Η υπέροχη Ντίνα Νικολάου μας κακομαθαίνει – Έφτιαξε φανταστική τούρτα με αφράτη κρέμα τυριού & φρέσκα μύρτιλα

Μοναδική τούρτα που κυριαρχούν τα μύρτιλα και στη ζύμη αλλά και στο στόλισμα. 

 ΥΛΙΚΑ
210 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
120 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο αλλά κρύο
220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Χυμό & ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
300 γρ. φρέσκα μύρτιλα
Για την κρέμα
400 γρ. φρέσκιο τυρί κρέμα Arla
150 ml κρέμα γάλακτος Arla
50 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη σάλτσα μύρτιλο
25 γρ. βούτυρο Lurpak
200 γρ. μύρτιλα
1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξύδι
40 γρ. Ζάχαρη

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  •  Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Bουτυρώνω καλά μια φόρμα 22 εκ., με αποσπώμενο πάτο.
  •  Βάζω στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια άσπρη κρέμα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Κρατάω μια κουταλιά χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ και ρίχνω τον υπόλοιπο χυμό στο μείγμα. Χτυπάω για 1-2 λεπτά και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζω το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνω με μια σπάτουλα.
  • Βάζω τα μύρτιλλα σε ένα μπολ τα ραντίζω με το χυμό λεμονιού που είχα κρατήσει και πασπαλίζω με τη 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύω καλά και στρώνω τα μύρτιλα στην επιφάνεια του μείγματος.
  •  Ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά. Βγάζω το γλυκό από το φούρνο το αφήνω να σταθεί για 15 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
  • Για την κρέμα: Βάζω στον κάδο το φρέσκο τυρί κρέμα (μαζί με το φυσικό ορό γάλακτος που υπάρχει στο κεσεδάκι), την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Βάζω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και αφήνω την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Για τη σάλτσα μύρτιλο: Βάζω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Ρίχνω τα μύρτιλα και ανακατεύω συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Βγάζω τα μισά μύρτιλα σε ένα μπολ και με ένα πηρούνι λιώνω όσα μείνουν στο κατσαρολάκι. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει σβήνω με το ξύδι. Πασπαλίζω τη ζάχαρη και συνεχίζω το βρασμό για 3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα μύρτιλα που έχω κρατήσει στην άκρη. Αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει.
  • Για τη συναρμολόγηση: Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβω το κέικ κάθετα στη μέση. Απλώνω μια γενναία δόση κρέμας τυριού και σκορπίζω λίγα από τα μύρτιλα της σάλτσας. Σκεπάζω με το άλλο μισό κομμάτι κέικ και στολίζω με ροζέδες κρέμας. Σκορπίζω τη σάλτσα και βάζω την τούρτα στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ