Ντίνα Νικολάου: Μας ετοιμάζει υπέροχη τηγανιά κοτόπουλου με εστραγκόν και μανιτάρια

Ένα ωραίο συνοδευτικό για το πιάτο αυτό είναι το άγριο ρύζι...

ΥΛΙΚΑ
750 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου (θα χρειαστώ 1 δισκάκι φιλέτα που ζυγίζουν από 700 – 800 γρ.)
1 κουτ. ξερό εστραγκόν, πολύ καλά τριμμένο
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
100 ml ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι και κομμένα σε χονδρές φέτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο (ή τα φύλλα από 5 – 6 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο)
1 σκελίδα σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένη
120 ml κονιάκ
300 ml ζωμός κότας (ή λαχανικών), κατά προτίμηση σπιτικός ή από βιολογικό κύβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  •  Πλένω και σκουπίζω πολύ καλά τα φιλέτα του κοτόπουλου, ώστε να στεγνώσουν τελείως. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβω σε λεπτά μπαστουνάκια με πάχος περίπου 1 δάχτυλο. Τα βάζω σε ένα μπολ και τα ανακατεύω καλά με αλάτι, πιπέρι, το εστραγκόν και το κόλιανδρο.
  • Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει. Προσθέτω τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια και τα τηγανίζω για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να «πιουν» τα υγρά που θα βγάλουν. Ρίχνω το θυμάρι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
  •  Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε μια πιατέλα. Ρίχνω στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι, το αφήνω να κάψει και αυτό σε δυνατή φωτιά και ρίχνω τα μπαστουνάκια του κοτόπουλου. Τα τηγανίζω για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Σβήνω με το κονιάκ, μαγειρεύω για 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ξαναρίχνω στο σκεύος τα μανιτάρια. Προσθέτω το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά, με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
  •  Αποσύρω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω το φαγητό με πιλάφι που, συχνά το αναμειγνύω με άγριο ρύζι (το μαγειρεύω σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του).

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ