Mάθε πώς να βελτιώσεις την επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω σου; Ιδού οι 8 «χρυσές» συμβουλές!

Η επικοινωνία τροφοδοτεί τους δεσμούς  που μας ενώνουν, είτε στις σχέσεις, τις επιχειρήσεις είτε στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις.

Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, δεν έχουμε διδαχθεί ποτέ τις θεμελιώδεις δεξιότητες της επικοινωνίας – ή πώς να αντιπροσωπεύουν καλύτερα τον αληθινό εαυτό μας.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι εξίσου σημαντική για την ευημερία και την ευτυχία μας όπως το φαγητό που βάζουμε στο σώμα μας. Μπορεί να είναι είτε υγιής (και θρεπτική) είτε τοξική (και καταστροφική), σημειώνει ο Zen master Thich Nhat Hanh στο βιβλίο The Art of Communicating.

Η επικοινωνία είναι μια τέχνη.

Όταν προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμά μας σε άλλους, είναι σαν να ξεκινάμε με ένα τεράστιο κενό καμβά και στη συνέχεια αρχίζουμε να ζωγραφίζουμε μια εικόνα, οποιαδήποτε εικόνα επιθυμούμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι όταν ζωγραφίζουν μια εικόνα, έχουν μόνο μερικά βασικά πινέλα στη διάθεσή τους.

Αλλά ο «μεγάλος» καλλιτέχνης γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία για να δημιουργήσει το αριστούργημά του και έτσι χρησιμοποιεί  το καθένα προς όφελός του. Το ίδιο ισχύει και για την επικοινωνία.

  • Διατήρησε οπτική επαφή με το άτομο που συζητάτε, αλλά μην τον κοιτάς επίμονα.
  • Μην χρησιμοποιείς συνέχεια παροιμίες και μεταφορές. Η υπερβολή κουράζει την κουβέντα.
  • «Ένας καλός ακροατής δεν είναι κάποιος που δεν έχει τίποτα να πει. Ένας καλός ακροατής είναι ένας καλός ομιλητής με πονεμένο λαιμό» Katherine Whitehorn.
  • Μην κάνεις ποτέ τον εαυτό σου τον ήρωα ή την ηρωίδα της ιστορίας σου. Μίλα για να διασκεδάσεις τους γύρω σου και όχι να αναδείξεις τον εαυτό σου.
  • Ο τρόπος της επικοινωνίας είναι τόσο σημαντικός όσο και το θέμα. Μην χάνεις τον έλεγχο όταν μιλάς με κάποιον άλλον. Η κοινωνία επιτάσσει να είσαι ευγενικός, μετρημένος, πρόσχαρος και καθόλου εγωκεντρικός.
  • Μην σφυρίζεις, λοξοκοιτάς, ξύνεις το κεφάλι σου ή παίζεις με το ρούχο σου όταν μιλάς.
  • Ο διαφορετικός τόνος στην ομιλία, οι ήπιες χειρονομίες, η ανταλλαγή βλεμμάτων, μερικές σιωπές, τα χαμόγελα, χρωματίζουν μία συνομιλία  σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.
  • Σε μία εκλεπτυσμένη κοινωνία, ο διάλογος αποτελεί την πρωταρχική μορφή διασκέδασης. Η μουσική έρχεται δεύτερη και ο χορός τελευταίος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ