρεται στους πολίτες ανά επιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία «στα σπιτάκια της ανακύκλωσης», αφού πλέον προσφέρονται 3 λεπτά του ευρώ ανά κάθε 1 επιστρεφόμενη συσκευασία.

Ως αποτέλεσμα, στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» οι «συσκευασίες μας έχουν αξία» και κερδίζουμε 1 ευρώ με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Σημαντικό μέρος της δράσης της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, αποτελεί η υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των νέων, κυρίως, ανθρώπων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ