Λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα από τα χέρια της Αργυρώς

Είναι εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη.

Ετοιμάστε και δοκιμάστε την πιο νόστιμη μελιτζανοσαλάτα του κόσμου, εύκολα, γρήγορα και απλά!

Υλικά συνταγής

  • 3-4 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)
  • 2 κ.σ ταχίνι
  • 3 κ.σ ξίδι
  • λίγες σταγόνες λεμόνι
  • 2-3 σκ. σκόρδο (κατά βούληση)
  • λίγη σκόνη τσίλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο
  • αλάτι
  • ρόδι καθαρισμένο
  • πίτες αραβικές για το σερβίρισμα

    Παραλλαγές για μελιτζανοσαλάτα:
     

  • μαγιονέζα
  • γιαούρτι
  • καρυδόψιχα
  • φυστίκι Αιγίνης ψίχα
  • πιπεριά Φλωρίνης ψητή

Διαδικασία

Για τη λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα baba ganoush, πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Αν θέλουμε να δώσουμε καπνιστό άρωμα στη μελιτζάνα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τρυπήσουμε με πιρούνι ολόγυρα και να την καρφώσουμε στο πιρούνι. Το χρησιμοποιούμε σαν λαβίδα και καψαλίζουμε για 5-10′ σε ανοιχτή φλόγα.

Αν δεν σας αρέσει η διαδικασία καπνίσματος ή το άρωμα καπνού, απλά βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′.

Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε. Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Με πιρούνι τις λιώνουμε ή μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ να γίνουν αλοιφή.

Σερβίρουμε την baba ganoush δροσερή, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε λίγη σκόνη τσίλι και σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο. Συνοδεύουμε με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.

Για τις παραλλαγές, αντικαθιστούμε το ταχίνι με γιαούρτι ή μαγιονέζα και προσθέτουμε ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά ή ξηρό καρπό χοντροκομμένο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ