Επιτέλους, να πώς θα σταματήσεις να αγχώνεσαι για το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα

Η αμηχανία και η ντροπή είναι δυσάρεστες εμπειρίες.

Αλλά συχνά εξυπηρετούν έναν χρήσιμο σκοπό. Μελέτες δείχνουν ότι είναι πιθανό να είμαστε πιο προσεκτικοί και ευγενικοί και επίσης, είναι πιο πιθανό να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος, όταν νιώθουμε αμηχανία ή ντροπή. Έτσι, σε ένα επίπεδο, είναι καλό που μας νοιάζει τόσο πολύ, για το τί σκέφτονται οι άλλοι για εμάς.

Αλλά αυτό που είναι επίσης αλήθεια, είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ανησυχούμε πάρα πολύ για το τί πιστεύουν οι άλλοι για εμάς, σε βαθμό που δε θα έπρεπε.

Σαν αποτέλεσμα, είμαστε πολύ πιο συνεσταλμένοι, λιγότερο αυθόρμητοι και χαρούμενοι από ό,τι θα μπορούσαμε. Μας ενδιαφέρει τόσο πολύ τί σκέφτονται οι άλλοι, διότι πιστεύουμε πως η ευτυχία μας εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεών μας. Με άλλα λόγια, η ανησυχία μας προέρχεται από το φόβο, ότι μπορεί να στερηθούμε τους φίλους μας ή την οικειότητα μαζί τους.

Αυτός ο φόβος, όμως, μπορεί να μας περιορίσει, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr. Να μας κάνει να μην νιώθουμε ελεύθερες να εκφραστούμε και να είμαστε ο εαυτός μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τον περιορίσουμε;

1. Να είσαι σε επαφή με την πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι θα νοιαζόταν πολύ λιγότερο για το τί σκέφτονται οι άλλοι, αν γνώριζαν πόσο λίγοι τελικά τους προσέχουν. Όλοι έχουν τις δικές τους ανασφάλειες. Εάν ανησυχείς για το πώς σε βλέπουν οι άλλοι, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς πως και εκείνοι αγχώνονται για το πώς τους βλέπεις εσύ.

2. Εστίασε στο πρόβλημα.
Προσπάθησε να εστιάσεις στο τι είναι αυτό που πραγματικά σε αγχώνει. Σε αγχώνει μην τσαλακωθεί η εικόνα σου; Μη γίνεις ρεζίλι στους άλλους; Ή μήπως απλά έτσι έχεις μάθει από μικρή ηλικία; Και τελικά αυτό που φοβάσαι μήπως συμβεί είναι τόσο τραγικό;

3. Άφησε την τελειότητα.
Η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Δε γίνεται να είσαι τέλειος. Πρέπει να ξεκολλήσεις από αυτό το στερεότυπο. Ένα παράδειγμα, είναι αυτό που ντρέπονται πολλοί να βγουν στην παραλία, επειδή δεν έχουν τέλειο σώμα. Σκέφτονται “τι θα σχολιάσουν οι διπλανοί μου, αν με δούνε με το μαγιό και λίγα παραπάνω κιλά”. Ξεκόλλα. Δεν υπάρχει κανένας που να είναι τέλειος.

4. Γνώρισε τον εαυτό σου.
Τί πραγματικά σου αρέσει; Τί πραγματικά θέλεις; Μήπως κάνεις επιλογές σχετικά με την καριέρα σου, τις σχέσεις και τα χόμπι σου γιατί θέλεις να εντυπωσιάσεις τους άλλους; Βρες τον εαυτό σου και τί αρέσει πραγματικά σε σένα. Μην κάνεις πράγματα από φόβο για το τί θα πουν οι άλλοι.

Φωτό από: earthmagic.info

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ