Όλη η Ελλάδα έρημος με κάστρο την κίτρινη σκόνη της Αφρικής - Μόνο Λόρενς της Αραβίας λείπει από τις δορυφορικές εικόνες

Ένα πυκνό σύννεφο σκόνης καλύπτει από το πρωί όλη την Ελλάδα

Ένα παχύ και διόλου ευχάριστο σύννεφο κίτρινης αφρικανικής σκόνης καλύπτει από το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι αποπνικτική.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έδωσε στη δημοσιότητα συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες που παρουσιάζουν το "νέφος" της αφρικανικής σκόνης να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.Στις εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα κατακόρυφα προφίλ των συγκεντρώσεων της σκόνης τη Μεγάλη Τετάρτη σε 6 περιοχές της χώρας μας, όπως υπολογίστηκαν από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr WRF-CHEM.

Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Με σκιαγραφημένες περιοχές τονίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι πιο σημαντικές κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα (πχ Κέρκυρα και Καλαμάτα) και στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος. Επιπροσθέτως, στη Νότια Ελλάδα (Ηράκλειο και Αθήνα) το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη).

Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Μ. Τετάρτης (στις 12:00 το μεσημέρι) δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο 27/04.

 

Το φαινόμενο σύμφωνα με το meteo.gr είναι πιο έντονο στα χαμηλά υψόμετρα στη Δυτική Ελλάδα (π.χ. την Κέρκυρα και την Καλαμάτα).

Στη Βόρεια Ελλάδα οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος.

Επιπλέον, στη Νότια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης, το στρώμα της αφρικανικής σκόνης είναι πιο παχύ συγκριτικά με περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η αφρικανική σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Μεγάλη προσοχή στις  ευπαθείς ομάδες

Το  φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αλλά και για την οικονομία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το φαινόμενο, ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και στην έκθεσή τους στην αφρικανική σκόνη θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ