Αυγά και χοληστερόλη – Πόσα αυγά μπορείτε να φάτε με ασφάλεια;

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα.

Απλά φανταστείτε … ένα ολόκληρο αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται, για να μετατρέψει ένα μόνο κύτταρο σε ένα κοτοπουλάκι! Ωστόσο, έχουν πάρει μια κακή φήμη, που διατηρείται μέχρι και σήμερα, διότι οι κρόκοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Άρα, οι πιο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ό,τι αν πάρουν τη χοληστερόλη από τις τροφές, θα αυξηθεί και στο αίμα τους, θέτοντας τους σε κίνδυνο γα καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όμως, το παραπάνω δεν ισχύει!  Μπορεί η  χοληστερόλη συχνά να θεωρείται ως μια αρνητική λέξη. Και όταν την ακούτε, να αρχίζετε αυτόματα να σκέφτεστε  τα φάρμακα, τα εμφράγματα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.  Αλλά, η αλήθεια είναι ό,τι αποτελεί  ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος και είναι ένα δομικό μόριο, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της κάθε κυτταρικής μεμβράνης, γράφει το spirossoulis.com. Όταν λοιπόν, πάρετε τη χοληστερόλη από τη διατροφή, το ήπαρ παράγει λιγότερη από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα η συνολική ποσότητα  στο σώμα να μην αλλάζει. Άρα κατ΄ επέκταση, όταν τρώτε πολλά αυγά,  το ήπαρ παράγει λιγότερη χοληστερόλη.

Όμως, για πολλές δεκαετίες, οι άνθρωποι ενημερωνόντουσαν να περιορίσουν την κατανάλωση από τα αυγά, ή τουλάχιστον τους κρόκους (το λευκό είναι κυρίως πρωτεΐνη και χαμηλό σε χοληστερόλη). Ευτυχώς, σήμερα έχουμε μια σειρά από εξαιρετικές μελέτες,  που ακυρώνουν τη  παραπάνω πεποίθηση. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, όσοι κατανάλωσαν αυγά μέσα στην εβδομάδα, είχαν μια αύξηση της HDL (η «καλή») χοληστερόλης, ενώ τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης («κακή») δεν άλλαξαν. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ό,τι η  κατανάλωση αυγών που είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα και να αυξήσουν τα αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, ακόμα και εάν τα αυγά προκαλέσουν σε κάποιους,  μια μικρή αύξηση της χοληστερόλης, αυτό δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Η επιστήμη υποστηρίζει με σαφήνεια, ό,τι η κατανάλωση  μέχρι 3-4 ολόκληρων  αυγών την εβδομάδα, είναι απολύτως ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους, εφόσον όμως, η συνολική διατροφή που ακολουθείται είναι χαμηλή σε λιπαρά και ιδιαίτερα σε κορεσμένα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ