Ψηφίστηκε με 147 "Ναι" το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας - Τι είπαν Γεννηματά - Μητσοτάκης

Με 147 "Ναι" και 100 "Όχι" πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας - Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών

Με 147 «ναι» και 100 «όχι» ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας "Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εκτρωματικό» το νομοσχέδιο για την Παιδεία και κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας πως «βγάζει όλα τα ιδεολογικά του απωθημένα και ιδρύει τμήματα για ιδεολογικούς λόγους».

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με σύντομη παρέμβασή του.

«Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς κατέθεσε την ομιλία του για την Παιδεία στα πρακτικά. Θα σας παρακαλέσω να μου τη φέρετε να τη διαβάσω. Επειδή σας παρακολούθησα όμως κύριε Μητσοτάκη, και επειδή άκουσα να μιλάτε για αξιοπρέπεια και ήθος και δημόσιο λόγο, κύριε πρόεδρε αν διαβάζω σωστά, από την Κύπρο είπατε το εξής: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τέσσερα χρόνια, μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα τα οποία δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες». Ή έχετε πλήρη άγνοια ή το κάνετε συνειδητά. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανέκδοτο της ημέρας είναι η έννοια αξιοπρέπεια και ήθος στο δημόσιο λόγο μετά από αυτά», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται η απόφασή του να αποδεχθεί βουλευτικές τροπολογίες με τις οποίες δημιουργούνται νέα τμήματα πανεπιστημίων, ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για αντιπολιτευτική «σπέκουλα».

Ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι οι τροπολογίες έχουν γίνει δεκτές σε συνεννόηση με τις πρυτανείες.

«Τα δύο νέα τμήματα, το ένα στη Φλώρινα και το άλλο στην Κοζάνη, είναι μετά από συνεννόηση με την πρυτανεία και απόφαση της Κοσμητείας, της αντίστοιχης σχολής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Για το τμήμα στην Έδεσσα υπήρξε αντίστοιχη απόφαση και συνεννόηση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και για το τμήμα στο Άργος, έγινε η πρόταση από τον βουλευτή Γιάννη Γκιόλα. Ενημέρωσα τον πρύτανη και προφανώς θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο αρχικό νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Φ. Γεννηματά για ν/σ Παιδείας: Αυτό το έκτρωμα δεν διορθώνεται, καταργείται

Υπέρ της κατάργησης του νομοσχεδίου για τη Παιδεία τάχθηκε η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναίκό Πρακτορείο Ειδήσεων.  Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε συγκεκριμένα:

«Αποχωρήσαμε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου που δίνει τη χαριστική βολή στην εκπαίδευση. Απαξιώνει το Λύκειο, διαλύει την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κάνει διαβλητό το εξεταστικό σύστημα και φοιτητές δύο ταχυτήτων. Δημιουργεί εξαρτημένους νέους, χωρίς εφόδια. Είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ζει ο ελληνικός λαός στην ανασφάλεια και στον φόβο. Αυτό το έκτρωμα, δεν διορθώνεται. Καταργείται. Η νέα γενιά μας αξίζει καλύτερα».

Β. Λεβέντης: Στην Παιδεία δεν πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί

«Η Παιδεία είναι ένας τομέας που και στα πιο υποβαθμισμένα δημοκρατικά κράτη επιχειρείται μια συναίνεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, και σημείωσε: «Στην Παιδεία δεν πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί και αλλαγές νόμων εν μέσω του έτους».

Ο Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει σπουδή να λύσει «όλα αυτά που επί τέσσερα χρόνια δεν άγγιξε καν», όπως είπε, και αναρωτήθηκε «τι είδους σπουδή είναι αυτή σε όλα τα ζητήματα και που αποβλέπει, δεν μπορώ να το αντιληφθώ».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ισχυρίστηκε ότι «όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι για πέταμα» και δήλωσε ότι και αυτό το νομοσχέδιο χρειαζόταν διάλογο με όλα τα κόμματα.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε την κυβέρνηση για αποκλεισμό της Ένωσης Κεντρώων από τα κανάλια και για επαναφορά του δικομματισμού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ