Έρευνα-φωτιά για τη διατροφή των Ελλήνων: Μας λείπουν βιταμίνη D, φολικό οξύ, ασβέστιο & σίδηρος

Μια από τις πιο φυσικές και ασφαλείς στρατηγικές κάλυψης διατροφικών αναγκών του πληθυσμού διεθνών είναι ο εμπλουτισμός τροφίμων (food fortification).

Πρόκειται για προσθήκη κάποιων συστατικών (κυρίως βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων) σε ευρέως καταναλισκόμενα τρόφιμα με σκοπό την κάλυψη αναγκών του πληθυσμού και τη βελτίωση του επιπέδου υγείας.

Στις ανεπτυγμένες χώρες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι ελλείψεις.

Τα πλεονεκτήματα του εμπλουτισμού είναι ότι δεν απαιτεί αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού, εφαρμόζεται τις περισσότερες φορές γρήγορα και μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γράφει το neadiatrofis.gr.

Ποια είναι τα συστατικά που επιλέγονται

Η επιλογή του να προστεθεί μια βιταμίνη ή ένα άλλο συστατικό σε ένα τρόφιμο γίνεται με βάση την επιστημονική βιβλιογραφία, δημογραφικά και στατιστικά στοιχεία και επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ποια συστατικά λείπουν και έχει ανάγκη να προσλάβει ένας πληθυσμός ή μια χώρα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είχαμε πρόσφατα στη χώρα μας με τη μελέτη ΠΑΜΕΔΥ, μια πολύ σημαντική μελέτη που έρχεται να αναδείξει τα σημαντικά διατροφικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φάνηκε ότι μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη D και το φολικό οξύ και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Στον σίδηρο εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη στο 35% του πληθυσμού, στο ασβέστιο στο 66%, στο φολικό οξύ στο 83%, ενώ στη βιταμίνη D το ποσοστό ανέρχεται στο 98%. Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσληψη τροφών που περιέχουν τα εν λόγω συστατικά και μέσω εμπλουτισμού κάποιων τροφίμων.

Ποια είναι τα τρόφιμα που επιλέγονται

Η επιλογή του τροφίμου φορέα πρέπει να γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια. Καταρχάς, το τρόφιμο πρέπει να καταναλώνεται από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, Επίσης, το τρόφιμο θα πρέπει να διανέμεται ευρέως μέσα στη χώρα έτσι ώστε να φτάνει σε όλες τις ομάδες-στόχους. Ακόμη, πρέπει να καταναλώνεται σε σταθερές ποσότητες, έτσι ώστε τα επίπεδα εμπλουτισμού του να υπολογίζονται με ακρίβεια.

Στην πράξη

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, με βάση τη μελέτη ΠΑΜΕΔΥ που αναφέραμε παραπάνω, κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά ένα καινοτόμο ψωμί για τοστ, το οποίο αποτελεί πηγή σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D και φολικού οξέος, συμβάλλοντας έτσι στην καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.
Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια. Συνδυάζοντας το μάλιστα με τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, θα έχετε ένα πλούσιο διατροφικά γεύμα , φροντίζοντας τον οργανισμό σας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ