«Πράσινο φως» από τον ESM στη δόση των 973 εκατ. ευρώ

Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των 973 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε το Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Την επιστροφή περίπου 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και από την ακύρωση της αύξησης επιτοκίου σε τμήμα του ευρωπαϊκού δανείου του 2ου Μνημονίου επισφράγισαν σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε το Eurogroup στις 5 Απριλίου.

«Η σημερινή απόφαση να μην χρεωθεί το πέναλτι επιτοκίου δείχνει ότι η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για το ESM που έχει δανείσει την Ελλάδα με περισσότερα από 200 δις ευρώ. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας την οικονομία και θα την διευκολύνει στο να αποπληρώσει το χρέος της». τόνισε επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το ακριβές συνολικό ποσό που επιστρέφεται στην Ελλάδα ανέρχεται στα 973,42 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για:

– 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP/ANFA). Ο ESM, λειτουργώντας ως ατζέντης των κρατών-μελών της ευρωζώνης, θα πραγματοποιήσει τη μεταφορά των χρημάτων. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ στις 26 Απριλίου ότι τα κοινοβούλια της ευρωζώνης που έπρεπε να δώσουν το «πράσινο φως» ενέκριναν τη μεταφορά των χρημάτων.

– 103 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην αύξηση επιτοκίου που είχε πληρώσει η Ελλάδα την περίοδο 1/1/2018-17/6/2018 για μέρος του δανείου το οποίο έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου.

– 226 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από την απόφαση να μηδενιστεί για την περίοδο 17/6/2018-17/6/2019 η αύξηση ύψους 2% που είχε επιβληθεί σε μέρος του δανείου της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ