Σοκάρουν οι νέοι συγκλονιστικοί διάλογοι από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι - «Χάνουμε τον έλεγχο, καίγεται κόσμος» (βίντεο)

Σοκάρουν τα νέα ντοκουμέντα...

Αποκαλυπτικούς διαλόγους για το χάος που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τόσο σε επίπεδο συντονισμού όσο και σε επίπεδο επικοινωνιών μεταξύ πυροσβεστικής, αστυνομίας και Πολίτικης Προστασίας, κατέγραψε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του Αλέξη Παπαχελά από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Οι δραματικές τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτών προς τις αρχές, η ολιγωρία και τα λάθη των αρμοδίων και τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα από το κέντρο της Πυροσβεστικής συνθέτουν το σκηνικό που εκτυλίχθηκε τη μοιραία νύχτα της 23ης Ιουλίου.
Ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας, Μάνος Τσαλιαγκός, διηγείται στον ΣΚΑΪ τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς: «Παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε φωτιά προς Άγιο Σπυρίδωνα ή Νταού Πεντέλη». Ειδοποιεί το κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά, όπως αναφέρει δεν έπαιρνε απαντήσεις, καθώς ήταν παράλληλα και το συμβάν της Κινέττας.

Στο Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο για να συνδράμει. «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι», παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους, «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε», αναφέρει άλλος.

«Αυτή η φωτιά δεν τελειώνει σήμερα», σκέφτεται ο κ. Τσαλιαγκός. «Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις», τονίζουν οι κάτοικοι που ξέρουν την περιοχή ζητώντας πολλά εναέρια μέσα.

«Έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα…», λέει ένας των στελεχών της ΓΓΠΠ, θεωρώντας ότι τα τηλεφωνήματα των κατοίκων είναι υπερβολικά. Όταν στις 17:30 η Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή η φωτιά έχει προχωρήσει. «Χάνεται η μπάλα», λέει ένας εκ των πυροσβεστών, που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά. «Είπα στον ασύρματο καιγόμαστε… Δεν το θυμάμαι» σημειώνει ο κ. Τσαλιαγκός.

«Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα», ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης.

Η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα. Στις 6.32 περνάει τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη «γραμμή άμυνας» της πυροσβεστικής. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» παραδέχεται ένας εκ των υπευθύνων. «Χαμός γίνεται… Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό», παραδέχεται συνομιλητής του.

Η κατάσταση γίνεται κρίσιμη η πυροσβεστική έχει έλλειμμα συντονισμού και πρόβλημα επικοινωνίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος.

Tην ίδια στιγμή εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί και καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια: «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει η γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από την Πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω» απαντά η γυναίκα. «Καλησπέρα έχει πάρει φωτιά το σπίτι του κ. Ψινάκη του δήμαρχου Μαραθώνα», λέει την ίδια ώρα ο αστυνομικός του δημάρχου, με αποτέλεσμα να σταλεί βοήθεια στην κατοικία.

«Είναι εγκλωβισμένα τέσσερα οχήματα πυροσβεστικά οχήματα… Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Ζούγκλα… Υπάρχουν αμάξια με κόσμο», δηλώνουν στις ενδοεπικοινωνίες τους οι πυροσβέστες.

Η Κορίνα Κωνσταντινίδου, βρίσκεται κι αυτή εγκλωβισμένη στο σπίτι της στο Μάτι. Δηλώνει ότι δεν είχε νόημα η φυγή. «Κατάλαβα ότι δεν είχε νόημα να φύγω… Θα καιγόμουν τρέχοντας» αναφέρει. «Το δίπλα σπίτι φλεγόταν ολόκληρο, ακούγονταν τρομεροί κρότοι, και κάποιο έσκασε το ντεπόζιτο του πετρελαίου του καλοριφέρ τους… Είπα ήρθε το τέλος μας». «Είμαστε τρεις άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά» δηλώνει στην Πυροσβεστική η κ. Κωνσταντινίδου και παίρνει την απάντηση: «Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα». «Πώς το αντιλαμβάνεστε; Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά» ανταπαντά η γυναίκα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ