Συναισθήματα: Πως και γιατί πρέπει να εκφράζεις όσα νιώθεις

Πολλοί άνθρωποι μεγαλώνουμε μέσα σε ένα κλίμα εσωστρέφειας.

Ειδικά μάλιστα αν είσαι άνδρας είναι πολύ πιθανό να έχεις μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι αν εκφράσεις τα συναισθήματα σου, θα δείχνεις αδύναμος. Οπότε, η λύση είναι μονόδρομος. Τα κρατάς μέσα σου. Το θέμα είναι μέχρι πότε μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να βλάψεις τον εαυτό σου είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα.

Υπάρχουν, πάντως, πολλοί λόγοι που δεν μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Ας δούμε μερικούς από αυτούς. 

Γιατί δεν εκφράζεις τα συναισθήματά σου

1.Δεν έχεις μάθει να τα αναγνωρίζεις

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγαλώσει με τέτοιο τρόπο που δεν έχουν μάθει καν να αναγνωρίζουν αυτό που νιώθουν, πόσω μάλλον να το εκφράζουν. Άρα ο τρόπος που έχει μεγαλώσει κάποιος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση και στην έκφραση ενός συναισθήματος. Ειδικά αν είναι άνδρας είναι ακόμα πιο δύσκολο διότι κουβαλά και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που σχετίζονται με το κοινωνικό του φύλο.

2.Εγκλωβίζεσαι στην τέλεια εικόνα

Αν πιστεύεις ότι δεν πρέπει να εκφράζεις συναισθήματα όπως ζήλεια, άγχος ή θυμό γιατί πρέπει πάντα να φαίνεται χαμογελαστός, χαρούμενος και άνετος τότε είναι πολύ πιθανό να θεωρείς ότι αν δείξεις το αντίθετο θα φανείς στους άλλους αδύναμος, ευάλωτος, κουραστικός, βαρετός. Όμως όλα τα συναισθήματα υπάρχουν στη ζωή μας και πρέπει να τα αποδεχόμαστε και να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε.

3.Φοβάσαι την απόρριψη

Φοβάσαι τόσο πολύ την απόρριψη ή μην μείνεις μόνος που είσαι διατεθειμένος να καταπιείς τα συναισθήματά σου για να μην εκνευρίσεις ή τρομάξεις τους ανθρώπους τριγύρω σου. Επίσης μπορείς να νιώθεις έντονα την ανάγκη να ικανοποιείς τους άλλους προκειμένου να έχουν μια καλή εικόνα για σένα. Αυτό μπορεί να αποτελεί αιτία που δεν εκφράζεις κάποια από τα συναισθήματά σου. 

4.Θες να αποφύγεις συγκρούσεις

Αν φοβάσαι τον θυμό ή τις διαμάχες με τους άλλους είναι πολύ πιθανό να κρύβεις τα συναισθήματά σου, σύμφωνα με το Thriveglobal.gr. Ιδιαίτερα αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου σε μια σύγκρουση, τότε προτιμάς να τις αποφεύγεις καταπιέζοντας τα όσα νιώθεις. Αυτή η κατάσταση όμως μπορεί να σε οδηγήσει σε μια μη λειτουργική σχέση επειδή ποτέ δεν αποκαλύπτεις αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι.

Πώς να μάθεις να εκφράζεσαι συναισθηματικά

Είναι σημαντικό να μπορείς να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και να μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία με τον πραγματικό σου εαυτό. Αυτό μπορεί να σε κάνει καλύτερο σύντροφο, καλύτερο γονιό και συνολικά καλύτερο άνθρωπο. Όταν εκφράζεις αυτό που νιώθεις, αισθάνεσαι καλύτερα καθώς με τον τρόπο αυτό βγάζεις από μέσα σου οτιδήποτε σε πιέζει. Οτιδήποτε μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος αντιδράσεις και τοξικές συμπεριφορές. Γιατί όμως δεν το κάνεις; Για όλους τους λόγους που προαναφέραμε και που δεν σου επιτρέπουν πολλές φορές ούτε καν να μάθεις να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου. Πώς να τα εκφράσεις επομένως αν δεν ξέρεις να τα αναγνωρίσεις;

Γι' αυτό είναι σημαντικά τα παρακάτω βήματα:

1ο βήμα: Ανακάλυψε πρώτα τι νιώθεις και γιατί

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να αναγνωρίσεις αυτό που νιώθεις. Προσπάθησε, λοιπόν, να έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματά σου και να διερευνήσεις τους βαθύτερους λόγους που προκαλούν αυτό το συναίσθημα. Συχνά βοηθάει να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, γιατί νιώθεις φόβο; Μεσολάβησε κάτι και δημιούργησε αυτό το συναίσθημα; Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα ήταν αυτό; Δώσε σημασία στις απαντήσεις που δίνεις στον εαυτό σου.

2ο βήμα: Εκφράσου με λόγια

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές εκφράζεις τα συναισθήματα σου χωρίς να το αντιληφθείς. Για παράδειγμα, μια νευρική κίνηση του ποδιού σου, ένας μορφασμός στο πρόσωπο σου κ.α. Τέτοιοι τρόποι δεν ξέρω αν μπορούν να σε βοηθήσουν πραγματικά. Θα έλεγα πως όχι. Για να μπορέσεις να εκφράσεις τα συναισθήματα σου θα πρέπει να μάθεις να μιλάς με τους άλλους και να εκφράζεις αυτά που νιώθεις προς εκείνους και να είσαι ειλικρινής. Εφόσον έχεις συνειδητοποιήσει τα συναισθήματα που νιώθεις με το πρώτο βήμα, θα σου είναι πιο εύκολο να τα εκφράσεις με λόγια. Η ειλικρίνεια και η σωστή και η αποτελεσματική επικοινωνία θα φέρουν την πολυπόθητη ηρεμία και τη γαλήνη στη ζωή σου. Είναι σημαντικό να εκτονώνεις με λόγια κάθε ένταση που νιώθεις αντί να τη εγκλωβίζεις μέσα σου.

Σκέψου αν είναι η κατάλληλη στιγμή

Πριν κάνεις οτιδήποτε, να σκεφτείς και να εξετάσεις αν είναι η κατάλληλη στιγμή και ο κατάλληλος χώρος να πεις αυτά που νιώθεις. Ό,τι και αν κάνεις θα πρέπει να έχεις ως γνώμονα τον σεβασμό τόσο στον ίδιο σου τον εαυτό όσο και στον συνομιλητή σου. Αν επομένως δεν θεωρείς ότι είναι κατάλληλη στιγμή για να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου μην το κάνεις. Αρκεί να μην το αναβάλλεις συνέχεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ