Goji berry: Γιατί & πως η «υπερτροφή» - φάρμακο πρέπει να μπει στη διατροφή μας

Ονομάζεται και μούρο της ευτυχίας.

Το Goji berry αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών γι’ αυτό και συχνά χαρακτηρίζεται ως μία «υπερτροφή» (superfood). 

Περιέχει πάνω από 18 διαφορετικά είδη αμινοξέων και βιταμινών όπως Β1, Β2, Ε και C, β-καροτένιο (περισσότερο από τα καρότα), καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και φώσφορο. Θεωρείται το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.

Αν και η κλινική αποτελεσματικότητα του Goji berry δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί από την ιατρική έρευνα, φάνηκε σε εργαστηριακές μελέτες ότι διάφορα εκχυλίσματα και συστατικά του παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες φαρμακολογικές ιδιότητες, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι ένα ευεργετικό τρόφιμο για την πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, σύμεφωνα με το neadiatrofis.gr κάποιες από τις ευεργετικές δράσεις ήταν εμφανείς μόνο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις συστατικών του καρπού, δηλαδή σε ποσότητες που δύσκολα μπορούν να ληφθούν με τη συμβατική κατανάλωση του τροφίμου.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και κυρίως καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές με τα κατάλληλα φυτοχημικά εκχυλίσματα του καρπού του Goji, έτσι ώστε να αξιολογηθεί με βεβαιότητα η δυνατότητα του Goji να γίνει αποδεκτό επιστημονικά ως «ιατρικό» φυτό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ